In Monitorul Oficial a fost publicata luni, 3 decembrie, Legea nr. 289 din 29 noiembrie 2018 care introduce un "
bacalaureat pentru romanii de pretutindeni". Noua lege modifica articolul 11 din Legea Educatiei nr. 1/2011.
Tot ieri, in Monitor a fost publicat si Decretul semnat de presedintele Klaus Iohannis pentru promulgarea noii legi.
Asa arata legea publicata ieri in Monitor, care modifica Legea Educatiei:
"Articolul 11 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 11.
(1) Guvernul sprijina invatamantul in limba romana in tarile in care traiesc cetateni de etnie romana, cetateni romani cu domiciliul in acele state sau minoritati vorbitoare de limba romana, oricare ar fi denumirea acestora, cu respectarea legislatiei statului respectiv. De asemenea, Guvernul poate sprijini infiintarea de unitati scolare, cu predare in limba romana, in conformitate cu legislatia statului respectiv.
(2) Ministerul Educatiei Nationale poate organiza, anual, un examen de bacalaureat pentru romanii de pretutindeni. Absolventii de liceu care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) pot sa fie inscrisi la examenul de bacalaureat in Romania.
(3) Lista probelor, continutul programelor, calendarul, metodologia, precum si modul de organizare si desfasurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educatiei Nationale, printr-o metodologie specifica.
Desi legea a fost deja adoptata, in avizul dat propunerii de lege Consiliul Legislativ mentioneaza: "norma ar putea fi interpretata ca avand caracter discriminatoriu in raport cu elevii din Romania ce urmeaza sa sustina Bacalaureatul".
Legea a fost initiata de fostul ministru al Educatiei, Liviu Marian Pop, care in luna octombrie (dupa ce proiectul trecuse deja de prima camera) nu stabilise daca Bacalaureatul pe care il propune va fi identic cu Bacul din Romania sau va avea examene diferite, nici daca se aplica si copiilor romani din scolile europene sau nu.