Apelul "Dreptul la Educatie": NU vrem autori de manuale selectati politic!

de Portal Invatamant la 22 Sep. 2017
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apelul "Dreptul la Educatie": NU vrem autori de manuale selectati politic!22Sep.2017

Aproape 200 de cadre didactice, cercetatori, academicieni si scriitori au dat publicitatii apelul "Dreptul la Educatie". In contextul discutiilor privind reorganizarea Editurii Didactice si Pedagogice si transformarea acesteia in singura editura cu drept de publicare a manualelor scolare, se trage un semnal de alarma legat de pericolul reprezentat de legea ce urmeaza sa intre in vigoare.

Semnatarii apelului "Dreptul la Educatie" ii solicita ministrului Educatiei, Liviu Pop, sa renunte "imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei actiuni sub fardul gros al asa zisei licitatii de autori, organizata de editura de casa a statului.
 
Regasiti mai jos apelul integral si lista semnatarilor.
 
DREPTUL LA EDUCATIE
 
            Apel al oamenilor de cultura, academicieni, profesori universitari, profesori, scriitori, cercetatori
 
            Avand in vedere ultimele intentii anuntate de Ministerul Educatiei Nationale, institutie identitara fundamentala, si ingrijorati fiind de evolutiile practice ale acestor intentii, ne exprimam categoric impotriva respectivelor initiative si solicitam incetarea atacului la adresa educatiei de calitate.
 
            Directiile pe care le impune acum MEN indica o incercare de erodare a principiilor intrinsece ale educatiei, de demarare a unor actiuni plasate sub semnul iminentei cenzurii, a insinuarii treptate a factorului ideologic monopolizant, si se indreapta direct impotriva generatiilor care vor constitui viitorul tarii.
 
            incercarile de impunere a unor directii unice de formare, de educare, de anulare a diversitatii si alteritatii, atat la nivelul circulatiei ideilor, cat si la cel al surselor care le pot produce – specialistii si entitatile economice specializate, aflate in sistem competitional, generator de plus-valoare –, sunt practici ale unor regimuri autoritare, dictatoriale.
 
            Observam cu ingrijorare incercarile recurente de enclavizare a invatamantului, atat in raport cu scena educational-culturala europeana, cat si in raport cu pluralitatea vocilor din spatiul autohton care mai au de exprimat puncte de vedere valoroase in domeniul educatiei.
 
            Aceste tendinte ne indeparteaza flagrant de dimensiunea integrarii europene, plasandu-ne intr-o zona centrifugala in raport cu toate centrele de forta ale civilizatiei.
 
            Suntem convinsi ca scena educationala romaneasca trebuie sa se alinieze modelelor de succes ale Europei, sa se situeze in proximitatea calitativa a acestora, nu sa se indeparteze de ele, asezandu-ne astfel marginal pe harta dinamicii educationale europene.
 
NU VREM:
 
autori de manuale selectati politic!
excluderea a 10.000 de potentiali autori, in favoarea a trei selectati de stat!
autori de manuale care se autoexclud, pentru ca refuza tutela statului!
autori de manuale care se autoexclud, pentru ca refuza comanda politica!
manuale mai scumpe in timp, ca efect al monopolului!
pierderea unor manuale potential valoroase!
falimentarea unor edituri profesioniste, care asigura locuri de munca simultan cu produse de calitate!
anularea posibilitatii ca edituri prestigioase, cum sunt Oxford, Nathan, Pearson, Cornelsen, Cambridge etc. sa lucreze cu autori romani!
sa dispara oamenii creativi, esentiali pentru o echipa de autori de manuale, pe care un asemenea sistem i-ar exclude din principiu!
limitarea dreptului la asociere in vederea scrierii unui manual!
ca un manual, vremelnic agreat de o conducere politica, poate chiar iubit de profesori, sa fie schimbat de urmatoarea conducere politica, pentru ca are clientii ei!
controlul politic al continuturilor!
cenzura educatiei!
controlul mintilor copiilor nostri!
moartea scolii romanesti!
 
