Aceste date reies din studiul "Investitie in educatia copiilor din mediul rural", realizat de catre Fundatia World Vision Romania, la initiativa si cu finantarea Fundatiei Vodafone Romania. Cercetarea este reprezentativa la nivel national si a fost efectuata in perioada februarie - iulie 2017.
Astfel, peste doua treimi din unitatile de invatamant din mediul rural se confrunta cu cel putin un factor de risc educational, cum ar fi rezultate slabe la evaluarea nationala, risc de abandon scolar, rate ridicate de absenteism si repetentie, si cu unul sau mai multi factori de risc socio-educationali, cum ar fi elevi proveniti din familii dezavantajate economic sau spatii si dotari materiale insuficiente.
Studiul amintit mai arata ca sapte din zece unitati de invatamant din mediul rural au elevi care repeta clasa, iar Regiunea Centru – judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – are cel mai mare procent de repetentie. In ceea ce priveste provenienta elevilor din familii dezavantajate economic, doua treimi (62,6%) din unitatile de invatamant au elevi cu dosar de bursa sociala, elevi institutionalizati sau elevi in plasament. Peste 15% dintre unitati au semnalat nevoi privind imbunatatirea dotarii spatiului scolar, procentul cel mai ridicat fiind inregistrat in zona Sud Vest-Oltenia, unde peste un sfert dintre unitati (27,8%) au nevoie de astfel de interventii. Studiul "Investitie in educatia copiilor din mediul rural" a acoperit 2.591 de unitati de invatamant din mediul rural, ceea ce reprezinta peste 80% dintre scolile gimnaziale, liceele si scolile profesionale existente in acest mediu.
Studiul a fost efectuat pe baza datelor oferite de Ministerul Educatiei si Cercetarii stiintifice si de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in invatamantul Preuniversitar si a raspunsurilor obtinute la chestionarele aplicate unui numar de peste 3.000 de cadre didactice si peste 750 de elevi din mediul rural.
"Studiul face o analiza complexa a factorilor de risc ai abandonului scolar la care sunt expusi copiii din mediul rural, unde rata de participare scolara este cu 20% mai mica fata de mediul urban. In acest context, riscul de abandon este major, cu foarte multi factori la baza, iar paleta modelelor de interventie poate fi foarte larga. Doar bazandu-ne pe astfel de studii, reprezentative pentru starea invatamantului din mediul rural, putem propune interventii valide, care sa contribuie la cresterea calitatii educatiei si la prevenirea abandonului scolar", a declarat dr. Mihaela-Loredana Nabar, Head of Grants Acquisitions and Management Department, Fundatia World Vision Romania.
Tot ea a adaugat, insa, si cateva elemente pozitive ce reies din acelasi studiu. Astfel, informatizarea procesului didactic e prezenta in opt din zece unitati, 19,5% dintre acestea dispunand de soft educational pentru majoritatea disciplinelor de studiu, in timp ce un procent de circa 60% are doar pentru cateva discipline.
Raman insa de investigat competentele personalului didactic in utilizarea tehnicii de calcul, prezenta in scoala romaneasca astazi. In ceea ce priveste elevii, 70% dintre acestia doresc sa invete folosind mijloace modern, adica calculatorul, in timp ce doar 18% dintre elevi ar prefera in continuare sa dea credit mijloacelor clasice de predare.
Un ultim paradox este dotarea unitatilor de invatamant cu calculatoare mai buna in mediul rural decat in cel urban, 6 – 20 de elevi la un calculator fata de 15 – 53 de elevi la un calculator.