Petitia online a fost initiata de Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Galati si a adunat pana in prezent aproape 5.000 de semnaturi. Petitia o gasiti
AICI.
In petitie se arata ca, urmare a modificarilor incluse in proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar, toate liceele tehnologice vor fi transformate in licee profesionale. Asta inseamna ca inclusiv liceele economice, care nu sunt nici teoretice, nici vocationale, se vor transforma in licee profesionale.
Petitia STOP desfiintarii liceelor economice - text integral
Catre Ministrul Educatiei
Urmare a modificarilor incluse in proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar, toate liceele tehnologice vor fi transformate in licee profesionale. Se va distruge, astfel, o traditie de 150 de ani de invatamant economic preuniversitar.
Avand in vedere ca liceele economice sunt primele in optiunile absolventilor de gimnaziu (dupa liceele teoretice) si se situeaza, conform rezultatelor la
Bacalaureat, peste unele licee teoretice, dorim pe aceasta cale sa tragem un semnal de alarma autoritatilor/ factorilor de decizie, legat de distrugerea calitatii educatiei din aceste licee (cu impact direct asupra elevilor si profesorilor).
Atragem atentia si asupra faptului ca nivelul 4 de calificare (tehnician in activitati economice, administratie) nu are corespondent in nivelul 3 de calificare, specific scolilor profesionale.
Acest lucru determina un efect in cascada asupra invatamantului universitar economic, intrucat mare parte din studenti provin de la aceste licee economice. Asa cum, in mediul universitar, facultatile sunt impartite in vocationale, teoretice, tehnice si economice, consideram ca este in beneficiul tuturor pastrarea aceleiasi structuri si in mediul preuniversitar.
Avand in vedere criteriile de diferentiere si aspectele semnalate, va rugam sa analizati cu maxima celeritate situatia, in vederea delimitarii liceelor economice de cele profesionale.
Invatamantul economic are o veche traditie in Romania. Unele licee/scoli au fost infiintate in 1864, pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acestora li s-au adaugat, ca urmare a interesului tot mai mare pentru studiul economic, numeroase alte licee de profil, astfel incat azi exista in fiecare judet unul sau mai multe licee economice. Din 1864 zeci de mii de absolventi ai liceelor economice si-au gasit drumul in viata, unii devenind nume sonore in societatea romaneasca.
Sursa foto: Facebook/ Colegiul Economic "Virgil Madgearu", Galati