Atragem atentia asupra catorva principii fundamentale ale educatiei, incalcate de catre recentele initiative ale MEN in privinta manualelor si a auxiliarelor scolare:
 
1. DREPTUL PROFESORULUI de a-si alege resursele didactice.
 
PROFESORUL trebuie sa-si mentina vocatia si sa reuseasca sa-si cultive, si dupa 20-30 de ani de cariera, pasiunea pentru munca sa. O poate face DOAR daca se simte liber, inclusiv prin faptul ca toate cartile pe care si le doreste ii sunt permise.
 
Acest drept este reglementat chiar in Constitutie in mai multe tari (Italia, de exemplu) si in Legile Educatiei (in aproape toate statele lumii).
 
A-i limita acest drept inseamna CENZURA!
 
2. DREPTUL DE A PUBLICA.
 
Orice editura si orice autor au dreptul de a publica ORICE carte cu profil educational: in primul rand MANUALE, dar si culegeri, ghiduri si metodici, manuale digitale etc. Dezvoltarea complexa a pachetelor educationale in editurile cu profil educational este CEA MAI CUNOSCUTA FORMA de CERCETARE-DEZVOLTARE in EDUCATIE, la nivel mondial.
 
Exemple stralucite: Pearson, Cambridge sau Oxford, Hachette sau Nathan, Cornelsen, Klett sau Springer.
 
Acest drept este derivat din DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE (Art. 30 din Constitutia Romaniei), reglementat in Constitutie in mai multe tari, dar si prevazut ca atare in Legile Educatiei si in Legile Cartii din aproape toate statele lumii.
 
A limita acest drept inseamna CENZURA!
 
3. DREPTUL PARINTILOR DE A CALIBRA SI DIRECTIONA educatia propriilor copii.
 
Statul, scoala, profesorii, directorii, agentii economici nu pot impune unui parinte CAT si DACA doreste sa plateasca pentru resurse educationale suplimentare.
 
Drepturile si responsabilitatile parintelui in ceea ce priveste educatia copilului sunt prevazute ca atare in legislatie.
 
A limita acest drept inseamna CENZURA!
 
4. DREPTUL STATULUI DE A INVESTI in educatie
 
Statul are dreptul (si responsabilitatea) de a investi in educatie, fara sa incalce insa vreunul dintre celelalte trei principii de mai sus.
 
Statul poate achizitiona manuale, insa DOAR de pe o piata libera, la preturi corecte, rezultate in urma unor reguli de competitie corecte, in interesul beneficiarilor. Nu va forta insa o scadere artificiala a pretului manualului, intrucat aceasta ar insemna, inevitabil, o reducere a calitatii. Conform Constitutiei Romaniei, statul da cetatenilor romani dreptul la “invatatura". Adica educatie de calitate.
 
Ingerintele statului prin solutii de tip monopol elimina concurenta, iar lipsa concurentei inseamna calitate mai slaba, preturi, in timp, mai mari (de monopol). Se atenteaza astfel la unul dintre drepturile fundamentale ale cetatenilor romani, dreptul la invatatura.
 
Constitutia Romaniei. Art. 32. (1) Dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare.
 
A limita acest drept inseamna CENZURA!
 
Cele patru principii sunt circumscrise unui drept fundamental: DREPTUL COPILULUI la o educatie de calitate.        
in numele acestui drept, va solicitam, domnule ministru Liviu Pop, sa renuntati imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei actiuni sub forma asa zisei licitatii de autori, organizata de editura de casa a statului!
 
Cu speranta pentru o Romanie educata,
 
 
LISTA SEMNATARILOR APELULUI "DREPT LA EDUCATIE"
 
