Cand poate ramane titular pe post un profesor care a implinit varsta standard de pensionare. Ghid complet de pensionare pentru cadrele didactice

De Ana-Maria Tudor
la 04 Feb. 2016 Exclusiv
13 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand poate ramane titular pe post un profesor care a implinit varsta standard de pensionare. Ghid complet de pensionare pentru cadrele didactice04Feb.2016

Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se poate pensioneaza pentru limita de varsta, anticipat si anticipat partial, la data incheierii anului scolar in care implineste varsta standard de pensionare sau, dupa caz, in situatia pensiei anticipate si anticipate partiala, poate beneficia de reducerea varstei standard cu cel mult 5 ani, potrivit dispozitiilor art. 284 alin. (2) din Legea 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Alin.(2^1) al aceluiasi articol stabileste ca, prin derogare de la art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul personalului didactic care se pensioneaza in conditiile alin. (2), contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de admitere a cererii de pensionare.
 
Asadar, in lipsa comunicarii deciziei de pensionare, contractul individual de munca al respectivului cadru didactic care a indeplinit varsta de pensionare in cursul unui an scolar nu inceteaza de drept, putand inceta fie prin acordul partilor, fie pentru un alt motiv reglementat de legislatia muncii.
 
Pana la data comunicarii deciziei de pensionare, cadrul didactic titular pensionat in conditiile art.284 alin. (2) din lege isi poate continua activitatea in temeiul aceluiasi contract de munca, pana la data comunicarii deciziei de pensie, indiferent daca acest moment se va produce in perioada vacantelor scolare sau in timpul urmatorului an scolar.
 
Atentie! Personalul didactic de predare titular din invatamantul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul stiintific de doctor, care dovedeste competenta profesionala deosebita, poate fi mentinut ca titular in functia didactica pana la 3 ani peste varsta standard de pensionare, anual, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale, potrivit alin.(6) al aceluiasi articol.
 
In acest caz legiuitorul conditioneaza in fapt exercitarea calitatii de titular in invatamantul preuniversitar de indeplinirea mai multor conditii, respectiv lipsa comunciarii deciziei si intocmirea cererii de mentinere in aceasta functie.
 
In acest sens, sunt si dispozitiile art. 28 alin.(4) din OMEN nr.4895/2014, cu modificarile si completarile ulterioare care stabilesc ca 
 
Daca un cadru didactic a implinit varsta standard de pensionare in cadrul anului scolar 2015 - 2016, acesta poate fi mentinut in activitate ca titular in functia didactica peste varsta de pensionare daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
 
- se incadreaza in prevederile alin. (1) si (2);
- postul didactic/catedra pe care este titular, conform actului de numire/transfer/repartizare pe post/catedra, este complet/completa si este viabil/viabila in anul scolar 2015 - 2016, luand in considerare si prevederile art. 262 alin. (4) si (5) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
- la nivelul unitatii/unitatilor de invatamant, in care urmeaza sa fie mentinut in activitate ca titular peste varsta de pensionare, nu exista reducere de activitate la disciplina/disciplinele pe care cadrul didactic respectiv este titular.
 
Deoarece varsta standard de pensionare se implineste o singura data, in cursul unui an scolar, apreciem ca ulterior acestui momement dispozitiile art.284 alin.(2) nu isi mai gasesc aplicabilitatea, devenind incidente celelalte dispozitii legale anterior mentionate. Asadar, apreciem ca in masura in care cadrul didactic caruia ii sunt incidente dispozitiile art.284 alin.(2), (2^1) si (6) din lege isi continua activitatea, conform prevederilor legale, ca titular contractul individual de munca al acestuia poate inceta fie la comunicarea deciziei de pensionare, fie prin neaprobarea cererii de catre consiliul de adminsitratie, fie pentru alte motive, inclusiv motive medicale, nefiind tinut de finalizarea respectivului an scolar.
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat
TITULARIZARE - Consiliere psihopedagogica

NOU! Va anuntam aparitia editoriala a celei mai recente lucrari specializate pentru pregatirea examenului de Titularizare la catedra de Consiliere Psihopedagogica.

