"Campania a plecat de la discutiile pe care le-am avut cu parintii, dar si dupa discutiile avute cu reprezentantii ministerului unde am cerut sa se faca cate un manual pentru fiecare semestru, astfel incat sa usuram greutatea ghiozdanului, coroborat cu interzicerea manualelor auxiliare care reprezinta o povara pe umerii copiilor nostri. Speram, prin aceasta campanie, sa reusim sa sensibilizam ministerul ca din anul 2017-2018 manualele sa se faca in doua volume. Un elev ajunge sa care in spate un ghiozdan de pana la 7 - 7,5 kg, media este undeva la 6 kg, oricum, aproape tripul fata de recomandarile Ministerului Sanatatii", a declarat Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti, conform Mediafax.
Federatia parintilor propune mai multe solutii care ar putea sa ajute la rezolvarea acestei probleme: "Se poate ca profesorul sa foloseasca, la scoala, in loc de manuale, fise, iar manualul sa ramana acasa. In scolile care au o dotare performanta sa se foloseasca manualele digitale. Ar mai fi si o varinata costisitoare, care nu cred ca este posibila, sa se faca doua exemplare ale aceluiasi manual, unul sa ramana la scoala si unul sa fie acasa.
Vrem sa vedem daca aceasta campanie va avea si rezultate pentru ca acum s-a creat un fenomen prin care parintii sunt impotriva profesorilor si profesorii sunt impotriva parintilor.
Vom incerca sa facem bannere pe care sa le punem in scoli si parintii sa fie instiintati despre aceasta campanie. Poate ii determinam sa semneze si petitia. Personal, pe fetita mea, care este clasa a V-a, nu o las sa duca ghiozdanul in spate", mai spune Iulian Cristache.
A fost initiata petitia "Vrem sa se renunte la Manualele Auxiliare!" Click aici pentru a semna petitia!
Ce rezolvare propune Ministerul Educatiei
Ministerul Educatiei sustine ca se pregateste revizuirea programei scolare, ceea ce ar duce la reducere volumului manualelor si a greutatatii ghiozdanului: "Avem un proiect de revizuire a programei scolare si a manualelor scolare si care va atinge, implicit, si problema ghizdanului, pentru ca in momentul de fata avem manuale foarte voluminoase, din cauza faptului ca sunt unele parti care depasesc continutul prevazut in programele scolare. Astfel, incercam sa obtinem manuale cu un numar mult mai mic de pagini si care sa usureze si ghiozdanul. Ar mai fi o solutie ca elevii sa-si lase o parte din manuale la scoala, dar, in conditiile in care ei trebuie sa se pregateasca si acasa, au nevoie si acasa de manuale. Sunt multe scoli in care invata in doua schimburi si este foarte dificil ca spatiile pentru manuale sa fie suficiente. Vom colabora si cu Ministerul Sanatatii si cu alte institutii care ar putea sa intervina in aceasta zona", a declarat Pavel Nastase, ministrul Educatiei.
Ordinul 1955/1995 semnat de Iulian Mincu, fost ministru al Sanatatii, reglementeaza clar ca un ghiozdan nu trebuie sa cantareasca mai mult de 2,5 kilograme.
"Volumul si greutatea manualelor, ale rechizitelor si ale altor materiale necesare in procesul de invatamant, transportate zilnic de elevi la scoala si de la scoala, vor fi adaptate capacitatii de efort fizic corespunzatoare varstei copiilor si tinerilor. Elevii din clasele I-IV vor folosi ghiozdane pentru prevenirea aparitiei deformarilor de coloana vertebrala. Greutatea continutului ghiozdanului nu va depasi 2-2,5 kg", se arata in art 28 al Ordinului de ministru 1955/1995.