Valoare alocatie copii in 2021 si cu cat creste in 2022

de portalInvatamant.ro la 08 Sep. 2021
10 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valoare alocatie copii in 2021 si cu cat creste in 202208Sep.2021

Alocatia de stat pentru copii se mareste in fiecare an, din ianuarie 2020, cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, ceea ce inseamna o crestere de aproximativ 7 lei pe an. In 2021 alocatia este de 214 lei (pentru copii de 2-18 ani), sau de 427 lei (pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani si copii cu handicap).

Valoare alocatie copii 2021 

 
De la 1 ianuarie 2021, cuantumul alocatiei pentru copii este urmatorul:
 
- 427 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani si copii cu handicap;
- 214 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani.
 
 

Cand se vireaza alocatiile pe card 2021

 
Data la care alocatia copiilor intra alocatia pe card poate sa varieze in anumite situatii.
 
Plata alocatiei de stat pentru copii se realizeaza prin mandat postal sau transfer bancar in cont curent personal sau cont de card.
 
Legal nu este stabilita o data pentru intrarea alocatiilor pe cardul parintilor, insa, de obicei, banii intra pe data de 8, pentru luna anterioara. Daca data de 8 cade in weekend, exista posibilitatea ca banii sa intre in cont vinerea sau lunea.
 
 

Schimbare cont alocatie copil

 
Parintii care doresc sa schimbe contul in care primesc alocatia copilului trebuie sa aiba asupra lor un extras din contul respectiv, cu care sa mearga la "Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului". Acolo vor depune o cerere de virare a alocatiei in contul specificat. 
 
 

Schimbare adresa alocatie copil

In cazul in care familia se muta si adresa se schimba, iar parintii vor sa primeasca alocatia prin posta, acestia trebuie sa mearga la Directia muncii, birou sau compartiment "Alocatii copii" si sa aiba asupra lor o copie dupa cartea de identitate cu noua adresa.
 
 

Cuantumul alocatiilor de la 1 ianuarie 2022 
 

Urmatoarea majorare a alocatiilor de stat ale copiilor a fost mutata in ianuarie 2022, nu in iulie 2021, asa cum se planificase initial.
 
Concret, de la 1 ianuarie 2022, cuantumul alocatiilor va fi:
 
- 486 lei pentru copiii cu varsta de pana la doi ani (sau de pana la trei ani, in cazul copilului cu handicap);
- 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi si 18 ani, precum și pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, pana la terminarea acestora;
- 486 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani, in cazul in care copilul are handicap.
      

Cand, ce si unde se depun actele pentru alocatie copil nou nascut
 

Copilul nou nascut are dreptul la alocatie, dar familia trebuie sa depuna anumite documente la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectorului in care locuieste. 
 
Acte necesare pentru alocaţia de stat pentru copii:
 
    1. cerere tip;
    2. copie CI/BI parinti – 1 copie xerox pentru mama si 1 copie xerox pentru tata;
    3. copie si original – certificat de nastere copil;
    4. copie si original –  livret de familie- actualizat ( se trece copilul in livretul de familie la Oficiul de Stare Civila;
    5. copie hotarare de incredintare, daca este cazul;
    6. copie hotarare de adoptie, daca este cazul;
    7. copie acte resedinta, in cazul in care unul dintre parinti sau ambii are/au resedinta intr-una dintre tarile U.E;
    8. extras de cont pe numele titularului, daca alocatia se va vira intr-un cont bancar
 
Atentie! Dosarul pentru alocatie trebuia depus in termen de 30 de zile de la data nasterii copilului.  
 

Cand se suspenda alocatia de stat

 
Plata alocatiei se suspenda in urmatoarele situatii:
 
- daca timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a incasat drepturile cu titlu de alocatie de stat. 

Recuperare alocatie copil neridicata: reluarea in plata, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe baza de cerere scrisa intocmita de reprezentantul legal al copilului, care se inregistreaza la agentia teritoriala. 
 
- daca un elev acumuleaza intr-un semestru intre 10 si 19 absente nemotivate, alocatia pentru sustinerea familiei scade cu 20%. Daca lipseste 20 de ore de la scoala, suma se injumatateste. Iar daca numarul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept. Update 24 Feb 2019: Alocatii copii in 2019, majorate de la 1 martie. Parlamentul a adoptat un amendament la legea bugetului


ACTUALIZARE septembrie 2018: 

PNL a propus un proiect de lege care mareste alocatiile pentru copii cu 80%. Conform acestui proiect de lege, de la 1 ianuarie 2019, copiii cu varsta de pana in doi ani vor primi o alocatie lunara de 300 de lei, iar alocatia pentru copiii cu varsta de 2-18 ani va fi de 150 lei pe luna.

Iata ce prevede noul proiect de lege - alocatiile pentru copii:

"Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza: a) 0,6 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap), incepand cu 1 ianuarie 2019; b) 0,3 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1alin. (3), incepand cu 1 ianuarie 2019" - proiect legislativ de modificare a Legii 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii depus in Camera Deputatilor de deputatii PNL Robert Sighiartau si Dumitru Mihailescul.

Deocamdata, insa, acesta este doar un proiect de lege si urmeaza sa fie supus dezbaterilor in Parlament.

ARTICOLUL INITIAL

Votantii guvernului PSD se pregatesc pentru marirea alocatiei pentru copii in 2018, asa cum se asteptau in urma campaniei electorale. Deocamdata insa aceasta nu s-a produs, iar alocatia a ramas tot 200 de lei pentru copiii sub 2 ani, sau 84 de lei pe luna pentru copiii intre 2 si 18 ani.
 
La finalul lui 2016 a existat o propunere legislativa care spunea ca alocatia pentru copii sa fie majorata la 450 de lei, cu conditia urmaririi felului in care se cheltuie acei bani (...vezi aici propunerea legislativa). Aceasta, insa, s-a clasat si nu s-a mai auzit nimic de ea.
 
La inceputul anului 2017, ministrul Muncii din acel moment, Dragos Paslaru, vorbea despre o majorare a alocatiilor pentru copii, dar doar in cadrul famililor cu venituri mici. "Mie mi se pare ca putem creste alocatiile celor care sunt in familiile amarate prin simplul fapt ca cei care sunt cu veniturile peste medie sa renunte voluntar la a mai cere aceste sume de la stat", spunea Dragos Pislaru.
 
Deocamdata, insa, nu s-a schimbat nimic si nici pentru anul 2018 nu se preconizeaza modificari.
 
Alocatia de stat pentru copii este o suma de bani pe care statul o acorda, in mod nediscriminatoriu, tuturor copiilor pana la o anumita varsta, si care reprezinta un venit neimpozabil si, de principiu, imposibil de urmarit de catre executori. Cuantumul acestei indemnizatii nu a suferit modificari in 2016, ceea ce inseamna ca alocatia se va acorda la acelasi nivel si in acest an.
 
Alocatia de stat pentru copii este acordata lunar de statul roman tuturor copiilor, ca o forma de ocrotire, asa cum prevede Legea nr. 61/1993. in principiu, alocatia se acorda copiilor pana la varsta de 18 ani, insa daca la implinirea acestei varste ei urmeaza cursurile invatamantului liceal/profesional, tinerii vor primi in continuare alocatia, pana la terminarea cursurilor.
 
In ultimul an, cuantumul alocatiei nu a mai suferit modificari, ceea ce inseamna ca, in 2017, alocatiile se vor acorda la acelasi nivel ca in 2016. Potrivit actului amintit mai sus, alocatia se stabileste in raport cu indicatorul de referinta social (ISR) al carui nivel stabilit prin lege este de 500 de lei, dupa cum urmeaza:
 
- 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu varsta de pana la doi ani (sau de pana la trei ani, in cazul copilului cu handicap); In plus, aceasta alocatie se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazut de OUG nr. 148/2005;
 
- 0,168 ISR (84 de lei, in contextul in care, pana in mai 2015, valoarea era de doua ori mai mica) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi ani si 18 ani, precum si pentru cei peste 18 ani care sunt inca la cursuri liceale/profesionale;
 
- 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre trei ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.
 
