Pentru a facilita accesul copiilor la educatie, statul s-a angajat sa le ofere suma de 500 de euro, de care acestia vor beneficia la implinirea varstei de 16 ani. Banii sunt destinati fiecarui copil nascut dupa data intrarii in vigoare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, adica dupa 9 februarie 2011. Initial, suma de bani trebuia acordata din 2013, insa Guvernul a tot amanat.
Copiii nu vor primi nici in 2022 banii pentru educatie, pentru ca o noua amanare a fost stabilita prin OUG 130/2021, document publicat sambata in Monitorul Oficial nr. 1.202. Ordonanta stabileste ca acordarea sumelor de bani se amana pana in 31 decembrie 2022.
Asadar, copiii ar putea primi acesti bani abia din 1 ianuarie 2023, daca autoritatile nu vor decide asupra unei noi amanari.
"Statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei ÅŸi valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la naÅŸterea acestuia. Suma este acordata in scop educational in beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei ÅŸi Protectiei Sociale. (...) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro se acorda tuturor copiilor nascuti dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi", stabileste Legea Educatiei.
Concret, cei 500 de euro vor fi depusi de autoritati, in baza certificatului de nastere, intr-un cont de depozit ("cont pentru educatie permanenta") deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de catre oricare dintre parinti. Parintii vor avea si ei posibilitatea sa depuna bani in acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plati o dobanda anuala din bugetul statului.
Practic, titularul contului va fi copilul, el urmand sa fie singura persoana care va putea sa retraga sume, de la varsta de 16 ani si cu acordul expres al parintilor. "Titularul contului este singura persoana care poate solicita sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 16 ani ÅŸi cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului elibereaza vouchere echivalente in valoare cu sumele solicitate", mai scrie in lege.
Atentie! Retragerea si folosirea banilor copiilor in alt scop decat cel educational va reprezenta infractiune si se va putea pedepsi cu inchisoare de la sase luni la un an.