ţóÂ

Legile Educatiei au fost adoptate in Camera Deputatilor. Urmeaza votul din Senat, for decizional

De Portal Invatamant
la 10 Mai. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legile Educatiei au fost adoptate in Camera Deputatilor. Urmeaza votul din Senat, for decizional10Mai.2023

Legile Educatiei au fost adoptate de Camera Deputatilor. In cazul proiectului de Lege a invatamantului preuniversitar s-au inregistrat 191 de voturi "pentru", 68 de voturi "contra" si 11 abtineri. La Legea invatamantului superior au fost 189 de voturi "pentru", 74 ÔÇ×contraÔÇŁ si 10 abtineri.

Camera Deputatilor este primul for sesizat in cazul Legilor Educatiei, iar Senatul este camera decizionala.
 
Prezenta la dezbaterile din Camera Deputatilor, ministrul Ligia Deca a declarat ca pachetul de legi ale Educatiei reprezinta proiectul ambitios pe care coalitia de guvernare si l-a asumat. Ministrul a mai spus ca Legea invatamantului preuniversitar a fost intens dezbatuta, iar forma supusa dezbaterii parlamentare reprezinta rezultatul unui efort colectiv, la care au contribuit voluntar mii de oameni.
 
"In calitate de ministru al Educatiei, voi lupta ca profesia de dascal, de cadru didactic, sa fie una respectata, inclusiv din punct de vedere al salarizarii si al sprijinului si respectului pe care i-l acordam. Munca profesorilor trebuie apreciata, iar in Ministerul Educatiei vor gasi intotdeauna un partener", a mai declarat Ligia Deca.
 

10 amendamente importante la proiectul Legii pentru invatamantul preuniversitar

 

Admitere la liceu, separata de Evaluarea Nationala, pentru 50% dintre locuri

 
Deputatii din Comisia pentru invatamant au decis ca unitatile de invatamant liceal pot sa organizeze clase de excelenta pentru anumite specializari, pentru maximum 50% din numarul total de clase a IX-a aprobat in planul de scolarizare. Admiterea elevilor in aceste clase se face pe baza unor probe de verificare a cunostintelor conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educatiei si a rezultatelor obtinute la examenul de evaluare nationala.

Probele de verificare au loc inainte de desfasurarea examenului de evaluare nationala si sunt notate cu calificativele "admis" / "respins".
 
Un procent de 10% dintre locuri sunt ocupate prioritar pe baza rezultatelor obtinute la evaluarea nationala si conform optiunilor exprimate, prin repartitie computerizata, de catre elevi cu dizabilitati si/sau CES si de catre elevi de etnie roma, prevede un alt amendament adoptat prin consensul grupurilor parlamentare cu Ministerul Educatiei.
 

Bacalaureat la Religie

 
Un alt amendament adoptat prevede ca examenul national de Bacalaureat consta in sustinerea probelor scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializarii si sunt desfasurate dupa cum urmeaza: 
- pentru profilul umanist, specializarea stiinte sociale, din filiera teoretica, doua probe scrise, dintre care o proba obligatorie la Istorie si o proba la o disciplina relevanta pentru profilul umanist, la alegere intre Geografie si stiinte socio-umane, si anume: Logica, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie. 
- pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretica - doua probe scrise, dintre care o proba obligatorie, la Limba si literatura unei limbi de circulatie internationala si o proba la o disciplina relevanta pentru profilul umanist, la alegere intre: Istorie, Geografie sau stiinte socio-umane, intre care: Logica, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie. Detalii AICI<<
 
Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de Religie se face prin cererea scrisa a elevului major sau a parintilor/reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie.

In mod similar, se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina. Elevului care nu frecventeaza orele de religie i se va asigura prezenta in unitatea de invatamant pe durata derularii cursurilor", prevede un alt amendament adoptat de comisie.
 
Potrivit unui alt amendament, disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, si avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, in conformitate cu metodologia aprobata prin ordin al ministrului Educatiei. 
 

Interzicerea propagandei de natura ideologica in scoli

 
Deputatii au mai decis ca in unitatile de invatamant preuniversitar si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale, precum si in cadrul activitatilor desfasurate in mediul online de unitatile de invatamant preuniversitar sunt interzise discriminarile pe criteriile mentinute in OUG 137/2000, cu exceptia masurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestarile si propaganda de natura politica si ideologica, precum si prozelitismul religios.
 

Discipline scolare modulare

 
Printre amendamentele adoptate miercuri se mai afla unul apartinand USR, conform caruia disciplina scolara modulara reprezinta disciplina scolara al carei studiu se poate desfasura pe o perioada de timp mai mica de un an scolar.
 

Modificari la programul educational de tip "A doua sansa"

 
Un alt amendament al PNL, adoptat de comisie, prevede ca programele educationale de tip "A doua sansa" sunt programe care au ca scop sprijinirea minorilor si, respectiv, a adultilor care nu au fost inscrisi in invatamantul preuniversitar sau care au parasit prematur sistemul de educatie, fara a finaliza invatamantul primar si/sau gimnazial si/sau liceal, si care au depasit varsta de scolarizare corespunzatoare acestor niveluri, astfel incat acestia sa isi poata completa si finaliza invatamantul obligatoriu, precum si sa poata obtine o calificare profesionala, avand inclusiv posibilitatea reintegrarii in invatamantul de masa, in conditiile prezentei legi.
 
