Potrivit celor adoptate, "numarul de ore alocat disciplinelor din planurile cadru de invatamant este in medie 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar, in medie 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial si in medie 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal. Aceste ore sunt alocate atat pentru predare si evaluare, cat si pentru invatarea in clasa, asistata de cadrul didactic, a continuturilor predate", arata proiectul.
In 3 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea actului normativ, care modifica Legea educatiei in sensul reducerii numarului de ore. Ligia Deca, consilier de stat in cadrul Departamentului Educatie si Cercetare al Administratiei Prezidentiale, a explicat, la o conferinta de presa, motivele acestui demers al sefului statului.
"Motivul reexaminarii il reprezinta masurile introduse la articolul 1, punctul 4, prin care se realizeaza reducerea 'din pix' a numarului de ore din ciclul primar, gimnazial si liceal incepand cu urmatorul an scolar.
Astfel, potrivit acestor noi reglementari, numarul de ore alocat disciplinelor din planurile cadru de invatamant este in medie de 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar, 25 la invatamantul gimnazial si 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal. Aceasta modificare abrupta a Legii educatiei nationale, fara nicio analiza de impact, risca sa produca efecte negative in cascada pentru comunitatea scolara, fapt semnalat inclusiv de organizatii reprezentative la nivel national ale elevilor, dascalilor si parintilor. Demersul denota lipsa unei strategii si a unei viziuni pe termen mediu si lung in acest sector esential pentru viitorul Romaniei", a afirmat Deca in ianuarie.
Reducerea numarului de ore va intra in vigoare incepand cu anul scolar 2020-2021, daca va primi si votul pozitiv al Senatului, acesta avand calitatea de for decizional.
Luminita 13 Sep. 2019 17:39:03
S-a ajuns la o hotarare definitiva privind plafonarea numarului maxim de ore ale elevilor?