"Exista o preocupare in reasezarea programelor de studii, in momentul acesta considerandu-se ca exista prea multe programe de licenta si masterat si ca unele dintre ele nu au suficienta aplicabilitate in piata muncii. Astfel incat pentru reasezarea modului in care se utilizeaza resursele financiare se discuta si reducerea numarului de programe si de a le face mai legate de ceea ce se cere pe piata (...)
Sunt peste 1.900 de programe de licenta si masterat si acestea nu au aparut ca o consecinta a cerintei pietei, ci ca o solutie de a rezolva anumite probleme legate de norme, de functii didactice in interiorul universitatilor. Or, programele trebuie sa apara in mod firesc pentru ceea ce se cere pe piata nu pentru ce se cere in interiorul universitatilor", a declarat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, profesor doctor Leonard Azamfirei.
Rectorul a precizat ca in cadrul CNR de la Targu Mures s-a discutat intens si pe marginea gasirii resurselor financiare si ajungerea acestora cat mai rapid la universitati, pentru a putea fi acoperit necesarul platii diferentelor salariale care rezulta in urma legislatiei schimbate in luna august precum si a sporurilor doctorale care trebuie acordate retroactiv.
De asemenea, a fost discutata relatia pe care universitatile o au cu studentii, care 'isi doresc, pe buna dreptate, o predictibilitate mai mare a carierei, o serie de masuri care sa scada abandonul scolar si o imbunatatire a modului de predare', mai spune rectorul.