Valoare alocatie copii in 2022. Cu cat va creste in 2023

de Portal Invatamant la 29 Apr. 2022
13 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valoare alocatie copii in 2022. Cu cat va creste in 202329Apr.2022

Alocatia a fost majorata la 600 de lei pentru copiii de pana la 2 ani, incepand cu luna ianuarie 2022. De asemenea, alocatia de stat a crescut la 243 lei pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani, dar si dupa aceasta varsta pentru tinerii care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, pana la terminarea acestora. Alocatia de stat nu va mai suferi modificari pe parcursul acestui an, insa OUG 126/2021 stabileste ca alocatia copii va fi indexata din oficiu, incepand cu ianuarie 2023, cu rata medie anuala a inflatiei comunicata de INS.

Guvernul a aprobat in decembrie 2021 proiectul de Ordonanta de Urgenta care prevede marirea alocatiilor pentru copii. Astfel, alocatia a ajuns la 600 de lei pentru copiii in varsta de pana la 2 ani, de la 1 ianuarie 2022.

Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 767 din 14 noiembrie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
 
(3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora, precum si tinerilor cu handicap care urmeaza o forma de invatamant preuniversitar prevazuta de lege, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
 
Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
 
(1)Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de:
 
a) 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
 
b) 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3);
 
c) 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.
 
(2) Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.
 
(3) Titulari ai dreptului la alocatie pentru copii sunt copiii si tinerii prevazuti la art. 1 alin. (2) si (3).
 
(4) Alocatia de stat pentru copii prevazuta la alin. (1) lit. a) se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie, prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(5) Daca din calculul cuantumului alocatiei de stat pentru copii prevazut la alin. (2) rezulta fractiuni in bani, cuantumul se rotunjeste la leu in favoarea beneficiarului. In situatia in care in urma indexarii rezulta un cuantum mai mic decat cel acordat, atunci se mentine cuantumul in plata.

Prin exceptie de la prevederile art. 58 alin. (4) si (5) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, pentru copilul cu handicap se acorda si o indemnizatie compensatorie dupa cum urmeaza:
a) in valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;
b) in valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;
c) in valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu.
 
Indemnizatia compensatorie se plateste fie persoanei cu handicap, daca aceasta are capacitate deplina de exercitiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit in conditiile legii.
 

Valoare alocatie copii 2022 

 
Incepand din ianuarie 2022, cuantumul alocatiei pentru copii este urmatorul:
 
a) 600 lei (incepand cu 1 ianuarie 2022), pentru copiii cu varsta intre 0 – 2 ani/respectiv, pana la 18 ani, in cazul copilului cu handicap;
 
b) 243 lei (incepand cu 1 ianuarie 2022), pentru copilul care a depasit varsta de 2 ani, pana la 18 ani, precum si tinerilor care au implinit 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora.
 

Copiii nascuti in strainatate primesc alocatie

 
In cazul copiilor nascuti in strainatate, parintii trebuie sa depuna un dosar pentru alocatie la primaria localitatii pe a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, dupa caz, reprezentantii legali ai copiilor.
 
Ce acte sunt necesare pentru dosarul de alocatie:
 
1.Cerere pentru acordarea alocatiei de stat pentru copii semnata de catre reprezentantul legal al copilului;
 
2.Documente justificative: copia certificatului de nastere al copilului (transcris daca este cazul) si al actului de identitate al reprezentantului legal, documentele din care sa rezulte situatia juridica a copilului fata de reprezentantul legal si documente justificative, care sa ateste faptul ca minorul a benficiat / nu a beneficiat in spatiul UE de prestatii sociale. 
 
Daca se doreste efectuarea platii beneficiului social intr-un cont bancar se ataseaza un extras de cont al reprezentantului legal. 
 
Plata dreptului la beneficii familiale in Romania, se va acorda in functie de situatia in care se gasesc membrii familiei si tinand cont de regulile de prioritate prevazute de Regulamentul European CE nr. 883/2004.

Cand se vireaza alocatiile pe card 2022

 
Data la care alocatia copiilor intra alocatia pe card poate sa varieze in anumite situatii.
 
Plata alocatiei de stat pentru copii se realizeaza prin mandat postal sau transfer bancar in cont curent personal sau cont de card.
 
Legal nu este stabilita o data pentru intrarea alocatiilor pe cardul parintilor, insa, de obicei, banii intra pe data de 8, pentru luna anterioara. Daca data de 8 cade in weekend, exista posibilitatea ca banii sa intre in cont vinerea sau lunea.
 

Schimbare cont alocatie copil

 
Parintii care doresc sa schimbe contul in care primesc alocatia copilului trebuie sa aiba asupra lor un extras din contul respectiv, cu care sa mearga la "Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului". Acolo vor depune o cerere de virare a alocatiei in contul specificat. 
 