MEDIUL ACADEMIC. SCRIITORI
 
Prof. dr. Mircea Vasilescu, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Ioana Parvulescu, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, scriitoare
Prof. univ. dr. Mircea Cartarescu, Universitatea din Bucuresti, scriitor
Prof. univ dr. Rodica Zafiu, Universitatea din Bucuresti
Prof. univ. Dr. Eugen Negrici, Universitatea din Bucuresti
Prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, Universitatea din Bucuresti
Conf. univ. dr. Simona Popescu, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Andra Vasilescu, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Litere; Academia Romana, Institutul de Lingvistica  "I. Iordan - Al. Rosetti" 
Prof. univ. dr. Caius Dobrescu, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti
Academician Nicolae Manolescu
Prof. univ. dr. Alexandru Cistelecan, Universitatea Petru Maior, Targu Mures
Conf. univ. dr. Radu Vancu, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Prof. univ. dr. Virgil Podoaba, Universitatea Transilvania, Brasov
Prof. univ. dr. Mircea Mihaies, Universitatea de Vest, Timisoara
Lect. univ. dr. Dana Craciun, Universitatea de Vest, Timisoara
Prof. univ. dr. Ion Dumitru, Universitatea de Vest, Timisoara
Lect. univ. dr. Alexandru Jadaneant, Universitatea de Vest, Timisoara
Prof. univ. dr. Gheorghe Clitan, Universitatea de Vest, Timisoara
Prof. univ. dr. Robert D. Reisz, decan al Facultatii de stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii, Universitatea de Vest, Timisoara
Conf. univ. dr. Remus Feraru, Universitatea de Vest, Timisoara
Lect. univ. dr. Emanuel Copilas, Universitatea de Vest, Timisoara
Conf. univ. dr. Gratiela Noia, Universitatea de Vest, Timisoara
Lect. univ. dr. Dragos Zetu, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Conf. univ. dr. Ioan Alexandru Tofan, Universitatea  "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Cercetator Ciprian Jeler, Universitatea  "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Lect. univ. dr. Corneliu Bilba, Universitatea  "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Lect. univ. dr. Diana Margarit, Universitatea  "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Prof. univ. dr. Luminita Vladescu, Facultatea de Chimie, Universitatea din Bucuresti, coordOnator al lotului olimpic de chimie al Romaniei, castigator, in decursul anilor, a zeci de medalii internationale
Lect univ. dr. Sorin Costreie, prodecan, Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti
Conf. univ. dr. Oana Fotache Dubalaru, Universitatea din Bucuresti
Conf. univ. dr. Adrian Lacatus, decanul Facultatii de Litere, Universitatea Transilvania din Brasov
Conf. univ. dr. Cristian Iftode, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti
Lect. univ. dr. Constantin Vica, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti
Lect. univ. dr. Andrei Gorzo, UNATC
Lect. univ. dr. Bogdan Iancu, SNSPA
Prof. univ. dr. Corina Dumitrescu, Universitatea Dimitrie Cantemir
Conf. dr. Gheorghe Nicolaescu, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Ioana Bican, prodecan, Facultatea de Litere, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Conf. dr. Dorin Chira, prodecan, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Prof. dr. Liana Pop, Scoala doctorala de studii literare si lingvistice, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Prof. dr. Corin Braga, decan, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Lect dr. Elena Pacurar, directorul Departamentului de limbi straine de specialitate, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Conf. dr. Daniela Vladu, directorul Departamentului de germanistica, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Lect. dr. Szabo Tohotom, directorul Departamentului de etnologie maghiara, membru al Senatului, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Prof. dr. Rodica Frentiu, directorul Departamentului de limbi asiatice, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Lect. dr. Balasz Katalin, directorul Departamentului de limbi slave, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Lect. univ. dr. Ursula Wittstock, Departamentului de germanistica, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Prof. dr. Beno Attila, directorul Departamentului de limba maghiara, membru al CNATDCU, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Conf. dr. Calin Teutisan, directorul Departamentului de literatura romana, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Prof. Sanda Tomescu, directorul Departamentului de limbi nordice, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Conf. dr. Berszan Istvan, directorul Departamentului de literatura maghiara, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Conf. dr. habil. Mihaela Ursa, Facultatea de Litere, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Lect. univ. dr. Claudiu Turcus, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Conf. dr. Elena Platon, directorul Departamentului de limba, cultura si civilizatie romaneasca, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Lect. univ. dr. Dumitru Cornel Vilcu, Universitatea Babes Balyai, Cluj-Napoca
