Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi, Viorel Scripcariu, a declarat ca pentru admiterea din acest an se vor infiintate doua specializari noi: "Cosmetica medicala si Estetica", unde durata studiilor este de trei ani. Specializarea va fi infiintata in cadrul Facultatii de Farmacie.
O alta specializare va fi infiintata la
Facultatea de Medicina Dentara, cea de "Asistenta de Profilaxie Stomatologica". Durata studiilor va fi de 3 ani.
Conform sursei citate, ambele specializari sunt aprobate de Ministerul Educatiei.
"Ambele programe de licenta raspund unor cerinte reale pe piata muncii. De exemplu, un student care va absolvi Facultatea de Farmacie - specializarea Cosmetica medicala si Estetica, va avea diverse oportunitati de cariera, de la clinicile de dermato-cosmetica, pana la saloanele si centrele de infrumusetare. Statisticile arata ca avem nevoie de asistenti specializati in domeniul profilaxiei stomatologice, de aceea cred ca este important ca universitatea noastra sa aiba inclusa in oferta academica si o astfel de specializare, in cadrul Facultatii de Medicina Dentara", a declarat prof. univ. dr Viorel Scripcariu.
El a anuntat totodata ca in cadrul sedintei de pe 15 ianuarie a Senatului UMF Iasi s-a decis ca admiterea sa se desfasoare, ca si pana acum, in luna iulie. Astfel, inscrierile se vor desfasura in perioada 15 - 20 iulie, iar testul grila se va organiza pe 24 iulie. Concursul de admitere se va organiza pentru specializarile "mari", precum Medicina, Medicina Dentara, unde durata studiilor este de 6 ani, Facultatea de Farmacie, unde durata studiilor este de 5 ani.
La specializarile "mici" precum Asistenta Medicala Generala sau Bioinginerie, unde durata studiilor este de 4 ani, Nutritie si Dietetica, Balneo-fiziokinetoterapie si recuperare, Tehnica Dentara, Asistenta de Profilaxie Stomatologica, Cosmetica medicala si Estetica, unde durata studiilor este de 3 ani.
Concurs admitere, conditii, pregatire
Conform Metodologiei din acest an, se mentin aceleasi discipline de examen pentru testul grila si aceeasi pondere a notei obtinute la examenul de
bacalaureat fata de anul trecut. Admiterea la studii de licenta in Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" din Iasi, pentru toate ciclurile universitare, atat pentru locurile finantate de bugetul de stat cat si pentru locurile cu taxa, se realizeaza numai prin concurs de admitere, in limita locurilor aprobate pentru anul respectiv.
"Selectarea candidatilor in cadrul concursului de admitere tine cont numai de nivelul pregatirii profesionale a acestora si se realizeaza prin doua modalitati. Una dintre acestea este sustinerea unui test grila, in limba romana, pentru ocuparea locurilor subventionate de la bugetul de stat si a locurilor cu taxa in lei. Cea de-a doua modalitate este reprezentata de evaluarea performantelor scolare si, eventual, universitare ale candidatilor, pe baza dosarului personal depus, pentru locuri cu taxa in valuta si locuri cu taxa in lei pentru a doua facultate", a spus rectorul UMF Iasi.
Concursul pentru admiterea la ciclul de studii universitare de licenta va avea loc sub forma unui test grila, cu durata de trei ore, iar clasificarea candidatilor se va face in ordinea descrescatoare a mediei, in care o pondere de 90% va avea nota obtinuta la testul grila, iar 10% media de la bacalaureat. Conform metodologiei, pentru specializarile Medicina si Medicina Dentara materia de concurs este obligatorie din manualul de Biologie clasa a XI-a -Anatomia si Fiziologia omului, si la alegere din Chimie Organica sau Fizica.
Specializari Farmacie, Balneo-fiziokinetoterapie
Pentru specializarea Farmacie este obligatorie materia din manualul de Chimie Organica, si la alegere din Biologie Vegetala sau Biologie clasa a XI-a - Anatomia si Fiziologia omului. Pentru specializarile Asistenta Medicala Generala, Tehnica Dentara, Nutritie si Dietetica, Cosmetica medicala si Estetica, Asistenta de Profilaxie Stomatologica candidatii trebuie sa aleaga intre Biologia de clasa a XI-a - Anatomia si Fiziologia omului , sau Chimie Organica.
Pentru specializarea Balneo-fiziokinetoterapie si recuperare trebuie sa invete materia din manualul de Biologie clasa a XI-a - Anatomia si Fiziologia omului. Pentru specializarea Bioinginerie, candidatii vor alege intre Matematica sau Biologie clasa a XI-a -Anatomia si Fiziologia omului.