"Profitul investit in sustinerea invatamantului profesional-dual prin asigurarea pregatirii practice §i formarii de calitate a elevilor este scutit de impozit", prevede proiectul de lege aflat in dezbatere in Senat.
"Cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile §i completarile ulterioare si ale prevederilor literei c) a alineatului (4) al articolului 25 din legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
(1^) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile 2 literei c) a alineatului (4) al articolului 25 din legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective", mai prevede proiectul de lege.
Legea ar avantaja atat microintreprinderile, cat si elevii, explica initiatorii.
"Tinand cont de specificitatea contribuabililor persoane juridice cu scop lucrativ, din punct de vedere fiscal, microintreprinderile au un rol esential pe piata economica, insa data fiind valoarea relativ mica a cifrei de afaceri de care dispun, este important sa se identifice acel mecanism de natura fiscala care sa avantajeze microintreprinderile si sa le stimuleze sa investeasca in invatamantul profesional-dual", este mentionat in expunerea de motive.
"Prezenta initiativa are menirea de a incuraja operatorii economici sa initieze parteneriate cu statul in vederea sustinerii invatamantului profesional-dual, cu scopul de a forma o resursa umana bine pregatita, calificata si apta sa se integreze pe piaja muncii", mai mentioneaza initiatorii.
Legea se afla, deocamdata, in stadiul de proiect. Ea se va aplica doar daca va fi votata de parlamentari, promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial.