Subiecte BAC olimpici 2024 Romana
• Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda zece puncte din oficiu.
• Timpul de lucru efectiv este de trei ore.
SUBIECTUL I (50 de puncte)
Citeste urmatorul fragment:
Lui Sadoveanu nu-i placeau oamenii care vorbeau mult. Ii suporta cat ii suporta inversunat in tacere si daca acestia, la toate semnele lui – tacere, uitatul pe fereastra, la ceas –, nu-si dadeau seama ca au intrecut masura, le-o spunea in fata. Am asistat o data la o scena de acest fel plina de pitoresc.
Intr-o zi, aflandu-ma la Sadoveanu – locuia pe atunci in strada Amiral Negrescu nr. 31 – a venit la dansul un cunoscut publicist, celebru prin performantele lui in vorbire. Era in stare sa vorbeasca, fara sa oboseasca, douazeci si patru de ore in sir, ba poate si mai mult. Sarea de la un subiect la altul cu usurinta cu care o veverita sare de pe o creanga pe alta. Era un om foarte destept si foarte cult, dar suferea de boala asta – vorbea prea mult si intr-un ritm obositor pentru cel care-l asculta. In privinta asta era la antipodul lui Sadoveanu. Si totusi – se stie doar ca uneori extremele se atrag – se bucura de prietenia lui Sadoveanu.
Intrand in salonul vast de la parterul casei din strada Amiral Negrescu nr. 31, unde ma aflam impreuna cu Sadoveanu si cu Constantin Mitru, cumnatul scriitorului, si unul din cei mai apropiati prieteni ai lui, noul oaspete, mic si pirpiriu, se afunda intr-un fotoliu si incepu sa vorbeasca… Si a vorbit… Si a vorbit… Cred ca, daca nu l-ar fi oprit cineva, ar fi vorbit noua zile si noua nopti in sir si tot n-ar fi ispravit.
La inceput, vreo jumatate de ceas, Sadoveanu l-a ascultat atent, in tacere, apoi si-a trimis privirile afara pe fereastra, apoi s-a uitat la ceas, o data, de doua ori. Constantin Mitru s-a ridicat de cateva ori, a raspuns la telefon, a iesit de cateva ori pe usa si o data a lipsit atat de mult, incat cred ca a fost pana in oras dupa ceva cumparaturi… Cand s-a intors, omul nostru tot mai vorbea…
Eu, din fotoliul in care stateam, ma uitam cand la el, cand la Sadoveanu si nu ma miram atat de performanta lui in vorbire, cat de rabdarea marelui scriitor de a-l asculta.
Dar, cum toate au o limita, a avut-o si aceasta rabdare. La un moment dat, cand omul nostru era stapanit ca de un delir al vorbirii, Sadoveanu a ridicat mana si l-a oprit zicandu-i: „Gata! Lasa-ma! M-ai obosit!”.
Firul vorbirii s-a rupt brusc. Omul nostru, mic si pirpiriu de felul lui, s-a facut si mai mic, de parea un copil in bratele fotoliului larg, apoi, ca aruncat de arcurile acestuia, a sarit in picioare. I-a zis lui Sadoveanu, fara sa se arate suparat: „Daca v-am obosit, plec… — Poti sa mai sezi, da’ vorbeste mai putin si in alt tempo ca m-ai obosit... — Nu, lasa, maestre, plec... ca mi-am adus aminte ca la unsprezece trebuia sa fiu undeva si-i douasprezece si jumatate... Plec, dar mai vin eu... — Bine, sa mai vii!”, i-a zis Sadoveanu zambind, intinzandu-i mana cu prietenie.
Dupa ce mi-a strans si mie mana, omul nostru a pornit si a iesit aproape fugind, ca sa ajunga „la timp” in locul unde trebuia sa fie cu un ceas si jumatate mai devreme.
- Mihail Serban, Amintiri -
A. Scrie pe foaia de examen, in enunturi, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire la textul dat.
1. Indica sensul din text al secventei in stare si al cuvantului oaspete. 6 puncte
2. Mentioneaza doua indicii prin care Sadoveanu le sugera celorlalti ca vorbesc prea mult, utilizand informatiile din textul dat. 6 puncte
3. Precizeaza atitudinea lui Sadoveanu in momentul plecarii publicistului, justificandu-ti raspunsul cu o secventa semnificativa din textul dat. 6 puncte
4. Explica motivul pentru care publicistul se opreste brusc din vorbit. 6 puncte
5. Prezinta, in 30-50 de cuvinte, o stare manifestata de Constantin Mitru in timp ce vorbeste prietenul lui Sadoveanu, asa cum reiese din textul dat. 6 puncte
B. Redacteaza un text de minimum 150 de cuvinte, in care sa argumentezi daca vorbitul excesiv este sau nu o dovada de impolitete, raportandu-te atat la informatiile din textul Amintiri de Mihail Serban, cat si la experienta personala sau culturala. 20 de puncte
In redactarea textului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
– formularea unei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate opiniei si formularea unei concluzii pertinente; 14 puncte
– utilizarea corecta a conectorilor in argumentare, respectarea normelor limbii literare (norme de exprimare, de ortografie si de punctuatie), asezarea in pagina, lizibilitatea, respectarea privind numarul minim de cuvinte. 6 puncte
In vederea acordarii punctajului, textul trebuie sa dezvolte subiectul propus.