Asist. dr. Dina-Gabriela Vilcu, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Lect. dr. Cristina Modoi, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Bogdan Ghiu, scriitor
Ioana Nicolaie, scriitoare
Gabriel Chifu, scriitor
Bedros Horasangian, scriitor
Adina Popescu, scriitoare
stefan Manasia, scriitor
Florin Bican, scriitor
Irina-Margareta Nistor, critic de film
Adriana Braescu, biolog
Prof. Mihaela Ghitiu
Alina Stanciu, manager de proiect
Lect. univ. dr. Cosmin Perta, scriitor
Lect. univ. dr. Andrei Novac, scriitor
Dan Coman, scriitor
Cercetator Flori Balanescu, Academia Romana, Bucuresti
Cercetator Florin-Razvan Mihai, Academia Romana, Bucuresti
Prof. dr. Dorin Popescu, Institutul de Matematica al Academiei Romane
Prof. univ. dr. Ioana Vintila-Radulescu, cercetator stiintific, Institutul de  Lingvistica din Bucuresti al Academiei Romane
Prof. univ. dr. Simona Vasilache
Prof. univ. dr. Anca Irina Ionescu, Universitatea din Bucuresti
Prof. univ. dr Antoaneta Olteanu, Universitatea din Bucuresti
Conf. univ. dr. Razvan Voncu, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Diana Ionita, Universitatea din Bucuresti
Lect. dr. Anca-Irinel Teleoaca, Universitatea din Bucuresti
Cosmin Borza, cercetator stiintific, dr.,  Institutul de Lingvistica Si Istorie Literara "Sextil Puscariu", Cluj-Napoca
Mihaela Popa director de cursuri, Institutul Francez Romania - Cluj-Napoca
Cristina Gogata, asist. univ. dr., UMF "Iuliu Hatieganu", Cluj-Napoca
Prof. dr. Emil Ionescu, decan al Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti
Conf. dr. Ioana Murarus, Facultatea de Litere, Fost Decan (2012-2016), Universitatea din Bucuresti
Conf. univ. dr. habil. Adrian CHIRCU, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, Departamentul de limba romana
Lect. univ. dr. Catalin Cioaba, Facultatea de Filozofie, Universitatea Bucuresti
Prof. dr. Sanda Tigoiu, Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti
Conf. dr. Victor Tigoiu, Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti, prodecan
Dr. Florin Panaite, Cercetator stiintific, Institutul de Matematica al Academiei Romane
Madalina Spataru-Pralea, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Litere, Centrul de Studii Romanesti
Prof. univ. dr. Sorin Dascalescu, Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti
Lect. univ. dr. Andrea Ghita, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Litere
Conf. dr. Gheorghe Ardelean, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti
Conf. dr. Florentina Samihaian, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti
Dr. Nicoleta Marinesc, Facultatea de Litere, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Ligia Sarivan, cercetator stiintific I, Institutul de stiinte ale Educatiei
Cristian Voica, Facultatea de Matematica, Universitatea din Bucuresti
Daniela Papadima, director educational "Avenor College", Bucuresti
Ioana Gruenwald,  project manager Headsome Communicatio
Dr. Alexandru Crisan, Consultant educational international, Fost presedinte al Consiliului National pentru Curriculum (1995-1998)
Eugen Palade, consultant educational interantional, director al proiectului Bancii Monciale pentru manuale alternative
Prof. Dr. Habil. Florence Mihaela Singer, Universitatea din Ploiesti
Ana Maria Barbu,  CS I la Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti"
Conf. dr. Laura Grunberg, Universitatea Bucuresti, Dr. George Pataki, Consultant International Educatie
Mariana Net, Institutul de Lingvistica al Academiei Romane   "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti"
Luminita Medesan, profesor, ANPRO (Asociatia Nationala a Profesorilor de Limba si Literatura Romana "Ioana Em. Petrescu")
Mihailescu Ramon, prof. dr.,  Liceul de Arte  "Dimitrie Cuclin", Galati
Laszlo Alexandru, prof. dr.,  Colegiul National "George Baritiu", Cluj-Napoca
 

