Testele antidrog in scoli vor fi incluse in Contractul semnat de elevi si parinti cu scoala

de Ana Ghiarasim la 28 Sep. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Testele antidrog in scoli vor fi incluse in Contractul semnat de elevi si parinti cu scoala28Sep.2022

Elevii ar putea fi testati obligatoriu in scoli pentru consumul de droguri. Un proiect de lege inregistrat la Senat propune ca unitatile de invatamant sa includa in contractul educational prevederi clare referitoare la obligatia elevului de a se supune testelor antidrog.

Proiectul de lege le va permite politistilor sa realizeze controale tematice/ inopinate in scolile si universitatile din tara, in vederea testarii noninvazive a tinerilor cu mijloace de testare omologate potrivit legii pentru stabilirea consumului de substante psihoactive.
 
Controalele se vor efectua cu colaborarea unui psiholog din cadrul unitatii de invatamant ori al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, cu respectarea drepturilor fundamentale ale elevilor si tinand seama de specificul psiho-emotional al acestora.
 
In cazul testelor pozitive, autoritatile vor instiinta parintii elevului in vederea exprimarii acordului pentru prelevarea de probe biologice pentru stabilirea tipului de substanta psihoactiva depistata.
 
"Pentru stoparea acestui fenomen e nevoie de un plan de masuri adaptat specificului fiecarei zone de risc si de implementarea unui astfel de plan. E nevoie de a se asigura si aplicarea unui astfel de plan si de a verifica daca se respecta, in caz contrar persoanele vinovate sa raspunda din punct de vedere penal. Sunt extrem de importante din perspectiva preventiei si controalele inopinate in astfel de zone, inclusiv testarea cu mijloace omologate. Astfel de controale nu au un cadru legal pentru desfasurarea lor, fapt pentru care o atare interventie legislativa este binevenita", arata initiatorii proiectului de lege.
 

LEGE privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr, 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare

 
Art. I: Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 83, dupa alineatul (2) se introduc 7 noi alineate, cu urmatorul cuprins:
(2.1) In vederea protejarii sanatatii elevilor si pentru prevenirea traficului de substante psihoactive, unitatile de invatamant includ in contractul educational prevederi referitoare la obligatia elevului de a se supune recoltarii non-invazive a probelor biologice in vederea stabilirii consumului de substante psihoactive, la solicitarea politistilor, in cadrul controalelor tematice/inopinate realizate potrivit prevederilor alin. (2.2).
 
(2.2) Pentru realizarea scopurilor prevazute la alin. (2.1), politia poate realiza din oficiu sau la sesizarea/solicitarea conducatorilor unitatilor de invatamant ori a inspectoratului scolar judetean sau al Municipiului Bucuresti controale tematice/inopinate in cadrul unitatilor de invatamant, in vederea testarii noninvazive a elevilor cu mijloace de testare omologate potrivit legii pentru stabilirea consumului de substante psihoactive.
 
(2.3) Controalele prevazute la alin. (2.1) se efectueaza cu colaborarea unui psiholog din cadrul unitatii de invatamant, al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, potrivit procedurii de efectuare a controlului care se aproba prin ordin comun al ministrului educatiei, al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, cu respectarea drepturilor fundamentale ale elevilor si tinand seama de specificul psiho-emotional al acestora.
 
(2.4) Daca in urma controlului elevul este depistat pozitiv, politia informeaza parintii/ tutorele legal in vederea exprimarii acordului pentru prelevarea de probe biologice pentru stabilirea tipului de substanta psihoactiva depistata.
 
(2.5) Recoltarea mostrelor biologice, in urma exprimarii acordului prevazut la alin. (2.3) se face in urmatoarele spatii ale institutiilor medicale:
a) in interiorul unitatilor de asistenta medicala autorizate;
b)in ambulante avand echipaj cu medic ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta, reanimare si descarcerare;
c) in interiorul unitatilor medico-legale.
 
(2.6) Daca rezultatele testelor indica prezenta in sange a drogurilor aflate sub control national, elevului si parintelui li se aduc la cunostinta prevederile Capitolului IV din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la posibilitatea includerii intr-un program integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
 
(2.7) Elevul depistat pozitiv la alte substante psihoactive decat cele prevazute la alin. (2.6) poate fi integrat, cu acordul parintelui/tutorelui legal sau, dupa caz, al elevului major, intr-un program integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, in conditiile prevederilor Capitolului IV din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica in mod corespunzator.
 
2. Dupa articolul 141 se introduc 7 noi articole, cu urmatorul cuprins: 
Art. 141.1 In vederea protejarii sanatatii studentilor/ studentilor doctorand /cursantilor/ cercetatorilor post-doctorali si pentru prevenirea traficului de substante psihoactive, institutia de invatamant superior include in contractul de studii universitare prevederi referitoare la obligatia acestora de a se supune recoltarii non-invazive a probelor biologice in vederea stabilirii consumului de substante psihoactive, la solicitarea politistilor, in cadrul controalelor tematice/inopinate realizate potrivit prevederilor Art. 141.2.
 
