Ministrul Educatiei a anuntat in urma cu cateva saptamani ca ministerul a acceptat introducerea cursurilor in format online incepand cu noul an universitar. Astfel, miercuri, pe masa Guvernului se va afla OUG care va crea baza legala astfel incat invatamantul universitar cu frecventa sa se poata desfasura, intr-o anumita pondere, si online.
"Sunt sigur ca miercuri, in sedinta de Guvern, va fi adoptata o ordonanta de urgenta (...) prin care, pentru a eficientiza pregatirea universitara, in functie de specificul fiecarui domeniu - medicina, socio-umane, inginerie, va fi posibila, in cadrul formei de invatamant cu frecventa, fiind redefinit spatiul universitar, o combinatie intre fizic si virtual. O sa faceti o parte dinte activitati si in format digital. Se va crea baza legala si pana la inceperea anul universitar 2022-2023 vor fi definite standardele care vor permite fiecarei universitati, in functie de domeniu, sa va propuna o anumita pondere a activitatilor online in paralel cu cele fizice, ceea ce este un important pas inainte", a declarat Sorin Cimpeanu, la Congresul Studentilor din Romania, organizat la Palatul Parlamentului de Uniunea Studentilor din Romania, potrivit
Agerpres.
Sorin Cimpeanu a precizat ca verificarea indeplinirii standardelor va fi realizata, in cel mult cinci ani, atunci cand vine randul evaluarii institutionale.
"Nu vom astepta ca ARACIS sa faca evaluari pentru a verifica noile standarde in fiecare universitate - noile standarde reprezinta o obligatie si trebuie realizate inainte de inceperea noului an universitar -, ci vom aborda o varianta necesara in societatea romaneasca, aceea a increderii: universitatile isi asuma, initiind acest proces combinat, prezenta fizica-activitati online, respecta standardele care vor fi cunoscute la inceperea anului universitar, urmand sa probeze acest lucru, intr-un an, doi sau maximum cinci, cand vine randul evaluarii institutionale", a adaugat Cimpeanu.
Initial, ministrul Educatiei spunea ca
ARACIS va avea la dispozitie 90 de zile, dupa adoptarea OUG, pentru elaborarea unui plan diferentiat functie de domeniul de studii, nivelul de studii, si de forma de invatamant.
Mai mult, Cimpeanu declara, in luna aprilie, cand OUG era inca in circuitul de avizare, ca "standardele de calitate sunt absolut necesare pentru recunoasterea diplomelor romanesti la nivel international".