De principiu, pana la varsta de 14 ani a copilului, alocatia de stat se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, daca acestia nu se inteleg, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere. De asemenea, Legea nr. 61/1993 mai prevede ca alocatia "se plateste si tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, in conditiile legii".
 
Dupa ce au implinit 14 ani, copiii pot sa primeasca ei insisi alocatia, dupa cum prevede actul normativ: "Dupa implinirea varstei de 14 ani, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face direct titularului, cu incuviintarea reprezentantului sau legal". In plus, cei care au implinit 18 ani si au dreptul la alocatie pentru ca se afla inca la cursuri, dupa cum spuneam mai sus, pot sa primeasca alocatia direct, fara sa mai necesite vreo incuviintare, doar in baza unei cereri.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

alocatie copii 2017 marire alocatie alocatiealocatie copii 2018alocatie copil 2018alocatie copil


x

Lasa un raspuns
Comentarii [10 comentarii]Adauga comentariul tau

02Iul.2018

PETRE ROMANESCU 02 Iul. 2018 20:44:50

CAND AVETI DE GAND PESEDISTILOR SA MARITI ALOCATIILE LA COPII ? DE TINERI NU DOARE PE NIMENI IN FUND NUMAI DE BOSOROGI CARE AU PENSII NESIMTITE ,CARE AU TRAS TARA-N JOS TOATA VIATA LOR. SA NU MAI ASTEPTATI SA SE INTOARCA TINERI DIN TARILE STRAINE ,VOR PLECA TOTI ,DOAR NU VOR FI NEBUNI SA VA PLATEASCA VOUA PENSIILE CAND VOI VA BATE-TI JOC DE EI !
04Mai.2018

Popoviciu Ioan 04 Mai. 2018 09:18:40

se baga bani copiilor cu intarziere , de la 16 aprilie pana in mai nu sau bagat de ce?
08Mar.2018

Huuuu Statul Roman 08 Mar. 2018 15:10:33

Pe cat se baga alocatiile in martie 2018 in Ialomita sau toata tara
24Feb.2018

Sunt Om Nu Politician 24 Feb. 2018 23:55:43

Dde la A la Z,toti politicienii sunt hoti,asa ca nu au nicio sansa copiii sa aiba o alocatie mare ,ca nu le ajunge hotilor sa isi umple conturile....prefera sa chinuie un copil si sa fure sarlatanii,lati omorat pe ceausescu sa puteti distruge Romania,ati vanduta bucata cu bucata tradarorilor!!! O sa va vina ziua cand veti plati,nu veti scapa!!!
24Feb.2018

Rraa Ppiidd 24 Feb. 2018 23:45:46

Ca sa se mareasca alocatiile copiilor trebuie ca toti politicienii sa se gandeasca ca ei sunt viitorul Romaniei,sa nu isi bata joc de ei doar pentru faptul ca nu au drept de vot!!!
07Ian.2018

Abcabc 07 Ian. 2018 11:21:40

980 de lei este f mult, își cumpăra saci de haine de la second si in fiecare luna, ca sa nu mai spunem ca lunar tot își ia o haină cum trebuie. Când eram la școală aveam alocație cat un abonament la internet
26Sep.2017

Bogdan 26 Sep. 2017 12:42:46

Ca sa se mareasca trebuie sa dispara intai PSD + ALDE adica lipitorile.
19Sep.2017

Cristi 19 Sep. 2017 21:51:37

Si gata cu mãrirea. A fost respins proiectul. Dar ne-au asigurat cã l-au respins ca sa le facã și mai mari
08Sep.2017

Travian 08 Sep. 2017 23:40:11

Si pina la urma tot cu 84 lei lunar se duc prin citciumi multi copii de peste 14 ani . Era mult mai corect ca alocatia sa o ridice tutorele macar pina implinea copilul 18 ani . Asa multi au falsificat acordul parintilor cu ingaduinta celor de la scoala . Nimeni nu a luat apoi masuri . Azi cu alocatia unii elevi cumpara si consuma tigari si bauturi alcoolice .
07Aug.2017

Borcau Simona 07 Aug. 2017 11:53:59

Cu bani acestea nu cumpãrãm niici rekizite apai încãlțãminte sau haine pentru scoala
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Descarca GRATUIT
Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x