Profesorii din invatamantul preuniversitar au primit statutul de autoritate publica. Ce drepturi le revin

de Banu Alexandra la 15 Oct. 2015 Exclusiv
14 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profesorii din invatamantul preuniversitar au primit statutul de autoritate publica. Ce drepturi le revin15Oct.2015

Profesorii din invatamantul preuniversitar primesc un statut special, asemanator statutului politistilor, care le ofera mai multa protectie.

UPDATE: Profesorii pot primi statut de politist. Asta inseamna ca elevii sunt comparati cu infractorii?

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a anuntat investirea cadrelor didactice de predare, conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar in statutul de autoritate publica.

Fiind incadrati ca autoritate publica, in momentul in care profesorii sunt agresati fizic sau verbal, organele judiciare se pot autosesiza din oficiu.

Proiectul legislativ care ofera cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar statutul de autoritate publica vine in intampinare problemelor cu care acestea se confrunta zi de zi, cu atat mai mult cu in ultimii ani s-a constatat scaderea accentuata a respectului acordat de elevi si chiar de parintii lor corpului profesoral.

Un studiu realizat de Ministerul Educatiei arata ca profesorii romani sunt jigniti, amenintati si batjocoriti de elevi sau de reprezentantii lor legali, multe astfel de secvente sunt inregistrate sau filmate si postate pe retelele de socializare.

Va prezentam in continuare proiectul legislativ in acest sens:

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege

Art. 1. (1) Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar este investit cu exercitiul autoritatii publice pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu,in limita competentelor stabilite prin Statutul personalului din invatamant.

(2) Autoritatea functiei nu poate fi exercitata in interes personal.

(3) Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar beneficiaza, in exercitarea atributiilor specifice functiei, de protectia acordata similar functiilor de autoritate publica.

Art. 2. In aplicarea prevederilor art. 1, personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se bucura de:

- respect si consideratie fata de persoana sa si fata de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalte cadre didactice;
- un climat de ordine, disciplina si respect, in timpul desfasurarii actului educational in contexte formale, nonformale si informale;
- autoritatea de a lua decizii oportune,  care sa ii permita sa mentina un mediu adecvat in timpul procesului de predare-invatare-evaluare, dar si pe parcursul desfasurarii de activitati extrascolare;
- sustinerea parintilor sau reprezentantilor legali ai beneficiarilor primari ai educatiei, in realizarea actului educational;
- dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant;
- protectie juridica adecvata pentru indeplinirea sarcinilor;
- sprijin si implicare din partea autoritatilor, inclusiv a celor care au atributii in domeniul invatamantului, pentru asigurarea tratamentului, consideratiei si respectului cuvenit functiei, in raport cu importanta sociala si sarcinile specifice;
- beneficiul campaniilor desfasurate la nivel national si local, de catre autoritatile administratiei publice, pentru cresterea consideratiei si prestigiului social.

Art. 3. In vederea asigurarii dreptului instituit prin art. 1, institutiile si autoritatile publice colaboreaza cu personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control.

Art. 4. In cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, in scris, de personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, in exercitarea atributiilor specifice functiei, se prezuma a fi reale, pana la momentul demonstrarii situatiei contrare.

Art. 5. (1) Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unui persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control, aflata in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.

(2) Savarsirea unei infractiuni impotriva unui persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control ori asupra bunurilor acesteia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.

(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele comise in conditiile alin. (2), daca privesc un membru de familie al persoanei care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control.
 
Art. 6. (1) In cazul savarsirii de infractiuni impotriva unui persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control, urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Directorii unitatilor /institutiilor de invatamant  precum si orice persoana ce exercita o functie de conducere, de indrumare si control care, in exercitarea atributiilor lor, au luat cunostinta de savarsirea unei infractiuni impotriva personalului didactic de predare, a personalului didactic de conducere, de indrumare si control, sunt obligate sa sesizeze de indata organul de urmarire penala si sa ia masuri pentru ca urmele infractiunii, corpurile delicte si orice alte mijloace de proba sa nu dispara.