20 de Teste REZOLVATE pentru pregatirea de nota 10

Realizata:
  •  in perfecta concordanta cu programa de examen elaborata de Ministerul Educatiei;
  •  dupa modelul testelor formulate de minister.
Pregatiti corect examenul de titularizare pentru ca efortul dvs. sa fie incununat de succes!

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

pensionare pensionare profesori pensionare cadre didactice varsta pensionare


x
Lasa un raspunsComentarii [13 comentarii]Adauga comentariul tau
30Dec.2018

Iulica Munteanu 30 Dec. 2018 19:13:52

Bună seara,
În februarie 2019 amplinesc varsta standard de pensionare-61 ani.Sunt profesor gradul I,dar in invățămant am 18 ai și jumătate, deși vechimea an muncă este de peste 35 ani.Am anunțat an consiuliu că vreau să răman titular, dar secretara mi-a spus că nu am dreptul, pentru că am sub 20 ani vechime an anvățămant.Este adevărat?Am citit și eu legile și parcă nu am anțeles același lucru.Puteți să mă lămuriți?Și ancă ceva:an catedra unui profesor intră și orele de opțional?
Mulțumesc,
12Nov.2017

Avramescu Florentina 12 Nov. 2017 10:06:50

Buna ziua,
In anul scolar 2016-2017 se implinesc cei 3 ani de mentinere in activitate ca titular peste varsta de pensionare; Anul urmator copiii vor fi clasa a IV- a, si as dori sa le fiu invatator inca un an; stie cineva daca exista un cadru legal care sa permita acest lucru?
Multumesc anticipat!
01Apr.2017

NEATU NICOLAE 01 Apr. 2017 21:03:29

In anul 2017 apar nemultumiri la pensionari;ideplinesc varsta standard65 ani si 42 in inv.IN LUNA februarie, daca ma pensionez pana la 30 iunie 2017 beneficiez de un coeficient de corectie la punctaj de 1,14dar legea nu permite in inv.pensionarea decat in septembrie ,dupa 1 iulie 2017 coeficientul va fi de 1,o5. VA EXISTA o diferenta la pensie mai mare de 2 milioane lei.CE TREBUIE FACUT ? Doua dosare identice au o difernta la pensie de peste 2 milioane .
25Oct.2016

Anca Apostol 25 Oct. 2016 01:02:05

Poti ramane titular in invatamant dupa implinirea varstei de pensionare doar pe jumatate de norma? Mentionez ca atatea ore mai raman neocupate pe catedra respectiva, pentru un mine ca profesor care am avut deja 2 ani de prelungire pe catedra intreaga. Multumesc
21Sep.2016

Daria Constantinova 21 Sep. 2016 17:26:23

Am omis sa spun ca Gigel Costel,colegul tanar - in 2016 a dat prima data concurs de titularizare si acesta este primul lui an de predare.
21Sep.2016

Daria Constantinova 21 Sep. 2016 17:19:25

Silvia,situatia mea este aproape identica.Numai ca eu am ajuns sa pazezc scoala din 25.08.2016-09.09.2016,ptr.acordul de PLATA CU ORA.Dupa situatii minutios calculate conducerea scolii m-a anuntat verbal prin secretarul sef ca nu mai este valabila decizia de mentinere in activitate ca titular ptr.2016-2017,fara sa urmeze si o instiintare scrisa.M-au inselat sa-mi scriu cererea de pensionare.Am solicitat ulterior plata cu ora,dar acordul l-am primit pe data de 09.09.2016termenul era 02.09.2016.Cand am ajuns la Insp.EFTENOIU,domnia sa mi-a spus cu nonsalanta-ATI VENIT PREA TARZIU,am dat orele de romana unui coleg tanar care a dat titularizare in 2014 si are medie mare.Abia astazi l-am gasit pe internet pe colegul mai tanar Gigel Costel,absolvent de teologie catolica-lb.romana,aflat in primul an de predare,care obtinuse la TITULARIZARE 2016 la scris -5,30 si la inspectie-10.00.Ca si tine am facut naveta in mediul rural 12 ani,am dat concurs in alt domeniu apoi am revenit la invatamant prin concurs de titularizare pe specialitatea B.N-am nimic cu tanarul Gigel Costel acestea ii sunt prenumele reale,dar mi-a lasat un GUST AMAR cum a aplicat METODOLOGIA d-l insp.EFTENOIU.
multumesc,d-le inspector
11Mai.2016

