Salarizarea cadrelor didactice reprezinta un subiect dificil si pentru departamentele de contabilitate, tinand cont ca aceasta se calculeaza in functie de o serie semnificativa de factori. Vom determina in materialul de fata cum se stabileste salariul unui cadru didactic pornind de la studiul de caz urmator:
Un cadru didactic a fost angajat intr-o unitate de invatamant in 2014. Acesta a fost incadrat ca profesor st suplinitor cu o vechime in invatamant de 0-2 ani - debutant. Pentru stabilirea salariului s-a luat grila din 632011, spor vechime, s-a plicat marirea de 8%, apoi cea de 7.4% aferente 2012 conform OUG, apoi in 2015 salariul s-a marit corespunzator in martie, sep, dec 2015 cu 5%, 5%, respectv 15%.
Conform OUG 103/2013 incepand cu ian 2014 salariul cadrelor didactice incadrate in transa de vechime in invatamant pana la 6 ani a fost diminuat cu pana la 10% fara a depasi sumele care s-ar cuveni conform 284/2010. Acestui salariat trebuia sa i se acorde aceasta marire la incadrare (in dec 2014) la stabilirea drepturilor salariale la incadrare, iar la acest nou salariu sa se calculeze celelalte mariri din 2015?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Cuantumul brut al salariilor de incadrare, al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant in anul 2014, stabilit in conformitate cu prevederile Legii nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2013, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. In anul 2014, in ceea ce priveste salarizarea personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, se aplica prevederile Legii nr. 63/2011.
In plus, in anul 2014, pentru personalul nou-incadrat pe functii salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat sau din institutiile subordonate acestora, in cazul in care nu exista o functie similara in plata, conform art. 5 din acelasi act normativ.
In situatia in care, in cadrul institutiei/unitatii de invatamant nu exista functie similara, salariul pentru acea functie se stabileste aplicand prevederile Legii nr. 63/2011 si succesiv actele normative care au urmat dupa acest act normativ.
Asadar, in lumina acestor prevederi legale, apreciem ca pentru persoana angajata in cursul anului 2014, respectiv in luna decembrie 2014 salarizarea trebuia realizata tinand cont de nivelul de salarizare in plata pentru functie similara. Intrucat legislatia salarizarii nu defineste notiunea de functie similara, insa tinand cont de intentia legiuitorului exprimata ulterior in cuprinsul OUG 83/2014 prin nivel de salarizare in plata pentru functiile similare se intelege acelasi cuantum al salariului de baza cu cel al salariatilor avand aceeasi functie, in care au fost incluse, dupa data de 31 decembrie 2009, sumele aferente salariului de incadrare, precum si sumele aferente sporurilor de care au beneficiat inainte de aceasta data, daca salariatul angajat, numit sau promovat indeplineste aceleasi conditii de studii - medii, superioare, postuniversitare, doctorale -, de vechime si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, specifice locului de munca la data angajarii sau promovarii.
In situatia in care nu exista o functie similara, salariul se determina conform anexelor si metodologiei din Legea 63/2011, aplicand succesiv actele normative care au urmat dupa acesta, deci inclusiv art.2 alin.(1) lit.a) din OUG 103/2013.
Sursa:
Portal Institutii Publice