(3) Procurorul  se sesizeaza din oficiu daca afla, pe orice alta cale decat cea prevazuta alin. (2), ca s-a savarsit o infractiune impotriva unui persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control si incheie un proces-verbal in acest sens.

Daca proiectul va intra in vigoare, cadrele didactice vor avea mai multe beneficii >>

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt la Examenul de Bacalaureat - proba scrisa


Programa pentru Bacalaureat s-a modificat! Mare atentie la noile Teste Rezolvate la Limba Romana, care contin explicatiile detaliate. Testele Rezolvate sunt alcatuite dupa modelul celor date la examen si contin toate cele 3 tipuri de subiecte aflate pe foaia de examen:
  • un text cu cerinte la prima vedere;
  • un text de tip argumentativ;
  • un eseu din materia studiata.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

cadre didactice profesori statut profesori statut cadre didactice autoritate publica


x

Lasa un raspuns
Comentarii [14 comentarii]Adauga comentariul tau

12Feb.2017

Galben Mitrita 12 Feb. 2017 17:49:08

Democratia este prost anteleasã atat de elevi si pãrinti, cat și de unii profesori. Mai ales, cei care nu au reușit an altã parte și s-au refugiat an anvãțãmant, dar și profesorii fãcuti pe bandã rulantã de diferite facultãți și care nu au fãcut o zi de practicã pedagogicã antr-o scoalã, ori nu au studiat andeajuns ori deloc psihologia copilului, psihologia educatiei și s-au trezit direct an fata unor copii cu care nu stiau ce sã facã. Stiu profesori, vreo cativa chiar pe discipline ”de bazã”, cum se spune, care povestesc copiilor si dupã 20 ani de cand sunt ei in anvãțãmant ce bine era cu Cooperativa agricolã anainte de 89, ce respectatã era ea ca inginerã, cum le chema ea pe femei si ai munceau acasã, iar acum mamele lor sunt niște nesimtite și puturoase, etc. Sau altii care au studiat la o facultate unde se intra fãrã examen și care nu avea nici o legãturã cu ce era an capul lui și cand a terminat și a vãzut cã nu va face fațã acolo s-a refugiat an anvãțãmant, iar copiii ai fac semne pe la spate și rad la el la orã ca pe maidan. Acum , antreb și eu, cine-i mai infractor: copilul care face avioane an ora unui astfel de profesor si le aruncã an capul lui, ori acel profesor care este un ”impostor” cu diplomã?! Si am multe exemple cand mai vinovati sunt profesorii, colegii mei, decat elevii.
12Feb.2017

Maria Balan 12 Feb. 2017 15:40:32

FOARTE BUNA INITIATIVA
11Feb.2017

Maria Cuciulan 11 Feb. 2017 15:35:36

Oare chiar trebuie sa jigneasca pe cineva elevii? Le-ar veni atat de greu sa se comporte civilizat? Doamna Gabriela Mihai,vi se pare o stare de anormalitate un comportament civilizat al elevilor?
11Feb.2017

Gabriela Mihai 11 Feb. 2017 15:17:15

Sa inteleg ca elevilor le este permis sa jigneasca personalul de intretinere femeia de serviciu, portarul sau cel auxiliar secretara, contabil, informatician.. deoarece ei oricum din punctul LEGII de vedere sunt la si altii. Din pacate fara femeia de serviciu toaletele, salile de clasa, cabinetele domnilor profesori etc vor fi infecte; fara informatician elevii nu isi pot mentine active conturile de facebook in timpul orelor de informatica, in vreme ce profesorul vorbeste la telefon; secretara care sta la cheremul profesorului, elevului si parintelui cu tot ce are nevoie legat de sfera sa de activitate... etc. BRAVO DOMNULE POP! DISCRIMINARE TOCMAI IN EDUCATIE!
22Oct.2015

