"Drama" studentilor care trebuie sa renunte la cursurile (si examenele) online. "Ce facem cu joburile noastre? Unde gasim cazare?"

De Gavrila Cristina
la 16 Mar. 2022 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Drama" studentilor care trebuie sa renunte la cursurile (si examenele) online. "Ce facem cu joburile noastre? Unde gasim cazare?"16Mar.2022

"Ati auzit ca ne cheama la cursuri? Ce ne facem?" Studentii au avut o tema de discutie foarte aprinsa zilele acestea, pentru ca scoala online se pare ca se termina si pentru ei. "Dar cu cazarea si joburile ce facem?", se intreaba acestia. Nici profesorii nu sunt foarte fericiti. "Am colegi care isi doresc mult mai mult ore online decat in sala de curs. Activeaza in diverse comisii si comitete, ONG-uri sau multinationale si se logau pentru curs din masina, din aeroport sau de pe holul unde aveau treaba in acel moment", ne-a marturisit chiar un profesor universitar.

 Studentii vor trebui sa revina si ei la cursuri cu prezenta fizica, dupa ce Starea de Alerta s-a incheiat pe teritoriul Romaniei. Implicit si la examene fata in fata, incheindu-se, astfel, perioada "exclusiv online" din universitati.  
 
Decizia luata de Ministerul Educatiei nu este, insa, pe placul tuturor, existand chiar si proteste ale asociatiilor studentesti fata de aceasta decizie care "bulverseaza invatamantul universitar chiar in timpul anului de curs". Mai pe romaneste, studentii si-ar dori sa continue online macar pana la final de an scolar, daca se poate. Cu examenele aferente tot online, evident.
 
In context, sa nu uitam ce a declarat in mod obsesiv de repetitiv insusi ministrul educatiei, Sorin Cimpeanu: "scoala online este un dezastru". Plus "notele au crescut artificial din cauza scolii online. Peste jumatate dintre notele din invatamantul online sunt intre 8.50 si 10, ne creeaza o imagine falsa". E adevarat ca acesta se referea la invatamantul preuniversitar, dar adversitatea sa fata de invatamantul online a devenit extrem de clara.
 
Intamplarea a facut ca zilele trecute sa nimeresc in mijlocul unui grup de studenti care discutau cu ardoare fix despre acest subiect aflat la ordinea zilei. "Ati auzit ca ne cheama la cursuri? Ce ne facem?", era intrebarea aflata pe buzele tututor care se alaturau grupului. Si de aici am inchegat un dialog din care reies principalele temeri ale lor. 
 
"Ce vor face cei care sunt din provincie, cum isi vor gasi cazare?", a fost prima si, aparent, cea mai importanta problema ridicata si sustinuta de majoritate. Reala problema si greu de gestionat de pe o zi pe alta. Dupa tot felul de idei si solutii aparute am reusit sa intreb: "Dar...cati dintre voi, de aici, sunteti din provincie? Sau cati aveti probleme cu cazarea?" Intamplator, sau nu, nimeni nu se afla in situatia asta. Doar empatia fata de colegi facuse ca aceasta "dilema" sa fie plasata pe primul loc in discutie.
 
Usor-usor am ajuns si la un alt subiect mult mai arzator. "Ce vom face cu joburile pe care le avem? Cum pot eu sa merg in fiecare zi la facultate, eu trebuie sa fiu la birou, ne-au chemat fizic de doua saptamani deja". Si, intr-adevar aici se pare ca exista o problema pentru multi dintre studenti. Dat fiind ca scoala s-a facut exclusiv online in ultima vreme, multi dintre ei au serviciu "full time", unde fie lucreaza online, fie merg fizic la birou. Ceea ce va fi dificil de impacat cu prezenta la o facultate "la zi". Mai ales cand unii dintre studenti au plecat  spre casa din orasul in care studiau, pentru a scapa de cheltuielile cu chiria ce parea inutila in timpul pandemiei.
 
