Legea registrului agresorilor sexuali a fost promulgata inca din luna iunie, insa persoanele vizate nu stiu ce sa ceara si unde, iar, in unele situatii, autoritatile nu stiu ce si cum sa elibereze.
Ministerul Educatiei nu a informat inca oficial scolile ca trebuie sa puna in aplicare prevederile legii si sa le ceara angajatilor documentele, numite certificate de integritate comportamentala, eliberate de politie.
Mai mult, Inspectoratele scolare afirma ca, in lipsa unei proceduri clare, angajarea profesorilor suplinitori e pusa in pericol. Certificatul de integritate comportamentala ar trebui eliberat in baza "Registrului agresorilor sexuali", care nu este inca operational.
Din informatiile disponibile pana la acest moment, sectiile de politie pot elibera o adeverinta pana la operationalizarea registrului national. Aceasta hartie contine datele solicitantului si mentiunea ca nu figureaza in evidentele politiei, cu mentiuni care pot face obiectul registrului privind agresorii sexuali.
Diferenta dintre certificat si cazierul juridiciar este ca din cazier faptele unui violator se sterg dupa ce a fost la inchisoare si s-a reabilitat. In registru, insa, vor ramane mai mult.
Reabilitarea, gratierea sau amnistia nu va sterge datele despre o persoana aflata in evidenta.
"Art. 15 – (1) Persoanele fizice inscrise in Registru sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca:
a) Faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt prevazute de legea contraventionala sau penala;
b) Au decedat;
c) S-a dispus renuntarea la urmarire penala sau clasarea fata de ele ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal;
d) S-a pronuntat o decizie definitiva de anulare a procesului verbal de constatare a contraventiei;
e) Dupa 5 ani de la inscriere, in cazul contraventiilor;
f) Dupa 20 ani, in cazul infractunilor."
"Certificatul de Integritate comportamentala" a devenit obligatoriu si pentru personalul didactic, nedidactic, si auxiliar, care trebuie sa il prezinte inainte de inceperea cursurilor scolare. Potrivit datelor Inspectoratului General al Politiei, doar 3.500 de persoane si-au scos pana acum o adeverinta de integritate comportamentala. Cifra este mica, tinand cont ca doar in invatamantul preuniversitar sunt 236.000 de cadre didactice. Legea prevede o pedeapsa de 3 ani de inchisoare pentru cei prinsi ca lucreaza fara certificat de integritate comportamentala.