Mioara Iacob 22 Oct. 2015 11:28:36

Ce va mai place sa va jucati cu vorbele in titluri! Nu, elevii nu sunt comparati cu infractorii, dar elevii care fac infractiuni sunt infractori. Profesorii nu merita sa fie umiliti, agresati sau amenintati. Nici elevii nu trebuie tratati cu dispret si aroganta de profesorii care se simt "cu musca pe caciula". Sper ca aceasta lege sa-i faca mai prudenti pe copii si profesori in egala masura. Scoala nu trebuie sa fie un teren de lupta si rafuieli sau un ring de box.
18Oct.2015

Ion Radu 18 Oct. 2015 15:49:08

Beneficiez si de drepturile cuantificate in prime de vacanta, ocazionate de sarbatorile traditionale..., etc.,etc. si cuvenite functionarilor publici!? Cum intelegeti marirea de 10 procente la salarii, in acest an -2015-, fara aplicarea majorarii de 25% pt vechime, in egala masura, fara majorarea pt dirigentie, respectiv, 10%?! Si evuident, fara schimbarea salariului din grila de acum cativa ani!! - Cred ca se cheama de fapt, indexare.
17Oct.2015

Gratia 17 Oct. 2015 21:06:58

Doamna-ajuta sa intre in vigoare, ca altfel ramanem de rasul lumii si la cheremul elevilor cu chef de orice mai putin de scoala..
16Oct.2015

Marius 16 Oct. 2015 09:37:07

Referitor la ce spune nicu despre manuale : astã este rezultatul marii prostii din anii "90 - manaualele alternative. Acest lucru este cel care a generat corupþie an anvãþãmant. Aranjamentele dintre edituri - directori de ºcoalã sau profesori. Nu exclud ºi varianta implicãrii inspectorilor de specialitate din inspectoratele ºcolare.
Noi cei mai mulþi vedem efectele dar nu cãutãm cauzele!
16Oct.2015

Marius 16 Oct. 2015 09:28:36

Era și timpul! Este de apreciat cã acest proiect deoarece demonstreazã ancã o datã cã noi romanii gandim mereu an reluare!
În 1940 cand a venit la putere Ion Antonescu acesta a spus referindu-se la salariile din Romania "nu pot accepta ca salariile dascãlilor ºi profesorilor sã fie mai mici decat solda unui plutonier de companie" , de aceea consider cã ºi salariile cadrelor didactice trebuie sã fie la un nivel mult mai mare dacã se introduce acest statut.
De aici rezultã pensii decente nu ca acum cand au pensii de tot rasul cu mici excepþii - profesorii universitari.
Astfel se va putea elimina sistemul actual de meditaþii care de fapt reprezintã balonul de oxigen pentru mulþi dintre ei.
De altfel acesta e si motivul pentru care stau sa lucreze ºi dupa pensionare in defavoarea sistemului invatamant.
15Oct.2015

Nicu 15 Oct. 2015 22:51:48

tot la statut special se inscrie si mita daca o iau?o intrebare de bun simt,pentru ca scoala nu mai este gratuita de mult!tot felul de atentii de caiete speciale caci nu mai ajung manualele care statul oricum nu le mai da sau daca le da sunt harcea parcea si esti nevoit sa cumperi manualele daca vrei sa invete copilul ceva1
15Oct.2015

Totoliciu Dan 15 Oct. 2015 21:55:25

Era și timpul!
15Oct.2015

Un Om 15 Oct. 2015 20:18:27

O porcarie
15Oct.2015

Ghe 15 Oct. 2015 19:48:18

De ce spuneti "AU PRIMIT"daca e vorba doar de un proiect???????
15Oct.2015

ISTRATIE FLOAREA 15 Oct. 2015 17:36:36

Este de apreciat ca v-ati gandit la acest aspect , era bine daca va gandeati si la modalitatea de calcul a pensiei politistilor in comparatie cu cadrele didactice care au pensii de tot rasul. De altfel acesta e si motivul pentru care stau sa lucreze dupa pensionare in defavoarea sistemului invatamant.
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitPregatire (si) in Vacanta: noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire (si) in Vacanta: noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x