Decizia a fost semnata miercuri de catre rectorul institutiei, Viorel Scripcariu.
"Pentru a putea participa la sesiunea de examene din perioada 29.05.2021-19.05.2021, sesiunea ordinara nr. 2, studentii si cadrele didactice vor prezenta, inainte de fiecare examen, unul dintre urmatoarele documente: certificatul de vaccinare anti-COVID, inclusiv cu prima doza, test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, se arata in decizia semnata de rectorul UMF Iasi, Viorel Scripcariu.
Conducerea UMF Iasi motiveaza ca masura este luata pentru a proteja studentii, pacientii, profesorii, dar si cadrele medicale, avand in vedere ca unele examene au loc in incinta spitalelor.
Studentii, insa, considera ca masura este discriminatorie si au adresat o scrisoare deschisa membrilor Consiliului de Administratie din UMF Iasi, fiind initiata si o petitie online in acest sens.
Autorii scrisorii isi arata dezacordul fata de posibilitatea ca sustinerea examenelor din sesiunea de vara sa fie conditionata de prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test RT-PCR negativ sau a unei adeverinte care sa ateste antecedente de infectie COVID-19.
"Discutia lansata nu este pro sau contra vaccinarii, ci vizeaza modul abuziv, neconstitutional si injust prin care se incearca constrangerea studentilor Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi de a se vaccina in vederea sustinerii examenelor din sesiunea de vara. Conform surselor oficiale, in Romania, vaccinarea impotriva COVID-19 este voluntara / neobligatorie si, ca orice act medical, este asumata de catre cel in cauza. Consideram ca aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste vointa studentilor de a nu se vaccina, incalca libertatea de alegere si transforma vaccinarea intr-o obligativitate / constrangere a unor drepturi si libertati", arata studentii care au initiat documentul.
Ei afirma ca alternativa prezentarii unui test RT-PCR negativ inainte de fiecare examen, ii spune pe studenti la un stres financiar, psihic si emotional.
Ce parere are ministrul Educatiei?
"In invatamantul universitar exista autonomie universitara. Fiecare universitate iși stabilește propriile reguli. Aceste reguli sunt adoptate in senatele universitare. In senatele universitare sunt reprezentați atat profesorii, cat si studentii. Depinde de fiecare universitate. Am prezentat acest lucru ca fiind o posibila inițiativa a unei universitati. In masura in care aceasta initiativa va fi validata la acea universitate, ea va fi in perfecta siguranta, pentru ca va reflecta dorinta acelei universitati, atat studenti, cat si profesori", a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, la Antena 3.