 

Schimbare adresa alocatie copil

In cazul in care familia se muta si adresa se schimba, iar parintii vor sa primeasca alocatia prin posta, acestia trebuie sa mearga la Directia muncii, birou sau compartiment "Alocatii copii" si sa aiba asupra lor o copie dupa cartea de identitate cu noua adresa.
 
 

Cuantumul alocatiilor de la 1 ianuarie 2022 
 

Urmatoarea majorare a alocatiilor de stat ale copiilor a fost mutata in ianuarie 2022, nu in iulie 2021, asa cum se planificase initial.
 
Concret, de la 1 ianuarie 2022, cuantumul alocatiilor va fi:
 
- 486 lei pentru copiii cu varsta de pana la doi ani (sau de pana la trei ani, in cazul copilului cu handicap);
- 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi si 18 ani, precum și pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, pana la terminarea acestora;
- 486 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani, in cazul in care copilul are handicap.
      

Cand, ce si unde se depun actele pentru alocatie copil nou nascut
 

Copilul nou nascut are dreptul la alocatie, dar familia trebuie sa depuna anumite documente la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectorului in care locuieste. 
 
Acte necesare pentru alocaţia de stat pentru copii:
 
    1. cerere tip;
    2. copie CI/BI parinti – 1 copie xerox pentru mama si 1 copie xerox pentru tata;
    3. copie si original – certificat de nastere copil;
    4. copie si original –  livret de familie- actualizat ( se trece copilul in livretul de familie la Oficiul de Stare Civila;
    5. copie hotarare de incredintare, daca este cazul;
    6. copie hotarare de adoptie, daca este cazul;
    7. copie acte resedinta, in cazul in care unul dintre parinti sau ambii are/au resedinta intr-una dintre tarile U.E;
    8. extras de cont pe numele titularului, daca alocatia se va vira intr-un cont bancar
 
Atentie! Dosarul pentru alocatie trebuia depus in termen de 30 de zile de la data nasterii copilului.  
 

Cand se suspenda alocatia de stat

 
Sistarea alocatiei de stat se produce in urmatoarele situatii:
 
- daca timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a incasat drepturile cu titlu de alocatie de stat. 

Recuperare alocatie copil neridicata: reluarea in plata, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe baza de cerere scrisa intocmita de reprezentantul legal al copilului, care se inregistreaza la agentia teritoriala. 
 
- daca un elev acumuleaza intr-un semestru intre 10 si 19 absente nemotivate, alocatia pentru sustinerea familiei scade cu 20%. Daca lipseste 20 de ore de la scoala, suma se injumatateste. Iar daca numarul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept. 


ACTUALIZARE 15 DECEMBRIE: Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de Ordonanta de Urgenta care prevede marirea alocatiilor pentru copii. Astfel, alocatia va ajunge la 600 de lei pentru copiii de pana la 2 ani, de la 1 ianuarie 2022.

"De asemenea, alocatia de stat va creste la 243 lei pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani, dar si dupa aceasta varsta pentru tinerii care urmează cursurile invatamantului liceal sau profesional, pana la terminarea acestora", a precizat premierul Nicolae Ciuca, la inceputul sedintei de Guvern.


ACTUALIZARE: In Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede crestere alocatiilor la 600 de lei pentru fiecare copil, in familiile cu 2 sau mai multi copii.

"Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de: a) 600 lei pentru: 

- copii cu varsta de pana la 2 ani
copii cu varsta de pana la 18 ani, in cazul copiilor cu handicap
- pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, in cazul familiilor ce au in crestere si intretinere mai mult de 2 copii minori

b) 300 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3), altele decat situatiile prevazute la lit. a)", prevede proiectul legislativ.

Atentie! Proiectul de lege trebuie sa treaca de Parlament, sa fie promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial pentru a fi pus in aplicare.


Si premierul interimar Florin Citu, presedintele PNL, a transmis ca a discutat cu liderii social-democrati despre o crestere a alocatiilor.

"Am agreat ca vor creste si pensiile, vor creste si alocatiile si investitiile. Trebuie sa calculam impactul" a declarat Florin Citu. intrebat in mod specific despre alocatii, Citu a raspuns ca legea in vigoare va suferi modificari: "La alocatii ramane legea in vigoare, cu cateva modificari", a explicat Citu. Liderul PNL a adaugat ca aceste cresteri se vor aplica de la 1 ianuarie 2022.

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Antrenament pentru Evaluare Nationala - 12 instrumente de pregatire


Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala 2022?

Solutia: culegeri cu exercitii rezolvate!


