"Consideram ca este necesara o interventie in sensul reglementarii nu doar a obligativitatii, dar si a unei sume minime pentru acordarea burselor, atat pentru a veni in sprijinul elevilor defavorizati, cat si pentru a stimula elevii sa fie mai competitivi in sala de clasa, dar si sa se implice in activitati extrascolare. Cu toate acestea, nu exista un prag minim pentru sumele acordate, ceea ce ofera consiliilor locale posibilitatea de a acorda sume infime, in acele cazuri in care aleg sa finanteze bursele", se arata in expunerea de motive.
Pop precizeaza ca introducerea obligativitatii acordarii de burse pentru elevi poate contribui in mod semnificativ la satisfacerea unor nevoi ale elevilor, precum competitivitatea si echitatea, dar si la diminuarea unor probleme sistemice, precum rata alarmanta a abandonului scolar sau promovabilitate scazuta la
Bacalaureat.
"Cuantumul minim al bursei de performanta, al bursei de merit, al bursei de studiu si al bursei de ajutor social se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanta, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu", prevede initiativa legislativa.
Proiectul legislativ a fost depus la Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata, si este sustinut de mai multi senatori.
In acest moment elevii cu rezultate bune la invatatura primesc burse de studiu sau de merit, iar cei cu o situatie financiara dificila primesc burse sociale.
Mai mult, un alt proiect legat de burse prevede ca toate tipurile de burse pentru elevi si studenti ar putea sa se majoreze cu 5%. Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii a elaborat deja un proiect in acest sens. Prin aceasta initiativa se doreste sustinerea materiala a elevilor si studentilor, dar si motivarea performantelor academice ale tinerilor.