Potrivit lui Sorin Cimpeanu, directorul administrativ va trebui sa aiba competente in stiinte economice si in stiintele administratiei publice.
"In urma unor intalniri, ultima avand loc astazi cu Asociatia Municipiilor din Romania, cu primarii municipiilor din Romania, am fost de acord si vom propune la nivelul proiectului unei noi legi a Educatiei a invatamantului preuniversitar, instituirea functiei de director administrativ. Un director administrativ care sa fie o veritabila punte de legatura intre scoala si autoritatea locala, director administrativ, care va trebui sa aiba competente in stiinte economice, in stiintele administratiei publice", a afirmat ministrul Educatiei, la dezbaterea online "Director de maine", citat de
adevarul.ro.
Ministrul Sorin Cimpeanu a subliniat ca noua lege trebuie sa defineasca foarte clar rolurile celor doi directori ai scolii.
"Nu vom putea suplini competentele acumulate pe parcursul catorva ani de studii universitare de stiinte economice sau stiinte ale administratiei. Liderul trebuie sa ramana insa directorul de scoala. Trebuie foarte clar definite rolurile. Directorul administrativ va trebui sa adere la programul managerial cu care acel director de scoala a castigat concursul pentru director de scoala. Va trebui sa se ocupe strict de problemele administrative si de consolidarea legaturii cu primaria, cu autoritatea locala si sa sprijine bunul mers al personalului nedidactic, didactic auxiliar din scoala, mai ales nedidactic, precum si legatura cu comunitatea locala direct sau prin intermediul autoritatii publice locale", a transmis Sorin Cimpeanu.
Noua Lege a Educatiei ar fi gata cel mai devreme in septembrie 2022
Sorin Cimpeanu a anuntat ca Ministerul Educatiei lucreaza la o noua lege a educatiei, dezvoltata pe trei paliere, astfel: legea invatamantului preuniversitar, legea invatamantului universitar si statutul cadrului didactic. Intrebat cand vor intra in vigoare noua lege, ministrul Educatiei a raspuns ca "cel mai rapid in septembrie 2022 si cel mai tarziu in septembrie 2023".
Totodata, ministrul a mai spus ca proiectul noii legi a Educatiei va fi pus in dezbatere publica „de indata ce va fi gata transpunerea concluziilor proiectului Romania Educata in text de lege”.
Sorin Cimpeanu a mai vorbit inclusiv la inceputul acestui an despre nevoia sistemului educational din Romania de a avea legi distincte care sa acopere invatamantul preuniversitar si cel universitar. "Va trebui sa avem o noua lege a educatiei, cel mai probabil o lege a invatamantului superior, separat de o lege a invatamantului preuniversitar", spunea la acea data ministrul.
Ionita Ion 13 Apr. 2022 07:13:16
Asa este la noi, fiecare nou ministru trebuie sa schimbe legea educatiei sau cel putin ceva la o lege existenta. Chiar nu ne putam pune de acord cu o lege a educatiei care sa reziste cateva decenii?!