 

Cresele de stat vor fi arondate unitatilor de invatamant cu personalitate juridica

 
Deputatii au mai decis ca, in termen de 3 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, cresele de stat cu personalitate juridica se reorganizeaza si se arondeaza unitatilor de invatamant cu personalitate juridica, care au nivel prescolar cu program prelungit sau unitatilor de invatamant care au in structura invatamant prescolar. Prin exceptie, cresele cu minimum 120 de anteprescolari se pot reorganiza ca unitati de invatamant cu personalitate juridica, prevede amendamentul initiat de UDMR, adoptat cu 3 abtineri de comisie.
 
 

Transport decontat pentru profesorii care fac naveta la scoala

 
Un alt amendament apartinand comisiei prevede ca personalului didactic si administrativ din invatamantul preuniversitar care nu dispune de locuinta in unitatea administrativ-teritoriala unde are postul i se deconteaza cheltuielile de transport de catre angajator, din bugetul Ministerul Educatiei, conform unei metodologii aprobate prin ordin de ministru.
 

Reintroducerea exmatricularii in invatamantul preuniversitar

 
Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor a adoptat amendamentul privind sanctionarea elevilor cu exmatricularea. Potrivit amendamentului, exmatricularea elevilor va fi posibila doar in situatii foarte grave, cu drept de reinscriere in anul scolar urmator, in aceeasi scoala sau intr-o alta unitate de invatamant, cu exceptia elevilor din invatamantul postliceal. Detalii AICI<<
 
Lista cu sanctiunile ce pot fi aplicate elevilor, in functie de gravitatea faptei, sunt:
 
1. observatie individuala; 
2. mustrare scrisa; 
3. retragerea temporara sau pe durata intregului an scolar a burselor de care beneficiaza elevul; 
4. mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant;
5. suspendarea elevului pe o durata limitata de timp; preavizul de exmatriculare;
6. exmatricularea cu drept de reinscriere, in anul scolar urmator, in aceeasi unitate de invatamant; 
7. exmatricularea cu drept de reinscriere, in anul scolar urmator, in alta unitate de invatamant; 
8. exmatricularea fara drept de reinscriere pentru elevii din invatamantul postliceal.
 
Aceste sanctiuni pot fi insotite si de scaderea notei la purtare.
 

Telefoanele mobile vor fi strict interzise in invatamantul prescolar, primar si gimnazial. 

 
Potrivit amendamentului adoptat de deputati, utilizarea unui telefon mobil sau a oricarui alt echipament de comunicatii electronice de catre un elev este interzisa pe perioada cursurilor din invatamantul prescolar, primar si gimnazial inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant. Detalii AICI<<
 
In invatamantul liceal, regulamentul intern al unitatii de invatamant poate interzice folosirea de catre un elev a dispozitivelor mentionate in intregul sau partial din incinta unitatii de invatamant, precum si in timpul activitatilor care se desfasoara in afara acesteia. 
 

Absolventii liceelor pedagogice se pot angaja invatatori doar pentru 5 ani si nu se pot titulariza

 
Absolventii liceelor pedagogice se vor putea angaja invatatori, insa doar pe o perioada de 5 ani, fiind astfel incurajati sa urmeze studii universitare de specialitate. Aceasta a fost solutia propusa de Ministerul Educatiei la situatia liceelor pedagogice, la dezbaterile pe proiectul legii invatamantului preuniversitar.
 
In varianta proiectului de lege adoptat de Guvern, absolventii de licee pedagogice se puteau angaja doar pe o perioada de 3 ani fara studiile superioare. Detalii AICI<<

7 amendamente importante la proiectul Legii invatamantului superior 

 
1. Institutiile de invatamant superior pot asigura, integral sau partial, transportul si cazarea salariatilor care domiciliaza in alte localitati, cu incadrarea in bugetul aprobat.
 
2. Institutiile de invatamant superior pot majora salariile de baza in functie de specificul activitatii desfasurate si de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste majorari se asigura cu incadrare in bugetul aprobat.
 
3. Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani, iar la cererea titularului se poate mentine aceasta functie pana la finalul anului universitar.
 
4. Candidatii proveniti din invatamantul in limbile minoritatilor nationale, cu diploma de bacalaureat, beneficiaza de locuri rezervate minoritatilor nationale pentru programele de studii care nu exista in invatamantul superior de stat in limba minoritatii nationale respective.
 
5. Studentii cetateni romani inmatriculati la institutii de invatamant in strainatate beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a si naval, pe tot parcursul anului calendaristic, pana la implinirea varstei de 30 de ani, cu prezentarea unui card/carnet studentesc valabil pentru acel an universitar.
 
6. Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda in cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispozitia studentilor, studentilor doctoranzi, cursantilor contra cost, prin internet, prin retele de socializare sau servicii de comunicare electronica, in scopul insusirii fara drept a calitatii de autor pentru lucrari stiintifice, referate, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum si de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. 
 
Se autorizeaza Ministerul Comunicatiilor sa identifice si sa opreasca imediat functionarea site-urilor care promoveaza oferte de vanzare, vanzarea sau punerea la dispozitie a persoanelor fizice contra cost a produselor mentionate mai sus. Redeschiderea site-urilor sub orice forma constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 300.000 lei si 600.000 lei.
 
7. Nu constituie abateri de la normele de etica diferentele de conceptie teoretica, experimentala sau practica, erorile materiale de citare, diferentele de interpretare a datelor, precum si diferentele de opinie.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce MODIFICARI avem la Romana si Matematica pentru clasele V-VIII?

Clasele V-VIII din viata copilului necesita un efort de adaptare si de invatare constanta.

Programa scolara este destul de greoaie. Nu pierdeti din vedere:
  • Rezumatele textelor studiate
  • Teste rezolvate de matematica
  • Gramatica - Fise de lucru rezolvate

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

legile educatieiligia decaministerul educatieiproiectul legii invatamantului preuniversitarproiectul legii invatamantului superior


x
Lasa un raspunsTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//