CADRE DIDACTICE ALE SCOLILOR GIMNAZIALE SI LICEELOR DIN ROMANIA
 
Ivona Munteanu, profesor, Liceul Tehnologic nr. 1, Fundulea, judetul Calarasi
Monica Halaszi, Colegiul National "Liviu Rebreanu", Bistrita
Sofia Dobra, profesor gradul I, Scoala Nr. 131, Bucuresti
Ioana Nanu, Scoala Americana Internationala, Bucuresti
Cristina Saracin, profesor, Scoala Gimnaziala Nr.49, Bucuresti
Cristina Iurisniti, profesor, Colegiul National "Andrei Muresanu", Bistrita
Diana Farah, profesor, Scoala Gimnaziala  "Petre Ghelmez"
Aida Hancer, profesor la Scoala Internationala "Olga Gudynn"
Carmen Plesa, Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu", Bucuresti
Andreass Boruga, profesor de limba engleza, Colegiul National I.L Caragiale, Ploiesti
Alina Petrescu, profesor gradul I - Liceul  "Timotei Cipariu", Bucuresti
Radu Petrescu, profesor gradul I - scoala Europeana Bucuresti
Petre Nicolescu, profesor gradul I, scoala Gimnaziala "Petre Ghelmez", Bucuresti
Moldovan Maria-Lavinia, profesor, Sc. Gimn. Tudor Vladimirescu, Tg. Mures
Florentina Leucutia, Colegiul National  "Constantin Diaconovici Loga", Timisoara
Prof. Elena Jebelean de la Liceul Pedagogic  "Carmen Sylva" , Timisoara
Prof. Simona Raluca Dobrescu, Colegiul National  "Mihai Eminescu", Cluj-Napoca
Titiana Zlatior, prof. dr., Colegiul National  "George Cosbuc", Cluj-Napoca
Roxana Amalia Munteanu, prof. dr.,  Liceul Teoretic "Avram Iancu", Cluj-Napoca
Prof. Luci Pintilie, Sc. Gimnaziala nr. 193, Bucuresti
Carmen Elena Florea, doctor in filologie, profesor Scoala Gimnaziala nr. 149, Bucuresti
Georgiana Stoica, Profesor gradul did. I, Liceul Teoretic "Scoala Europeana", Bucuresti
Prof. Anca Hassoun, Colegiul National Pedagogic "Gheorghe Lazar", Cluj-Napoca
Ariana-Stanca Vacaretu, Asociatia Lectura si Scrierea pentru Dezvoltarea Gandirii Critice Romania
Carmen Elena Florea, profesor scoala nr. 149, doctor in filologie, Bucuresti
Gabriela Diaconu, Colegiul Economic Viilor, Bucuresti
Laura Cucu, scoala Gimnaziala "Nicolae Iorga", Cluj-Napoca
Carmen Stoica, scoala Gimnaziala nr. 99, Bucuresti
Andreea Tarziu-Gal, membru al ANPRO
sologon Mariana, Colegiul Economic "Virgil Madgearu", Ploiesti
Leontina Copaciu, profesor, Liceul Teoretic "Samuel Brassai", Cluj-Napoca
Ignatescu Alina, scoala gimnaziala Merei, Buzau
Anca Vieriu, profesor, Colegiul National "Petru Rares", Suceava
Alina Cerbu, Liceul Tehnologic "Mihai Novac" Oravita, Caras -Severin
Bogdan Ratiu, Liceul Teoretic "Bolyai Farkas", Targu Mures
Chiriac Mariana, Colegiul National "Constantin Negruzzi", Iasi
Hopp Cristina Antonela, profesor Colegiul Silvic " Bucovina" Campulung Moldovenesc, Suceava
Fodor Georgiana, ANPRO, Perspective
Consuela Voica, prof. gr.I la Scoala Gimnaziala "Herastrau", Bucuresti, expert in management educational si membru al Corpului de profesori mentori
Bucur Violeta Simona, scoala Gimnaziala Nr. 4 "Elena Donici Cantacuzino", Pucioasa, Dambovita
Badiu Maria, profesor, Liceul Teoretic "Mircea Eliade", Intorsura-Buzaului, Covasna
Corina Chelaru, scoala Gimnaziala 195, Bucuresti
Anca Davidoiu-Roman, Colegiul National "Gh.Lazar", Bucuresti
Monica Scripet, Scoala Gimnaziala Luna de Sus, Cluj
Prof. Morie Anamaria Neli, Targu Jiu
Geanina Oprea, C. N. "Mircea cel Batran", Ramnicu Valcea, Valcea
Alina Muraru, scoala Gimnaziala, nr. 1, Sibiu
Ruxandra Nechifor, Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri", Iasi
