Comisia de invatamant a Senatului Romaniei a dat un raport favorabil initiativei legislative. Proiectul legislativ mai trebuie sa treaca de Senat si sa fie promulgat de presedinte.
"Ieri, Comisia de invatamant a Senatului Romaniei a dat un raport favorabil initiativei legislative prin care studentii obtin gratuitate in vederea accesarii fondului de carte al bibliotecilor central-universitare, gratie eforturilor Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). Astfel, proiectul va ajunge la vot final in Senat, iar ulterior va fi trimisa spre promulgare.
De-a lungul timpului, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a solicitat constant decidentilor sustinerea accesului gratuit pentru studenti la serviciile bibliotecilor central-universitare. Actiunea curenta vine in completarea demersurilor anterioare ale ANOSR prin care, in 2011, a fost obtinut accesul gratuit la nivel national la bibliotecile universitare si este importanta avand in vedere faptul ca exista institutii de invatamant superior fara o biblioteca universitara proprie, care se bazeaza pe parteneriatele cu bibliotecile central-universitare pentru a oferi studentilor resursele academice necesare.
In plus, initiativa reprezinta o aliniere la contextul legislativ actual, intrucat conform art. 202, alin. (1), lit. b) din Legea educatiei nationale studentii beneficiaza de gratuitate la diferite resurse necesare desfasurarii actului educational: "principiul dreptului la asistenta si la servicii complementare gratuite in invatamantul superior de stat – exprimat prin: […] acces la principalele carti de specialitate si publicatii stiintifice".
Acest drept prevazut de lege a fost detaliat in Ordinul de Ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 3666/2012 privind aprobarea Codului drepturilor si obligatiilor studentilor, elaborat de ANOSR, care mentioneaza la art. 11, lit. e) dreptul la acces la toate materialele didactice disponibile in mod gratuit in bibliotecile universitare[…]". De asemenea, acelasi act normativ prevede eliberarea gratuita a actelor si permiselor care atesta calitatea de student, inclusiv cele pentru accesul la biblioteca. In ciuda acestei prevederi, pana la acest moment s-a considerat ca aceasta nu este aplicabila bibliotecilor central-universitare.
Pentru aceasta initiativa, atat partidele politice parlamentare, cat si Guvernul au sustinut accesul studentilor la publicatiile stiintifice. Consideram imperios ca autoritatile si institutiile de invatamant sa prioritizeze accesul studentilor la resurse bibliografice actuale, disponibile atat in format fizic, cat si in format digital, prin achizitii periodice, abonamente la reviste de specialitate si servicii in salile de lectura comparabile cu cele ale institutiilor de invatamant superior din Occident. In acest sens, este relevanta si reinfiintarea, de catre Ministerul Educatiei, a Consiliului National al Bibliotecilor Universitare, structura prevazuta de Legea educatiei nationale care nu este functionala", noteaza ANOSR.
"Initiativa care merge la vot final in Senat este mai mult despre un principiu. In primul rand, faptul ca nu ar trebui sa existe o distinctie pentru studenti intre bibliotecile universitare ale universitatilor si Bibliotecile Central-Universitare, aflate in subordinea Ministerului Educatiei. In al doilea rand, accesul studentilor la publicatii stiintifice ar trebui sa fie o prioritate in filosofia invatamantului superior. Incurajarea studentilor sa apeleze la informatii verificate si fundamentate stiintific sunt fundamentale in aceasta era, iar un pas important ar fi accesul digital universal", a declarat Horia-Serban Onita, presedintele ANOSR, referitor la accesul studentilor la biblioteca.