LEGEA SALARIZARII: Salariile profesorilor cresc cu 150%. Apare salariul de merit, spor pentru dirigentie, localitati izolate si predare simultana la mai multe clase

De Portal Invatamant
la 11 Apr. 2017
4 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGEA SALARIZARII: Salariile profesorilor cresc cu 150%. Apare salariul de merit, spor pentru dirigentie, localitati izolate si predare simultana la mai multe clase11Apr.2017

Legea salarizarii pentru profesori a fost anuntata de PSD, alaturi de celelalte prevederi ale acestei legi. Anexa I, capitolul I, litera B, " Reglementari specifice personalului didactic din invatamant", arata ca salariile profesorilor invatamantul preuniversitar vor creste undeva intre 90% si 150%, iar pentru invatamantul universitar intre 33% si 125%. Legea prevede ca apare sporul pentru dirigentie, spor pentru predarea in localitati izolate si predare simultana la mai multe clase, dar si gradatia (salariul) de merit. In plus, exista spor pentru conditii periculoase, dar si spor pentru conducatorii de doctorat.

Crestere intre 90 si 150%, pentru invatamantul preuniversitar si intre 33 si 125% pentru universitar. Legea salarizarii pentru profesori a fost anuntata de PSD si urmeaza sa fie votata in Parlament in perioada urmatoare.
 
Cresterea salariilor de baza pentru personalul din educatie este cuprinsa intre 90% si 150%, pentru invatamantul preuniversitar, si intre 33% si 125% pentru invatamantul universitar, potrivit proiectului Legii salarizarii unitare.
 
Noul proiect de lege a salarizarii prevede ca profesorii universitari sa aiba, in anul 2022, salarii de baza cuprinse intre 5.625 de lei si 10.880 de lei. De asemenea, un rector poate castiga 16.232 de lei, in timp ce un decan ajunge sa fie platit cu 14.916 lei.
 
In invatamantul preuniversitar, un profesor debutant cu studii de lunga durata va castiga 4.098 de lei, in timp ce un profesor cu gradul I va primi lunar un salariu de baza intre 4.372 de lei si 5.517 lei, in functie de vechime.
 
Totodata, un profesor cu studii superioare de scurta durata va castiga, in 2022, intre 4.052 si 4.600 in functie de grad si de vechime, in timp ce un profesor debutant, cu astfel de studii, va primi 4.007 lei.
 
Pentru invatator, educatoare, maistru-instructor cu studii de nivel liceal sunt prevazute salarii cuprinse intre 3.916 lei si 4.372 de lei, in functie de grad si vechime.
 
In acelasi timp, un institutor sau un maistru-instructor cu studii superioare de lunga durata si grad didactic I poate castiga intre 4.280 de lei si 4.600 de lei.
 
De asemenea, potrivit noii legi, un pedagog sau un laborant cu gradul I va castiga intre 3.850 de lei si 4.087 de lei, iar un supraveghetor de noapte treapta I, 2.570 de lei.
 
Ministerul Educatiei Nationale, cu consultarea institutiilor, unitatilor de invatamant si a partenerilor sociali, va stabili gradul functiilor de conducere, prin ordin al ministrului, emis in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in functie de urmatoarele criterii: numar de personal, elevi/studenti, categorii de unitati, se mai arata in proiectul de lege.
 
Actul normativ mai prevede ca personalul didactic calificat de predare si conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate sa primeasca o indemnizatie de pana la 20 la suta din salariul de baza, in raport cu zona geografica respectiva, diferentierea pe zone si localitati urmand sa fie aprobata prin hotarare a Guvernului.
 
Personalul didactic din invatamantul special beneficiaza de o majorare cu 15 la suta a salariului de baza, iar personalul didactic din invatamant, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare beneficiaza de gradatie de merit, acordata prin concurs.
 
Aceasta gradatie se acorda pentru 16 la suta din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului scolar, respectiv al institutiei de nivel superior, si reprezinta o crestere cu 25 la suta a salariului de baza detinut.
 
Gradatia de merit se atribuie pe o perioada de patru ani.
 
Proiectul prevede ca personalul didactic desemnat sa conduca si sa realizeze practica pedagogica pentru pregatirea viitoarelor educatoare si a viitorilor invatatori, institutori si profesori beneficiaza de un spor de 10-25 la suta din salariul de baza, in raport cu timpul efectiv lucrat si calculat in raport cu numarul elevilor sau al studentilor practicanti, potrivit regulamentului de practica pedagogica aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, daca nu beneficiaza de reducerea normei didactice cu doua ore pe saptamana.
 