Ionela Andrei, Colegiul Economic "Ion Ghica", Bacau
Mocanu Ramona, Colegiul National "Vasile Alecsandri", Bacau
Cristina Anfimov, C.N. "Eudoxiu Hurmuzachi", Radauti
Ionela Andrei, Colegiul Economic "Ion Ghica", Bacau
Claudia Muraru
Ramona Mateiu, profesor grad II, Colegiul National "George Cosbuc", Cluj-Napoca
Floarea Felicia, prof. gr. I, Colegiul Tehnic "Ana Aslan", Cluj-Napoca
Adriana Diertic, prof. gr. I, Liceul Tehnologic Nr. 1, Cluj-Napoca
Corina Dindelegan, prof. gr. I, dr., CN "Emil Racovita", Cluj-Napoca
Adrian Romonti, prof. gr. I, Colegiul National Pedagogic "Gheorghe Lazar" , Cluj-Napoca
Dorina Kudor, prof. gr. I, Liceul Teoretic "Gheorghe sincai", Cluj-Napoca
Gabriela Rosa, prof. gr. I, Scoala Gimnaziala "Octavian Goga", Cluj-Napoca
Anabella Graur, profesor, prof. drd., Colegiul Tehnic Ana Aslan, Cluj-Napoca
Ana-Teodora Campean, prof. drd., Liceul Teoretic ,,Avram Iancu", Cluj-Napoca
Petruta Vasiliu, prof.grad I, Liceul Teoretic Al.Papiu Ilarian, Dej
Alina Pop, prof gr. I, scoala Gimnaziala Liviu Rebreanu Cluj-Napoca
Doru Castaian,prof. dr.,  Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin" Galati
Andronic Luciana, prof. gr. I, Colegiul National "George Baritiu" Cluj-Napoca
Horia Corches, prof. gr. I, Colegiul National "George Baritiu" Cluj-Napoca
Petrina Dobrota, prof. gradul I, Liceul Teoretic ,,Constantin Noica" Sibiu
Pascu Nadia, prof. gr. I, Scoala Gimnazia Ioan Bob, Cluj-Napoca
Mihaela Seusan, profesor metodist, Casa Corpului Didactic Sibiu
Marcelina Popa, prof. gr. I, Colegiul Dobrogean "Spiru Haret", Tulcea
Micu Aritina, prof. gr. I, Liceul Teoretic Brassai Samuel, Cluj-Napoca
Adriana Benchea, scoala Superioara Comerciala "Nicolae Kretzulescu", Bucuresti
Dumitrita Stoica, CN "Gheorghe Lazar", Bucuresti
Ilinca Laura, profesor Colegiul National "Elena Ghiba Birta", Arad
Mihaela Burcea, profesor, Scoala Gimnaziala "Vintila Bratianu", stefanesti, Arges
Sorina Stan, profesor, Colegiul National "Nicolae Titulescu", Pucioasa, Dambovita
Márk Stefania Laura, profesor, Liceul "Körösi Csoma Sándor", Covasna
Monica Columban, prof. gr. I, Colegiul National "Emil Racovita", Cluj-Napoca
Laura Danaila, Colegiul Economic "Virgil Madgearu", Galati
Cristian Jeican, profesor, scoala Gimnaziala nr. 1, Bistrita
Maria Tofana, profesor, Colegiul National "Petru Rares", Beclean
Szövérfi Judit-Mária, Liceul Vocational Reforma, Targu-Mures
Daniela Vladut, Scoala Gimnaziala "Colonel C. Langa", Miroslava, Iasi
Aurel Constantin Soare, director, Colegiul National Militar "Dimitrie Cantemir", Breaza
 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

dreptul la educatiemanual uniceditura didactica si pedagogica


x

Lasa un raspuns
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

08Nov.2017

Badea Corina 08 Nov. 2017 13:40:52

Manualele existente nu sunt in concordanta cu programa scolara ,acele culegeri suplimentare care sunt cerute, de fapt suplinesc manualul care numai este folosit la clasa ,nu inteleg de ce copilul meu are manuale care stau acasa pentru ca nu sunt cerute de profesor la ora .Mi se pare o idee buna manualul unic dar sa fie explicit ,pe intelesul copilului mai ales al parintelui ,sa poti invata din el si acasa sau sa incerci sa intelegi din el ceea ce nu ai inteles in timpul predarii ,din cele actuale acest lucru ,nu se poate
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Descarca GRATUIT
Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x