Ordinul pentru modificarea unor acte normative din domeniul educatiei aduce modificari la Regulamentul-cadru privind regimul actelor de studii si al documentelor universitare in sistemul de invatamant superior. Mai exact, acesta prevede ca ”pe acelasi act de studii, supliment, respectiv foaie matricola, dupa caz, datele inscrise in limba romana pot fi inscrise, in conditiile legii, si in una sau mai multe limbi de circulatie internationala. Totodata, la cerere, adeverinta privind scolarizarea/absolvirea fara examen de finalizare a studiilor, situatia scolara si adeverinta care atesta calitatea de student se pot elibera si in una sau mai multe limbi de circulatie internationala”.
Prin urmare, se abroga articolul 1 alineatul (3) din Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 6.551/2011 privind documentele scolare si universitare oficiale care se intocmesc DOAR in limba romana, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 903 din 20 decembrie 2011, literele g) si k).
Ordinul publicat in Monitorul Oficial prevede ca Directia generala invatamant universitar, Directia generala relatii internationale si afaceri europene, institutiile de invatamant superior de stat si particulare si Academia Romana duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.
In forma initiala din Regulamentul-cadru privind regimul actelor de studii si documente universitare nu era prevazuta referirea la ”adeverinta privind scolarizarea/absolvirea fara examen de finalizare a studiilor, situatia scolara si adeverinta care atesta calitatea de student”.
Documentele emise de universitati:
a) suplimentul la diploma, suplimentul descriptiv sau suplimentul Europass la diploma, dupa caz, denumite in continuare supliment;
b) foaia matricola sau anexa cu note;
c) registrul matricol;
d) registrul unic de evidenta a formularelor si de eliberare a actelor de studii;
e) cataloage;
f) planul de invatamant;
g) programele analitice ale disciplinelor din planul de invatamant;
h) fisa disciplinei;
i) situatia scolara;
j) adeverinta privind scolarizarea/absolvirea fara examen de finalizare a studiilor;
k) adeverinta de autenticitate;
l) adeverinta privind finalizarea studiilor;
m) adeverinta care atesta calitatea de student.
Actele de studii din sistemul national de invatamant superior sunt documente oficiale de stat, cu regim special, care confirma studii de invatamant superior efectuate si titluri si/sau calificari dobandite
Continutul si formatul actelor de studii se stabilesc in conformitate cu legislatia in vigoare si se aproba prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, denumit in continuare Minister, aducandu-se la cunostinta institutiilor de invatamant superior/Academiei Romane.