Ion POPESCU 11 Mai. 2016 22:18:42

Nu mai scrieti prostii doamna Tudor!!
Cereti ajutorul unui avocat specializat in invatamant!
02Mar.2016

Midas 02 Mar. 2016 23:42:57

Pentru Aurel si altii ca el.

1. Functioneaza si la noi economia de piata. Este firesc si necesar sa fie studiata piata muncii inainte de a alege o facultate. Cand piata este plina de un anumit tip de cadre, as alege o facultate in domeniu numai pe criteriul dezvoltarii personale din placere si mai putin pentru a castiga bani.
2. Daca este omul asa chinuit, de ce nu schimba domeniul cu altul mai bine platit.
3. Magarul moare de drum lung, iar prostul de grija altuia.
4. Sunt atat de multi tineri care nu au studiat piata atunci cand au ales facultatea incat este imposibil sa poata prinde toti in aceasta viata un post avand in vedere si faptul ca majoritatea titularilor sunt tineri
14Feb.2016

Silvia 14 Feb. 2016 18:28:02

Astept cu nerabdare sa se termine acest an scolar si odata cu el si activitatea mea la catedra. Nu intentionez sa mai raman la catedra, chiar daca exista legi care mi-ar permite, pentru ca sunt foarte obosita dupa toti anii de munca serioasa si devotata, pentru ca stiu ca exista tineri care nu au un loc de munca si pentru ca sunt dezamagita de faptul ca astazi este mai important ca scoala sa plateasca salarii mai mici, decat sa aiba oameni mai bine pregatiti, cu grade si cu salarii mai mari. Calitatea umana lasa mult de dorit in invatamant, din pacate si stiu prea bine ce generatii vin din urma, dar inteleg sa ma retrag, pentru a face loc altora la catedra. As vrea sa-i spun, totusi, tanarului Aurel ca si eu am facut multi ani naveta la tara, la inceput de cariera, am suferit mult si nu m-am plans. Si n-am cerut sa plece profesorii in varsta acasa, pentru a-mi face mie un loc mai bun. Toate la timpul lor. Asta e. In viata e multa suferinta, dar trebuie sa traim cu demnitate. Altminteri, degeaba ne-a pus soarta la catedra.
08Feb.2016

RINJEA AURELIA 08 Feb. 2016 11:56:55

In ce conditii un profesor pensionat isi poate lua ore si cate are dreptul? Ce prevede legislatia?
05Feb.2016

Lupu 05 Feb. 2016 19:23:56

Ce pãcat ,domnule Aurel ,cã ai așa o viațã chinuitã ! De ce crezi oare cã cei aproape de pensie nu știu sã foloseascã un computer ? Cadrele didactice se perfecționeazã continuu .Lipsa de respect pentru cei an varstã nu mi se pare cã vã avantajeazã ,din pãcate ...
05Feb.2016