Art. 141.2 Pentru realizarea scopurilor prevazute la art. 141.1, politia poate realiza din oficiu sau la sesizarea/ solicitarea institutiei de invatamant superior controale tematice/ inopinate in cadrul institutiei, in vederea testarii non-invazive a persoanelor prevazute art. 141.1 cu mijloace de testare omologate potrivit legii pentru stabilirea consumului de substante psihoactive.
 
Art. 141.3 Controalele prevazute la art. 141.1 se desfasoara potrivit procedurii de efectuare a controlului care se aproba prin ordin comun al ministrului educatiei, al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor prevazute art. 141.1 si tinand seama de specificul psihoemotional al acestora.
 
Art. 141.4 Daca in urma controlului persoana prevazuta la art. 141.1 este depistata pozitiv, politia informeaza parintii/tutorele legal si solicita acordul persoanei pentru prelevarea de probe biologice in vederea stabilirii tipului de substanta psihoactiva depistata.
 
Art. 141.5 Recoltarea mostrelor biologice, in urma exprimarii acordului prevazut la art. 141.4 se face in urmatoarele spatii ale institutiilor medicale:
a) in interiorul unitatilor de asistenta medicala autorizate;
b) in ambulante avand echipaj cu medic ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta, reanimare si descarcerare;
c) in interiorul unitatilor medico-legale.
 
Art. 141.6 Daca rezultatele testelor indica prezenta in sange a drogurilor aflate sub control national, persoanei prevazute la art. 141.1 se aduc la cunostinta prevederile Capitolului IV din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la posibilitatea includerii intr-un program integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
 
Art. 141.7 Persoana prevazuta la art. 141.1 depistata pozitiv la alte substante psihoactive decat cele prevazute la art. 141.6 poate fi integrata, cu acordul acesteia, intr-un program integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, in conditiile prevederilor Capitolului IV din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica in mod corespunzator.
 
Art. II. Legea nr. 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 26 februarie 2014, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2, lit. b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„b) operator - persoana fizica sau juridica care, coordonand direct ori prin interpusi, efectueaza sau intentioneaza sa efectueze operatiuni de fabricare, producere, tratare, sinteza, extractii, conditionare, distribuire, punere in vanzare, plasare pe piata, livrare, procurare, ambalare, transport, stocare-depozitare, manipulare, detinere sau orice alta activitate legala de import, export ori intermediere sau utilizare de produse, denumite in continuare operatiuni cu produse;”
 
2. Articolul 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ (I) Fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile prezentei legi, efectueaza, fara drept, operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi"
 
„(2) Fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile prezentei legi, efectueaza, fara drept, operatiuni cu produse despre care trebuia sau putea sa prevada ca sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.”
 
3. Articolul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Fapta persoanei care, cu intentie, efectueaza fara drept operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzand sau disimuland ca acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a caror comercializare este permisa de lege, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.”
 
4. Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Publicitatea facuta, oricaror produse pretinzand in mod credibil ca prin consum acestea produc efecte psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
 
5. Dupa articolul 19 se introduc 4 noi articole, cu urmatorul cuprins:
„Art. 19.1 Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de produse din categoria celor prevazute la art.l pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
 
Art.19.2 Urmatoarele imprejurari constituie circumstante agravante:
a) persoana care a comis infractiunea indeplinea o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, iar fapta a fost comisa in exercitarea acestei functii;
 
b) fapta a fost comisa de un cadru medical sau de o persoana care are, potrivit legii, atributii in lupta impotriva drogurilor si a substantelor psihoactive;
 
c) substantele susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost trimise sau livrate, distribuite sau oferite unui minor, unui bolnav psihic, unei persoane aflate intr-un program terapeutic ori s-au efectuat alte asemenea activitati interzise de lege cu privire la una dintre aceste persoane ori daca fapta a fost comisa intr-o institutie sau unitate medicala, de invatamant, militara, loc de detentie, centre de asistenta sociala de reeducare sau institutie medical-educativa, locuri in care elevii, studentii si tinerii desfasoara activitati educative, sportive, sociale ori in apropierea acestora;
 
d) folosirea minorilor in savarsirea faptelor prevazute la art. 16-19.3;
 
e) substantele susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost amestecate cu alte substante care le-au marit pericolul pentru viata si integritatea persoanelor.
 
Art.19.3 Nu se pedepseste persoana care a comis una dintre infractiunile prevazute la art. 16-19.3 si care, mai inainte de a fi inceputa urmarirea penala, denunta autoritatilor participarea sa la comiterea infractiunii, contribuind astfel la identificarea si tragerea la raspundere penala a autorului sau a celorlalti participanti.
 
Art.19.4 Persoana care a comis una dintre infractiunile prevazute la art. 16-19.3, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de substante susceptibile a avea efecte psihoactive beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.”
 
Art. III - Ordinul comun prevazut la art. 141.3 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se adopta in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.


Important! Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de cele doua Camere ale Parlamentului si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei, ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial.

 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce MODIFICARI apar in programa scolara pentru clasele V-VIII?


Clasele V-VIII din viata copilului necesita un efort de adaptare si de invatare constanta.

Programa scolara este destul de greoaie. Nu pierdeti din vedere:
  • Rezumatele textelor studiate
  • Teste rezolvate de matematica
  • Gramatica - Fise de lucru rezolvate

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

teste antidrogtestare eleviconsum droguritest antidrog


x

Lasa un raspuns
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitNoile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//