"Noi sustinem acest program, insa, nu putem sa il aplicam decat la nivel pilot, iar asta pentru ca deocamdata nu avem infrastructura necesara. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca nu avem capacitatea de asigura conditiile igienico-sanitare pentru servirea unei mese complexe. Vom face, insa, toate demersurile necesare deoarece programul cornul si laptele nu satisface nevoile nutritionale ale copiilor", spune Sorin Cimpeanu , deputat in cadrul Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport si fost ministru al Educatiei, conform
adevarul.ro.
Ce probleme sunt cu programul-pilot
Programul a fost proiectat anul trecut de Guvernul Ciolos si trebuia pilotat in anul scolar 2016-2017 pe aproximativ 30.000 de elevi si prescolari din 50 de unitati scolare: "Venim cu un program pilot care sa permita acordarea unei mese calde sau a unui pachet alimentar in fiecare zi, la scoala. Am ales cateva unitati de invatamant, care sunt deocamdata in acest program pilot din zone geografice diferite, din medii sociale diferite tocmai pentru a vedea in ce fel putem face eficient acest program si daca dupa acest an scolar, 2016-2017, acest proiect pilot confirma. Obiectivul este ca el sa fie largit apoi la nivelul intregii tari si sa combinam cumva si programul Fructe in scoli cu Laptele si cornul in scoli, adaugand niste resurse financiare", spunea Dacian Ciolos in octombrie anul trecut.
Practic, acesti copii ar fi trebuit sa primeasca zilnic cate un pachet alimentar sau o masa calda in limita a 7 lei. Insa se pare ca doar jumatate dintre cei inscrisi au beneficiat de aceasta masa.
"Problema a fost legata de implementarea acestui program. E vorba de asigurarea conditiilor si a tipului de meniu pe care trebuiau sa il primeasca elevii. Trebuie indeplinite niste conditii in ceea ce priveste avizele sanitare s.a.m.d. Toate aceste elemente trebuie sa fie revizuite si sper ca in toamna anului urmator sa fie puse la punct toate detalliile", sustine Ariana Oana Bucur, secretar de stat in cadrul Ministerul Educatiei.
Pe de alta parte, Daniela Visoianu, presedintele Coalitiei pentru Educatie, spune ca aceste verficari ar fi trebuit sa fie facute inca de acum un an: "In afara logicii ca e un proiect al guvernului anterior, deci trebuie picat, pentru un proiect pilot nu exista justificarea: pentru ca asta presupune pilotarea - testarea a ceea ce functioneaza si ceea ce poate fi imbunatatit. Toate aceste decizii care sunt luate si apoi <<intoarse>> afecteaza copii si sistemul. Acest program este deja in derulare si verificarea infrastructurii necesare, a conditiilor igienico-necesare se presupune a fi fost facuta in vara anului 2016, atunci cand au fost selectate scolile pentru pilotare. Este obligatoriu sa nu se implementeze decizii de politica publica fara date serioase in spate, fara analize de impact", spune Daniela Visoianu.
Masa Calda ar putea ajuta la prevenirea abandonul scolar
Masa Calda este o masura utila in vederea diminuarii fenomenului de abandon scolar, insa nu este suficienta. Aceasta ar trebui sa fie integrata in programul "scoala dupa scoala" la care orice copil ar trebui sa aiba acces, potrivit Legii Educatiei nationale din 2011. Aceasta nu este, insa, aplicata de autoritati", a explicat Laura Marin, presedintele Asociatiei pentru Educatie si Justitie Sociala Human Catalyst.
"Se pare ca autoritatile au bani pentru cresteri salariale, dar nu si pentru asigurarea unei mese pe zi pentru elevi. Trebuie sa ne gandim ca pentru multi copii aceasta ar putea fi singura masa pe zi, motiv pentru care implementarea unei astfel de masuri ar reduce cu siguranta abandonul scolar", este de parere sociologul Gelu Duminica.
Ramona 25 Mai. 2017 13:24:55
Domnilor Guvernanti ,ne dorim sa ne ramana copiii in tara, sa nu plece sa lucreze pentru altii, ganditi o strategie pe termen lung pentru ca si voi care aveti copii sau nepoti veti beneficia de ce ati votat.