Mai exact, profesorii care predau in clasele de limba maghiara ar urma sa se perfectioneze la Oradea. Ministerul Educatiei a supus consultarii publice un proiect de Hotarare de Guvern care prevede infiintarea in sediul fostei scoli Alexandru Roman de pe Calea Clujului nr. 106, a unui centru de formare continua in limba maghiara.
Conform proiectului, "centrul realizeaza activitatea de perfectionare si formare continua a cadrelor didactice si didactice auxiliare care predau in limba maghiara, respectiv la formatiunile de studiu cu predare in limba maghiara, cu asigurarea respectarii programelor scolare aprobate de Ministerul Educatiei Nationale pentru disciplinele pentru a caror predare se asigura formarea continua".
Totodata, "centrul va promova inovatia si reforma in educatie, va asigura cadrul pentru dezvoltarea profesionala, in corelatie cu standardele profesionale", dupa cum se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG.
De ce nu poate realiza aceste activitati Casa Corpului Didactic, o institutie care prin definitie asigura cadrul pentru dezvoltarea profesionala a dascalilor, Ministerul Educatiei nu lamureste.
Cert este ca in noul Centru ar urma sa lucreze maxim 15 persoane, iar organizarea si functionarea ar urma sa fie stabilite ulterior, printr-un regulament aprobat prin ordin al ministrului educatiei. De asemenea, directorul ar urma sa fie numit in aceeasi modalitate.
"Centrul poate coopera in vederea realizarii activitatii cu institutii aflate in subordinea/coordonarea ministerului, cu unitati si institutii de invatamant, alte institutii si organisme culturale, educative, academice, cu persoane fizice si juridice din tara si din strainatate", se mai arata in proiectul publicat pe site-ul ministerului.
Conform documentelor publicate de Ministerul Educatiei, in acest an, Centrul ar urma sa aiba si un buget de 500.000 lei. in anul urmator, alocarea bugetara va creste la 1,4 milioane lei.
Un centru similar, dar pentru limba germana, functioneaza in centre regionale din Sibiu, Brasov, Miercurea Ciuc, Satu Mare, Timisoara si Resita.
Adresa la care puteti trimite observatii si propuneri privind proiectul de hotarare la adresa de e-mail: edit.gyenge@edu.gov.ro.