Acestea si-au dovedit deja eficienta in anii trecuti si care au intrunit aprecierile unanime atat ale elevilor, cat si ale parintilor si profesorilor. Ele contin sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: limba romana si matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

marire alocatie alocatiealocatie copilalocatie 2022alocatie 2023


x

Lasa un raspuns
Comentarii [13 comentarii]Adauga comentariul tau

20Feb.2022

Ioni?? Eugenia 20 Feb. 2022 19:27:48

P?cat c? un om b?tran care a muncit o via?? Este umilit cu 700 lei lunar pe timpuri in ziua de azi era o aloca?ie de 7 lei acum este de 600 lei ?i 300 de lei m-ai mare c? o pensie in fiecare an cre?te cu 150 lei mai are pu?in ?i o face la 1000 lei dac? ai 10 copii ei o sut? de milioane to?i care au cate 2-3 copii sunt gra?i ?i au ma?ini ?i cei care i zice?i bo?orogi care au muncit pe rupte n-au paine pe mas? nu-i corect p?cat
08Ian.2022

Cristiana Teodora 08 Ian. 2022 20:51:08

Bun? seara am ?i ieu o antrebare luna aceasta se ia aloca?ia m?rit? sau luna viitoare?
08Ian.2022

Cristiana Teodora 08 Ian. 2022 20:49:47

Bun? seara am ?i ieu o antrebare luna aceasta se ia aloca?ia m?rit? sau luna viitoare?
02Iul.2018

PETRE ROMANESCU 02 Iul. 2018 20:44:50

CAND AVETI DE GAND PESEDISTILOR SA MARITI ALOCATIILE LA COPII ? DE TINERI NU DOARE PE NIMENI IN FUND NUMAI DE BOSOROGI CARE AU PENSII NESIMTITE ,CARE AU TRAS TARA-N JOS TOATA VIATA LOR. SA NU MAI ASTEPTATI SA SE INTOARCA TINERI DIN TARILE STRAINE ,VOR PLECA TOTI ,DOAR NU VOR FI NEBUNI SA VA PLATEASCA VOUA PENSIILE CAND VOI VA BATE-TI JOC DE EI !
04Mai.2018

Popoviciu Ioan 04 Mai. 2018 09:18:40

se baga bani copiilor cu intarziere , de la 16 aprilie pana in mai nu sau bagat de ce?
08Mar.2018

Huuuu Statul Roman 08 Mar. 2018 15:10:33

Pe cat se baga alocatiile in martie 2018 in Ialomita sau toata tara
24Feb.2018

Sunt Om Nu Politician 24 Feb. 2018 23:55:43

Dde la A la Z,toti politicienii sunt hoti,asa ca nu au nicio sansa copiii sa aiba o alocatie mare ,ca nu le ajunge hotilor sa isi umple conturile....prefera sa chinuie un copil si sa fure sarlatanii,lati omorat pe ceausescu sa puteti distruge Romania,ati vanduta bucata cu bucata tradarorilor!!! O sa va vina ziua cand veti plati,nu veti scapa!!!
24Feb.2018

Rraa Ppiidd 24 Feb. 2018 23:45:46

Ca sa se mareasca alocatiile copiilor trebuie ca toti politicienii sa se gandeasca ca ei sunt viitorul Romaniei,sa nu isi bata joc de ei doar pentru faptul ca nu au drept de vot!!!
07Ian.2018

Abcabc 07 Ian. 2018 11:21:40

980 de lei este f mult, ași cumpăra saci de haine de la second si in fiecare luna, ca sa nu mai spunem ca lunar tot ași ia o haină cum trebuie. Cand eram la școală aveam alocație cat un abonament la internet
26Sep.2017

Bogdan 26 Sep. 2017 12:42:46

Ca sa se mareasca trebuie sa dispara intai PSD + ALDE adica lipitorile.
19Sep.2017

Cristi 19 Sep. 2017 21:51:37

Si gata cu mãrirea. A fost respins proiectul. Dar ne-au asigurat cã l-au respins ca sa le facã și mai mari
08Sep.2017

Travian 08 Sep. 2017 23:40:11

Si pina la urma tot cu 84 lei lunar se duc prin citciumi multi copii de peste 14 ani . Era mult mai corect ca alocatia sa o ridice tutorele macar pina implinea copilul 18 ani . Asa multi au falsificat acordul parintilor cu ingaduinta celor de la scoala . Nimeni nu a luat apoi masuri . Azi cu alocatia unii elevi cumpara si consuma tigari si bauturi alcoolice .
07Aug.2017

Borcau Simona 07 Aug. 2017 11:53:59

Cu bani acestea nu cumpãrãm niici rekizite apai ancãlțãminte sau haine pentru scoala
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Descarca GRATUIT
Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x