In plus, potrivit proiectului, personalul didactic care asigura predarea simultana la 2-5 clase de elevi/grupe in invatamantul prescolar, primar sau gimnazial primeste o majorare a salariului de baza, dupa cum urmeaza: pentru 2 clase de elevi/grupe, o crestere cu 7 la suta a salariului de baza detinut; pentru trei clase de elevi/grupe, o crestere cu 10 la suta a salariului de baza detinut; - pentru patru clase de elevi/grupe, o crestere cu 15 la suta a salariului de baza detinut; pentru cinci clase de elevi/grupe, o crestere cu 20 la suta a salariului de baza detinut.
 
De asemenea, personalul didactic care indeplineste functia de diriginte, invatatorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru invatamantul primar, profesorii pentru invatamantul prescolar beneficiaza de o majorare de 10 la suta a salariului de baza.
 
Pentru personalul din institutiile de invatamant superior, consiliile de administratie pot stabili salarii diferentiate, cu o crestere de pana la 30 la suta a salariului de baza detinut, in functie de specificul activitatii desfasurate si de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plati exclusiv din venituri proprii.
 
Totodata, personalul didactic de predare din invatamantul superior poate primi un spor pentru conducatorii de doctorat de pana la 1 la suta pentru fiecare student-doctorand dar nu mai mult de 10 la suta din salariul de baza, se mai arata in proiectul de lege.
 
Cei care isi desfasoara activitatea in conditii periculoase sau vatamatoare, poate primi un spor de pana la 15 la suta din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
 
Personalul didactic care desfasoara activitate de predare - invatare - evaluare in sistemul penitenciar primeste un spor de pana la 15 la suta din salariul de baza.
 
Salarizarea cadrelor didactice incadrate ca profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar se face la nivelul incadrarii pentru un profesor cu studii superioare din invatamantul preuniversitar, potrivit legii.
 
 
Anexa I - Cap. I lit. B 
 
– Reglementari specifice personalului didactic din invatamant - 
 
Art. 1. Pentru functiile didactice auxiliare la care gradul/treapta profesionala nu mai apare in aceasta anexa, salariul de baza se va stabili la gradatia corespunzatoare vechimii in munca de la gradul/treapta profesionala imediat superioara functiei pe care era incadrata persoana.
 
Art. 2. Ministerul Educatiei Nationale, cu consultarea institutiilor, unitatilor de invatamant si a partenerilor sociali, va stabili gradul functiilor de conducere, prin ordin al ministrului, emis in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in functie de urmatoarele criterii: numar de personal, elevi/studenti, categorii de unitati.
 
Art. 3. Personalul didactic calificat de predare si conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate primeste o indemnizatie de pana la 20% din salariul de baza, in raport cu zona geografica respectiva. Diferentierea pe zone si localitati se aproba prin hotarare a Guvernului.
 
Art. 4. Personalul didactic din invatamantul special beneficiaza de o majorare cu 15% a salariului de baza.
 
Art. 5. Personalul didactic din invatamant, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare, beneficiaza de gradatie de merit, acordata prin concurs. Aceasta gradatie se acorda pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului scolar, respectiv al institutiei de nivel superior, si reprezinta o crestere cu 25% a salariului de baza detinut. Gradatia de merit se atribuie pe o perioada de 4 ani.
 
Art. 6. Personalul didactic desemnat sa conduca si sa realizeze practica pedagogica pentru pregatirea viitoarelor educatoare si a viitorilor invatatori, institutori si profesori beneficiaza de un spor de 10-25% din salariul de baza, in raport cu timpul efectiv lucrat si calculat in raport cu numarul elevilor sau al studentilor practicanti, potrivit regulamentului de practica pedagogica aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, daca nu beneficiaza de reducerea normei didactice cu 2 ore pe saptamana.
 
Art. 7. Personalul didactic care asigura predarea simultana la 2-5 clase de elevi/grupe in invatamantul prescolar, primar sau gimnazial primeste o majorare a salariului de baza, dupa cum urmeaza:
 
- pentru 2 clase de elevi/grupe, o crestere cu 7% a salariului de baza detinut; - pentru 3 clase de elevi/grupe, o crestere cu 10% a salariului de baza detinut; - pentru 4 clase de elevi/grupe, o crestere cu 15% a salariului de baza detinut; - pentru 5 clase de elevi/grupe, o crestere cu 20% a salariului de baza detinut.
 
Art. 8. Personalul didactic care indeplineste functia de diriginte, invatatorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru invatamantul primar, profesorii pentru invatamantul prescolar beneficiaza de o majorare de 10% a salariului de baza.
 
Art. 9. (1) Pentru personalul din institutiile de invatamant superior, consiliile de administratie pot stabili salarii diferentiate, cu o crestere de pana la 30% a salariului de baza detinut, in functie de specificul activitatii desfasurate si de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plati exclusiv din venituri proprii.
 
(2) De prevederile alin. (1) beneficiaza si personalul din invatamantul preuniversitar care participa direct la realizarea activitatilor finantate din venituri proprii.
 
