"Discutam despre o deblocare a situatiei de maxima urgenta, mai ales in contextul asigurarii dreptului la educatie pentru fiecare elev si al masurilor de combatere a abandonului scolar", transmite Ministerul Educatiei, intr-un comunicat.
Ministerul Educatiei considera ca
adoptarea ordonantei reprezinta, in momentul de fata, solutia cea mai buna pentru asigurarea transportului scolar al elevilor navetisti, dat fiind ca vorbim despre o crestere de pana la 4 ori a sumei acordate pentru transportul elevilor scolarizati in alta localitate decat cea de domiciliu.
OUG transportul elevilor: 60 de lei/luna pentru distanta de pana la 3 km
Prin OUG-ul adoptat de Guvernm, elevilor li se asigura o suma forfetara lunara de 60 de lei/luna pentru distanta de pana la 3 km, iar pentru distantele ce depasesc 3 km, suma de 60 lei/luna se suplimenteaza cu 6 lei/luna pentru fiecare kilometru). Elevii vor beneficia de plata in avans a sumei forfetare.
Ministerul Educatiei exemplifica situatia unui elev care locuieste la 15 km de scoala. Astfel, dupa adoptarea OUG, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km la care se vor adauga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 12 ramasi, rezultand un total de 132 de lei, bani pe care elevul ii primeste inaintea achizitionarii abonamentului. Pentru a intelege cresterea, pana acum, pentru aceiasi 15 km, un elev ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km la care se adaugau 3 lei pentru fiecare km dintre ceilalti 12, cu un total de 66 de lei.
In cazul in care costul transportului este mai mare decat suma forfetara, aceasta poate fi majorata cu pana la 100%, dar nu mai mult decat contravaloarea documentelor de transport prezentate de catre elevii care solicita suplimentarea sumei forfetare. In acest caz, sumele se deconteaza pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. In situatia in care suma forfetara lunara, majorata cu 100%, nu acopera cheltuielile lunare de transport pe baza de abonament/pachet de bilete (din cauza pacticarii unor tarife excesive, ajungand pana la 30 lei/km/luna, fata de alte situatii in care tariful este de 3 lei/km/luna), diferenta poate fi decontata din bugetele judetelor/ sectoarelor municipiului Bucuresti.
Decontarea transportului pentru elevii cazati la internat/gazda
Elevilor cazati la internat sau in gazda in localitatea unde studiaza li se asigura decontarea cheltuielilor de transport intre localitatea in care studiaza si localitatea de domiciliu, din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant unde sunt scolarizati, atat pentru contravaloarea a 4 calatorii dus-intors/luna, cat si pentru contravaloarea unei calatorii dus-intors efectuate in perioada fiecarei sarbatori legale. Decontarea se face pe baza documentelor de transport.
In vederea identificarii unei solutii pe termen lung, la nivelul Guvernului, a fost desemnat un comitet interministerial cu scopul de a crea mecanismele cele mai eficiente pentru ca transportul dintre scoala si domiciliul elevilor navetisti sa nu presupuna niciun cost pentru acestia.