Mai exact, propunerea este ca elevii din diferite regiuni ale tarii sa ia vacanta intersemestriala decalat.
"Asa-i ca in fiecare iarna faceti eforturi substantiale sa oferiti copiilor o vacanta la munte, la aer curat? Sa practice sporturi de iarna? Sa va dati cu sania si sa-i vedeti distrandu-se? Aceasta e partea frumoasa a lucrurilor, cand va bucurati de bucuria lor. Dar toti traversati si momente de haos, stres, nervi intinsi la maxim. Cate ore din viata pierdeti pe sosele, stand bara la bara? Cate ore de sport si distractie ratati stand la cozi interminabile la telescaun? Cata aglomeratie intampinati la pensiunile din tara? Cate compromisuri faceti sa prindeti un loc de cazare?
Astazi, am dezbatut in interiorul USRPLUS o propunere legislativa la care ma gandesc de mult timp – schimbarea vacantei intersemestriale de iarna. Vreau sa va spun ca in multe state europene, vacanta de iarna intersemestriala este impartita pe zone geografice ale tarii si perioade diferite. De exemplu, Franta are vacanta intersemestriala de iarna de 2 saptamani, iar teritoriul tarii impartit pe 3 zone geografice: zona A, B si C. Debutul vacantei si incheierea ei difera ca data de la o zona la alta. Astfel, evita haosul si aglomeratia. Astfel, isi stimuleaza turismul intern. Tin cont de calitatea vacantei si de confortul turistilor.
Pornind de la exemplul european, am propus un proiect de modificare a vacantei intersemestriale de iarna si la noi. Aceasta are o durata de minim 1 saptamana. Teritoriul tarii este impartit in 4 macroregiuni geografice, fiecare zona avand o data de debut a vacantei diferita. Practic fiecare zona „intra in vacanta” consecutiv (pe parcursul ianuarie-martie), astfel incat perioadele de vacanta nu se suprapun. Evitam traficul intens si ambuteiajele. Eliminam cozile si aglomeratia si le inlocuim cu liniste, relaxare, plimbari lejere ( nu in sir indian), practicarea sporturilor de iarna lejer (nu slalom prin aglomeratie).
Iata si propunerea legislativa in concret: "Vacanta intersemestriala se desfasoara in baza ordinului Ministerului Educatiei Nationale care stabileste
structura anului scolar si se desfasoara pe o perioada de minimum o saptamana, in fiecare macroregiune, in mod succesiv si fara suprapunere. Cele patru macroregiuni sunt definite in conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unitatilor teritoriale de statistica (NUTS)".
Ce parere aveti? V-ar simplifica viata si v-ar incuraja sa va petreceti vacantele de iarna in tara?", este mesajul transmis de catre initiatorul Alin Apostol, deputat URS PLUS.
Pentru ca propunerea legislativa sa fie adoptata, aceasta trebuie sa treaca de Parlament, sa fie promulgata de Presedintele tarii si sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Anul acesta, vacanta intersemestriala a elevilor a avut loc intre 30 ianuarie - 7 februarie 2021. Dupa vacanta elevii s-au intors in scoli, iar cursurile s-au desfasurat cu prezenta fizica.
Alexandru 31 Mar. 2021 11:03:15
O mare idio?enie.