Potrivit documentului, un an universitar, corespunzator pentru minimum 60 credite ECTS, cuprinde in total 1.500—1.800 de ore didactice si de studiu individual aferent activitatilor didactice obligatorii si optionale.
Iata in ce consta Ordinul ministrului educatiei pentru modificarea si completarea Metodologiei de acordare a creditelor transferabile in invatarea pe tot parcursul vietii, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nr. 6.768/2023
"Art. I. — Metodologia de acordare a creditelor transferabile in invatarea pe tot parcursul vietii, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nr. 6.768/2023, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 39 din 17 ianuarie 2024, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) In vederea facilitarii recunoasterii competentelor/ rezultatelor invatarii si calificarilor in invatarea pe tot parcursul vietii se utilizeaza Sistemul european de credite transferabile, denumit in continuare ECTS, si ghidul ECTS recomandat de Comisia Europeana.”
2. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. — (1) Se acorda un credit in invatamantul superior pentru a cuantifica un total de 25—30 de ore de pregatire pentru dobandirea rezultatelor invatarii, din care:
a) pregatire universitara formata din ore didactice, care sunt alocate pentru: predare — cursuri/prelegeri, aplicare practica — seminare, laboratoare, proiecte, cercetare si vizite de lucru, evaluare — disertatii, examene. Se recomanda ca volumul orelor aplicative sa fie cel putin egal cu volumul orelor de curs;
b) pregatire/studiu individual ce cuprinde: studiu al notitelor de curs, studiu al suporturilor de curs, al manualelor, al cartilor, studiu al bibliografiei minimale recomandate, desfasurare a activitatilor specifice de pregatire pentru proiect, laborator, intocmire de teme, referate, documentare suplimentara in biblioteca, documentare prin intermediul internetului, pregatire pentru prezentari sau verificari, pregatire pentru examinarea finala, consultatii; se recomanda ca numarul orelor de pregatire individuala sa fie egale sau mai mare ca cel al orelor didactice.”
3. La articolul 4, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Un an universitar, corespunzator pentru minimum 60 credite ECTS, cuprinde in total 1.500—1.800 de ore didactice si de studiu individual aferent activitatilor didactice obligatorii si optionale.”
4. La articolul 9, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 9. — (1) In educatia si formarea profesionala, volumul de munca alocat pentru un credit ECTS este de 25—30 de ore, impartite astfel:
a) 12—15 ore didactice, impartite in: teorie/predare — maximum o treime, practica — minimum doua treimi si evaluare;
b) restul, pana la 25—30 de ore, sunt ore de studiu individual care pot cuprinde studiu al notitelor de curs, studiu al suporturilor de curs, al manualelor, al cartilor, studiu al bibliografiei minimale recomandate, desfasurare a activitatilor specifice de pregatire pentru proiect si/sau laborator, intocmire de teme, referate, documentare suplimentara in biblioteca, documentare prin intermediul internetului.”
5. Articolul 7 se abroga.
6. Anexa nr. 2 la metodologie se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. — Autoritatea Nationala pentru Calificari, institutiile de invatamant superior si furnizorii de formare profesionala si continua a adultilor duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.