Cand a ajuns discutia la examene, concluzia a fost ca "daca am facut scoala online, nu este normal sa dam si examenele tot online? De ce sa se schimbe acum, cand mai avem doar 6-7 saptamani de scoala?"
 
Nemultumirea studentilor din grup era evidenta si se pare ca ea este generalizata, dovada si luarile de pozitie sau protestele asociatilor studentesti. Intr-un fel este de inteles. Sunt studenti care nu au cunoscut altceva decat scoala online la facultatea pe care o frecventeaza acum si care, probabil, nici nu se asteptau sa se schimbe acest lucru prea repede. Sunt studenti care au profitat de situatia epidemiologica pentru a absolvi o facultate din Bucuresti, Iasi sau Cluj stand acasa la Galati, Braila sau Oradea, ba chiar si muncind full time (eventual online) in acelasi timp. Costurile educatiei, care in mod normal implicau cazare si cheltuieli intr-un oras centru universitar, devenisera dintr-odata mult mai mici. Ceea ce nu este deloc rau, din perspectiva accesului la educatie
 
Am cautat si o parere aflata "de cealalta parte a baricadei", din partea profesorilor. Astfel ca am discutat cu un titular de catedra de la Universitatea Bucuresti, care, dupa solicitarea de a nu-i publica numele, ne-a explicat cum se vad lucrurile din punctul sau de vedere.
 
"Este normal ca studentii sa nu isi doreasca revenirea la cursuri. Pentru unii este mai comod, unii muncesc, altii sunt plecati din oras. Ba chiar am studenti aflati in alte tari. Ii inteleg. E complicat sa lasi balta serviciu, ori sa gasesti chirie de pe o saptamana pe alta. Dar, sa fim sinceri, pe unii dintre ei i-a avantajat la maxim scoala online. Notele au fost mai mari, implicarea mai mica sau deloc, eforturile la fel...Unii dintre ei s-au obisnuit sa participe, intre ghilimele, la cursuri in timp ce gatesc, fac cumparaturi, spala masina sau muncesc. Ne logam pe platforma, inchidem camera si ne vedem de treaba, ori doar cu castile in urechi, ori rugam un coleg sa ne dea un mesaj daca il apuca pe prof ideea sa intrebe ceva in mod direct. Iar la examene...sa spunem doar ca existau mult mai multe posibilitati de a-ti creste in mod neloial notele", a fost explicatia sa.
 
Interesant este insa si faptul ca nu doar studentilor nu le convine aceasta revenire la cursuri cu prezenta fizica, ci si unora dintre profesori. 
 
"Trebuie sa recunosc ca sunt colegi de-ai mei care, si ei, s-au obisnuit si isi doresc mult mai mult ore online decat in sala de curs. Exista persoane care activeaza in diverse comisii si comitete, ONG-uri sau multinationale care se logau pentru curs din masina, din aeroport sau de pe holul unde aveau treaba in acel moment. Profesori care puneau un mesaj pe platforma cu o tema de trimis si isi vedeau de alte businessuri. Pentru care examenele insemnau un referat cerut, peste care nici nu prea se uitau. Ei bine, se cam termina cu astea", ne-a marturisit domnul profesor universitar.
 
In concluzie, pe aproape nimeni nu multumeste revenirea studentilor la cursurile cu prezenta fizica, dar ea este inevitabila. Deocamdata principalele unversitati au decis ca va fi o perioada de tranzitie care va tine pana pe la inceputul lunii aprilie, cu unele cursuri obligatorii si altele online. Dupa care toata lumea va reveni in salile de curs. Sa speram ca nu doar pana la urmatorul val al pandemiei...
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce MODIFICARI avem la Romana si Matematica pentru clasele V-VIII?

Clasele V-VIII din viata copilului necesita un efort de adaptare si de invatare constanta.

Programa scolara este destul de greoaie. Nu pierdeti din vedere:
  • Rezumatele textelor studiate
  • Teste rezolvate de matematica
  • Gramatica - Fise de lucru rezolvate

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

ore onlineore universitate onlinecazare studenti


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//