Art. 10. Personalul didactic de predare din invatamantul superior poate primi un spor pentru conducatorii de doctorat de pana la 1% pentru fiecare student-doctorand dar nu mai mult de 10% din salariul de baza.
 
Art. 11. Personalul didactic beneficiaza de dreptul la concediul de odihna, potrivit Legii nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, primind o indemnizatie de concediu de odihna calculata conform prevederilor legale aplicabile personalului platit din fonduri publice.
 
Art. 12. Personalul didactic de predare, inclusiv cadrele didactice metodiste din unitatile de invatamant, poate fi salarizat si prin plata cu ora sau prin cumul, potrivit prevederilor Legii nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. Calculul pentru plata cu ora sau prin cumul se face la norma didactica prevazuta la Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Art. 13. (1) In raport cu conditiile in care se desfasoara activitatea, conditii periculoase sau vatamatoare, personalul salarizat poate primi un spor de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
 
(2) Locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului, precum si conditiile de acordare a acestora se stabilesc de catre ordonatorul de credite, cu consultarea partenerilor sociali, in limita prevederilor din Regulamentul prevazut la art. 23 din prezenta lege, elaborat potrivit prezentei legi, avand la baza buletinele de determinare sau, dupa caz, expertizare, emise de catre autoritatile abilitate in acest sens.
 
(3) Personalul didactic care desfasoara activitate de predare - invatare - evaluare in sistemul penitenciar primeste un spor de pana la 15% din salariul de baza.
 
Art. 14. Pentru functiile didactice auxiliare, care nu se regasesc in prezenta anexa si care au fost reglementate prin acte normative anterioare, se vor utiliza salariile de baza din anexele la prezenta lege, corespunzator fiecarui domeniu de activitate din sistemul bugetar, aplicandu-i-se in mod corespunzator celelalte prevederi aplicabile personalului didactic.
 
Art. 15. Salarizarea cadrelor didactice incadrate ca profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar se face la nivelul incadrarii pentru un profesor cu studii superioare din invatamantul preuniversitar.
 
 
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Matematica de nota 10!

Atentie: Matematica este una dintre materiile importante din scoala. Trebuie sa ne ajutam copiii, indiferent ca sunt in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a sau a XII-a!
 
Aveti la dispozitie colectia de Culegeri de teste REZOLVATE de Matematica. Alcatuita de un grup de cadre didactice dedicate, cu metode moderne de prezentare, aceasta colectie a intrunit pe deplin aprecierea copiilor, profesorilor si parintilor.

Culegerile de teste respecta integral programa scolara in vigoare si metodologia testelor PISA


...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

lege salarizarii profesori spor dirigentie salariu de merit salariu profesori


x
Lasa un raspuns



Comentarii [4 comentarii]Adauga comentariul tau
12Apr.2017

Elena Lungu 12 Apr. 2017 21:22:35

Vorbiti numai prostii! Sporul de dirigentie, sporul pt.localitati izolate si sporul pentru simultan, se da de cel putin 18 ani, de cind am intrat in invatamint! Poate noutatea este ca le includ in salar si spun ca ne-au crescut salariile. Oare ii mai crede cineva?
12Apr.2017

Aurelia 12 Apr. 2017 14:38:32

Sporul pentru dirigentie, spor pentru predarea in localitati izolate si predare simultana la mai multe clase, dar si gradatia salariul de merit exista deja. Ce e nou sub soare? De unde apar cifrele astea?
11Apr.2017

Petru Greucea 11 Apr. 2017 15:11:38

Nimic nou sub soare, profesorii vor fi din nou la coada ierarhiei bugetarilor. Vor fi plãtite doar funcþiile, director, director adj, inspector, rector, etc.. iar mare masã a profesorilor cu studii superioare ºi vechime mare va caºtiga foarte puþin. Deci, cum ne aºteptam, ne-am ales cu praful de pe tobã.
11Apr.2017

Burca Violeta 11 Apr. 2017 10:27:09

Sunt tehnician IA,cu o vechime de 34 ani, lucrez in mediul toxic si nu am spor de toxicitate. Am un salariu de mizerie.De ce mi s-a bagat sporu de vechime in salariul de incadrare??? Ca sa spuneti ca ati marit salariu?? Innaite de grila aveam un salariu de 1389lei,iar dupa grila mi s-o bagat sporul de vechime de 400lei=1789lei mi-a dat 42 lei,adica 1831lei.Va intreb dupa 34 ani de munca se poate asa ceva?? Bine ca va facet salarii pentru voi, de restul nu va mai intereseaza. Vreau sa stiu cu cat se va mari acum salarul meu? Astept raspunsu pe adresa mea de email.Lucrez USAMV Iasi. Multumesc!
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//