Potrivit unui
comunicat publicat pe edu.ro, la solicitarea Ministerului Educatiei, Consiliul de Etica si Management Universitar (CEMU) va initia verificari la nivelul institutiilor de invatamant superior cu privire la:
- cazurile care au vizat elemente de hartuire sexuala (sau fapte asimilate)
- modul in care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etica universitara si rezultatele actiunilor intreprinse la nivel institutional, inclusiv prin raportarea la masuri de preventie.
Totodata, auditarea comisiilor de etica universitara va cuprinde si prezentarea initiativelor la nivel institutional pentru promovarea unor valori etice fundamentale, precum libertatea academica, respectiv combaterea discriminarii, a abuzurilor si a hartuirii de orice tip.
"Hartuirea sexuala este un flagel, care are consecinte dezastruoase atat asupra victimelor, cat si asupra climatului profesional din orice organizatie. Atunci cand cei care hartuiesc sunt si in pozitii care presupun incredere si autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atat mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au facut un pas in fata si au spus adevarul si ii incurajez pe toti cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel sa le semnaleze. In calitate de ministru, am urmarit constant imbunatatirea legislatiei in domeniul eticii si deontologiei in mediul educational. Solicit universitatilor ca orice abatere de la normele de etica si integritate sa fie aspru sanctionata, asigurand protectia victimelor si asistenta post-traumatica. De asemenea, vom actiona, impreuna cu institutiile abilitate si cu mediul universitar, pentru a creste actiunile de preventie in sistemul educational", a declarat ministrul Educatiei, Ligia Deca.
Ministerul Educatiei precizeaza ca, pentru prima data, in noua Lege a invatamantului superior nr. 199/2023 au fost prevazute definitii clare pentru actele de hartuire sexuala si violenta psihologica, iar toate institutiile de invatamant superior au obligatia de a respecta noile prevederi.
Suplimentar, Ministerul Educatiei sustine ca a continuat
imbunatatirea legislatiei in domeniul eticii si deontologiei universitare, prin:
- adoptarea Codului-cadru de etica si deontologie universitara, care interzice orice fel de hartuire, inclusiv cea sexuala, alaturi de alte forme de exploatare,
- stabilirea obligatiei ca institutiile de invatamant superior sa reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele nationale sau interne privind etica si deontologia universitara,
- stabilirea obligatiei comisiilor de etica universitara de a realiza, incepand cu anul universitar 2024-2025, activitati de prevenire cu privire la incalcarea normelor de etica si deontologie,
- stabilirea obligatiei ca universitatile sa elaboreze ghiduri operationale prin care detaliaza procedurile legale si administrative privind abordarea si solutionarea incalcarilor normelor de etica si deontologie universitara, precum si a comportamentelor abuzive ale membrilor comunitatii universitare, obligatie reglementata de Codul-cadru de etica si deontologie universitara.
Reprezentantii Ministerului Educatiei subliniaza ca hartuirea sexuala, alaturi de orice forma de hartuire, este considerata abatere de la normele de etica si deontologice privind respectarea fiintei si demnitatii umane, avand in vedere faptul ca stirbesc demnitatea beneficiarilor directi ai dreptului la educatie si prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii invatamantului superior nr. 199/2023 si ale Codului-cadru de etica si deontologie universitara.
"Subliniem ca, in cazul faptelor ce pot constitui abatere de la etica si deontologia universitara, orice persoana poate sesiza comisia de etica universitara din institutia de invatamant superior, cu respectarea confidentialitatii identitatii personale. Ministerul Educatiei poate fi sesizat pentru orice situatie care vizeaza nerespectarea prevederilor si a procedurilor legale care privesc etica si deontologia universitara, in cazul in care sesizarea nu a fost solutionata la nivelul institutiei de invatamant superior", se mai arata in comunicat.
Ministerul reitereaza ca studentii au dreptul de a beneficia de un mediu de invatare sigur si sanatos, inclusiv prin facilitarea accesului la informatii despre sanatate fizica, mintala, stare de bine si la servicii de consiliere, conform Codului drepturilor si obligatiilor studentului, aprobat prin ordin de ministru in anul 2024.
Ministerul Educatiei a lansat in consultare publica noul Regulament de organizare si functionare a Comisiilor de etica din universitati, in data de 12 iunie 2024. "Intrucat in perioada de consultare publica nu au fost primite observatii, apreciem ca se impune extinderea acesteia si facem apel la orice contributie care ar putea conduce la imbunatatirea climatului etic in universitati", sustine aceeasi sursa.
Politia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizeaza folosirea functiei in scop sexual in cazul profesorului Alfred Bulai. Potrivit unei
investigatii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, profesor la SNSPA, ar fi hartuit sexual mai multe studente.