Declaratia a fost facuta recent de Gabriel Toncean, vicepresedintele ANS, pentru
Radio Targu Mures. Potrivit acestuia, Agentia Nationala pentru Sport va implementa curand trei proiecte de importanta majora pentru copii si tineri, cu scopul de a reduce riscul de boli si obezitate, astfel:
1. un program de educatie nutritionala dedicat, intr-o prima etapa, claselor primare;
2. o initiativa privind dublarea orelor saptamanale de sport in licee;
3. facilitati fiscale pentru cluburile sportive private care sa favorizeze accesul copiilor la diferite sporturi.
Potrivit lui Gabriel Toncean, proiectele asteapta avizul Ministerului Educatiei.
”Daca e sa ne luam dupa Organizatia Mondiala a Sanatatii, adolescentii au nevoie de cel putin 60 de minute de activitate fizica moderata sau intensa pe zi. Noi, dupa cum bine stim, in momentul de fata la liceu avem o ora de educatie fizica iar, uneori, si acea ora se trece cu vederea. Chiar in momentul de fata, lucram la un proiect de a mari, cel putin, numarul la doua ore pe saptamana. Al doilea proiect, este unul pe care doresc neaparat sa-l duc la indeplinire, si anume mediul privat care sprijina sportul pentru copii, sa beneficieze de anumite facilitati fiscale din partea statului roman. Am pus personal pe flux aceste doua proiecte care, exact ca si cel cu educatia nutritionala, este la fel de important si impreuna cu care vom putea crea un mediu propice pentru a creste niste generatii sanatoase", a spus vicepresedintele ANS.
"Daca ne uitam la alte tari europene:
✅ Finlanda – 3-4 ore de sport pe saptamana + pauze active
✅ Franta – minimum 3 ore de sport
✅ Germania – intre 3 si 4 ore de educatie fizica
✅ Marea Britanie – cel putin 2 ore obligatorii + multe activitati extracurriculare
📌 Romania? Doar 1 ora. Este clar ca trebuie sa schimbam ceva!
🔵 De aceea, impreuna cu colegii mei din ANS, am inceput demersurile initierii unui proiect pe care il vom inainta Ministerului Educatiei, pentru a dubla numarul orelor de sport in licee! Vrem ca tinerii sa aiba mai multe oportunitati de miscare, sa-si dezvolte obiceiuri sanatoase si sa isi imbunatateasca atat starea fizica, cat si cea mentala. Avem nevoie de sprijinul vostru! Daca sustineti aceasta initiativa, distribuiti acest mesaj si haideti sa facem sportul o prioritate reala in scolile din Romania!", a scris Gabriel Toncean.
In spatiul public exista numeroase discutii cu privire la disciplinele si orele pe saptamana necesare la nivelul invatamantului liceal, dupa lansarea in
consultare publica a noilor planuri-cadru. Opiniile sunt impartite, unii sustinand necesitatea impunerii anumitor discipline in toti anii de studiu, prin trunchiul comun, in timp ce altii pledeaza pentru o personalizare a curriculei, in functie de profil si specializare, in clasele a XI-a si a XII-a.
Proiectele pentru planurile-cadru pentru liceu se afla in consultare publica pana la data de 6 martie 2025. Potrivit Ministerului Educatiei, la elaborarea acestor proiecte s-a avut in vedere ca, prin disciplinele obligatorii sau optionale propuse, sa se ofere cadrul de dezvoltare a tuturor competentelor-cheie prevazute de Profilul de formare al absolventului, componenta reglatoare a curriculumului.