Ionita Adriana -Zana 05 Feb. 2016 19:09:36

Stimate coleg,tanar inaripat,
Am citit o data si inca o data riposta incarcata de amaraciune impotriva celor care ,in zeci de ani la catedra,au cu mult mai multe dimineti timpurii ,ore de studiu cat varsta dumneavoastra sau mai multe chiar,... Numai ignoranta specifica varstei poate fi atat de trufasa ,incat sa va dea dreptul sa judecati ceea ce nu ati trait inca.Sau poate credeti ca ''pensionarii''acestia care va stau in cale si au vidat mintile ,au sters ,odata cu implinirea anilor,toate cartile citite ,recitite,gandite ,adaptate la scara intelegerii..Credeti,poate,ca s au perimat fisele de studiu,caietele intregi de notite,fara de care nu se poate concepe predarea... Iar multe dintre acestea sunt in mintea pensionarului,stie exact cate ore sa insiste , sa intarzie sau sa grabeasca invatarea;ideile sunt ordonate nu de un cliseu modern,ci de autoritatea timpului care a verificat si a certificat eficienta.Nimeni nu neaga valoarea tanarului profesor specializat in taxonomii,itemi si tipuri de evaluari.Acestea au ajuns si in portofoliul pensionarului.Le a studiat cu acelasi respect cu care a invatat cartea pe care o preda,vorbesc despre stiinta de carte.Aceasta e cea mai importanta,stiinta de carte!Pentru a fi bun profesionist,pensionarul si a dat toate gradele,a dat si doctorat,a publicat...Iar daca a fost inzestrat cu vocatie,a facut arta din lectii...Asa ca,domnule tanar coleg,urmati va cu demnitate drumul ales !A i ponegri pe inaintasi ,pe dascalii care v au format ,a va face loc inlaturandu i pe ceilalti nu va onoreaza!Daca aveti aripi,sigur veti avea si propriul zbor!Cat mai inalt ,mai curat!
05Feb.2016

Aurel 05 Feb. 2016 17:21:21

Nu mi se pare corect ca un posibil pensionar sa mai ramana la catedra ,din moment ce sunt mii de absolventi care dau an de an titularizarea si iau note mari 8_9 si nu se pot titulariza din lipsa de posturi !Nu e corect e ca si cum ai taia aripile acestor tineri care au indraznit sa faca o facultate &Si , haideti sa fim seriosi un tanar vine cu multa energie ,isi face sperante si , cand colo ,o data ca posturile se ascund de catre directori si isj-uri , in general , a doua ca nu se dau ca viabile ,se minte la greu ,ba ca nu sunt ore , ba ca se reduc catedre , si cand colo , dupa ce s-au facut repartitiile la nivel judetean repede se gasesc ore pentru ²cineva ² care a dat !!Pe deasupra as dori ca pensionarii care vor sa mai lucreze sa se prezinte la un examen de titularizare si sa vada gradul de dificultate al acestui examen , mai bine zis , sa vada prin ce dificultati trec tinerii , ce metode moderne cunosc si ce aplica la lectii !Eu nu zic ca dansii nu au experienta dar as vrea sa-i vad la metodele moderne cerute azi in predare evaluare , as vrea sa vad cate teste initiale ,formative , sumative au facut la calculator ca sa le dea elevilor !As vrea sa vad cate fise de lucru folosesc , cate bareme discuta pas cu pas , cati itemi si de care anume utilizeaza etc Toate acestea un tanar le stie si le aplica !!Dar , din nefericire nu este lasat sa o faca , fiindca are ore in doua trei scoli ,la distanta de peste o suta de km ,mai are si familie ,copii ,nu are casa si este nevoit sa-si dea jumatate din salariu ,oricum mizer pe naveta !Stiti , stimati domni pensionari la ce ora ma trezesc eu ca sa ajung la scoala ?La 4 dimineata buhait de somn si de truda cu copiii mici ies din casa si schimb trei autobuze ,stau si inghet de frig prin autogari ca sa ajung la 8 la scoala !! Si acolo ;musai sa stau 6 ore am sau nu ,fiindca trebuie sa astept autobuzul !Stiti la ce ora ajung acasa ?La 6 seara ,deci ziua mea de munca e de 12 ore !Apoi fa cumparaturi , copii ,pregatirea pentru a doua zi , corectat teze teste simulari , munca neplatita ! Si desi ar fi ore in zona Nimeni nu le scoate pt mine ,doamne fereste , ci adesea le da unuia care -i da spaga ! Sau postul e retinut pentru dvs cei care mai stati inca trei ani la scoala ,pentru bani , desigur ,taindu-ne aripile !! Vi se pare corect ?Mie nu !
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//