Ea a explicat ca, prin adoptarea unor amendamente, membrii Comisiei de invatamant au introdus filtre suplimentare pana la validarea titlului si diplomei de doctor si ca exigenta in acordarea si retragerea acestor titluri s-a intarit. "Teza de doctor, dupa ce parcurge etapele prevazute de lege (analizata de conducatorul de doctorat si de Comisia de evaluare care intocmeste fiecare cate un raport), ajunge la o comisie a Senatului universitar, care inseamna un filtru suplimentar si care analizeaza respectarea procedurilor privind calitatea si etica profesionala. Apoi primeste votul Senatului si se acorda titlul de doctor. Au fost introduse filtre suplimentare si in cazul in care apar sesizari pentru derapajele de la buna conduita in cercetare sau in activitatea de realizare a tezei de doctorat, in sensul ca s-au dat atributii complementare Comisiei de etica a universitatii, care face cercetare prealabila, propune o decizie Ministerului Educatiei, iar ministerul, pe baza unui raport suplimentar pe care il face Consiliul National de Atestare, ia decizia si propune sanctiunile", a explicat marti Ecaterina Andronescu, dupa dezbaterea ordonantei in plenul Senatului.
Ea a precizat ca s-au reintrodus sanctiunile prevazute in ordonanta, dar eliminate de Camera Deputatilor, in cazul abaterilor personalului din invatamantul superior. "Nicaieri in lume nu exista un consiliu deasupra universitatii. Diploma este un document care atesta competentele pe care universitatea le-a construit prin programul de invatamant respectiv. Prin urmare, responsabilitatea obtinerii unei diplome este a universitatii", a mai spus Andronescu.
"In acest moment au dreptul sa organizeze scoli doctorale, deci programe de studii doctorale, universitatile care se constituie in institutii organizatoare de doctorat si Academia Romana. Nu toate universitatile au dreptul sa organizeze studii doctorale. Prin modificarile propuse, cele care au dreptul deja dobandit sa organizeze scoli doctorale vor merge mai departe si vor fi supuse evaluarilor periodice de catre ARACIS, iar cele care doresc pot obtine aceasta calitate de organizator a scolii de doctorat doar in masura in care parcurg procedurile de acreditare. Eu cred ca s-a intarit exigenta in ceea ce priveste acordarea titlului si retragerea acestor titluri", a adaugat Andronescu.
Fostul ministru al Educatiei a mentionat ca, potrivit amendamentelor aduse, exigenta creste atat la nivelul universitatii, cat si la nivel national prin Consiliul National de Atestare, care este o instanta de recurs pentru acele situatii ce nu se rezolva corespunzator la nivelul fiecarei universitati. Ea sustine ca amendamentele propuse plenului de comisia pe care o conduce sunt menite "sa protejeze acest al treilea ciclu de studii de invatamant superior de derapajele care au adus in presa atat de multe dezbateri, din pacate nefericite, pentru sistemul de invatamant, cat si pentru societate in general". Un amendament al comisiei elimina articolul nou introdus in lege de ordonanta potrivit caruia "certificatele si diplomele de licenta, de master si/ sau de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a acestora". "In vederea profesionalizarii activitatilor privind organizarea studiilor universitare de doctorat si pentru a asigura schimbul de bune practici, institutiile organizatoare de studii universitare pot infiinta un Colegiu National al Institutiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD). IOSUD sunt evaluate institutional in vederea acreditarii in ceea ce priveste infrastructura laboratoarelor, echipa de cercetare si performantele conducatorilor de doctorat. Evaluarea IOSUD se face de catre ARACIS sau de catre o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau din strainatate, inregistrata in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii Invatamantul Superior, denumit EQAR", se arata intr-un alt amendament al comisiei.
Potrivit raportului propus de Comisia de invatamant plenului Senatului, metodologia de evaluare in vederea acreditarii, care cuprinde si standardele de performanta, se stabileste de catre Consiliul ARACIS cu avizul Consiliului National al Rectorilor si se aproba prin ordin de ministru. O alta propunere stipuleaza ca prin hotarare a Senatului universitar al IOSUD sau a Prezidiului Academiei Romane se acorda calitatea de conducator de doctorat.
Totodata, comisia a introdus un amendament prin care "titularul unui titlu stiintific de doctor poate solicita, dupa caz, Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice ori IOSUD care i-a acordat titlul de doctor renuntarea la titlul in cauza". "Sesizarile cu privire la nerespectarea standardelor de etica profesionala pentru titlul de doctor/ atestatul de conducator de doctorat, acordate prin ordin al ministrului educatiei, sunt transmise comisiei de etica a IOSUD, care efectueaza o cercetare prealabila si propune, dupa caz, aplicarea sanctiunii privind retragerea titlului de doctor/ atestatului de abilitate", prevede raportul.
Savetta 11 Mai. 2016 17:03:27
Romanii fara doctorat ie boi,Ie ca piftia fara usturoi.