SUBIECTUL al II-lea (10 puncte)
Prezinta, in minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativa din fragmentul de mai jos.
Tacura amandoi cateva clipe fara sa se priveasca. Simteau amandoi ca-i desparte un zid si ca nu se vor putea intelege […]. Apoi se despartira ca doi straini. Isi dadura mana, isi urara noroc, iar David ii zise la revedere […], ca si cand ar fi vorbit cu oricare din camarazii ceilalti, cei de care sufletul sau nu era legat prin nicio fibra. Ramase pe loc si se uita lung in urma lui Oprisor, care mergea cu capul sus, leganandu-si putin corpul si taind aerul cu o cravasa* moale, foarte linistit si nepasator. Privindu-l, David se pomeni ca-l invidiaza. „Iata un om fericit care stie ce are sa faca!” se gandi dansul, trecandu-i prin creieri, ca o fulgerare naprasnica, toate framantarile si chinurile care pe dansul il faceau sa nu stie ce are de facut.
Liviu Rebreanu, Catastrofa
*cravasa – varga elastica din piele, folosita la calarie pentru indemnarea calului la alergat sau la mers
Nota
Pentru continut, vei primi 6 puncte, iar pentru redactare, vei primi 4 puncte (utilizarea limbii literare – 1 punct; logica inlantuirii ideilor – 1 punct; ortografia – 1 punct; punctuatia – 1 punct).
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, raspunsul trebuie sa aiba minimum 50 de cuvinte si sa dezvolte subiectul propus.
SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte) - pentru elevii de la Uman si Pedagogic
Redacteaza un eseu de minimum 400 de cuvinte, in care sa prezinti particularitati de constructie a unui personaj dintr-un text dramatic studiat.
In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
– prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales;
– evidentierea unei trasaturi a personajului ales, prin doua scene/secvente comentate;
– analiza a doua componente de structura si/sau de limbaj ale textului dramatic studiat, semnificative pentru constructia personajului ales (de exemplu: actiune, modalitati de caracterizare, notatiile autorului, conflict dramatic, registre stilistice, limbaj, act, scena etc.).
Nota
Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul eseului este la alegere.
Pentru continutul eseului, vei primi 18 puncte (cate 6 puncte pentru fiecare cerinta/reper).
Pentru redactarea eseului, vei primi 12 puncte (existenta partilor componente – introducere, cuprins, incheiere – 1 punct; logica inlantuirii ideilor – 1 punct; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea – 1 punct).
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 400 de cuvinte si sa dezvolte subiectul propus.
SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte) - pentru elevii de la real
Redacteaza un eseu de minimum 400 de cuvinte, in care sa prezinti particularitati ale unui text dramatic studiat.
In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
– evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului dramatic studiat intr-o perioada, intr-un curent cultural/literar sau intr-o orientare tematica;
– comentarea a doua scene/secvente relevante pentru tema textului dramatic studiat;
– analiza a doua componente de structura si/sau de limbaj, semnificative pentru textul dramatic studiat (de exemplu: actiune, personaj, notatiile autorului, conflict dramatic, registre stilistice, limbaj, act, scena etc.).
Nota
Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul eseului este la alegere.
Pentru continutul eseului, vei primi 18 puncte (cate 6 puncte pentru fiecare cerinta/reper).
Pentru redactarea eseului, vei primi 12 puncte (existenta partilor componente – introducere, cuprins, incheiere – 1 punct; logica inlantuirii ideilor – 1 punct; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea – 1 punct).
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 400 de cuvinte si sa dezvolte subiectul propus.
Baremul la Romana Bac olimpici 2024, uman
Baremul la Romana Bac olimpici 2024, real
La sesiunea speciala a examenului de Bacalaureat participa absolventii de liceu participanti la loturile olimpice si la competitiile sportive si artistice internationale care se desfasoara in aceeasi perioada cu examenul de BAC 2024, sesiunea iunie-iulie, precum si cei care sustin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii.
Pregatiti-va suplimentar pentru Bacalaureat 2024! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
CALENDAR sesiune speciala BAC 2024
7—10 mai 2024 Inscrierea candidatilor la sesiunea speciala de examen
21 mai 2024 Limba si literatura romana — proba E)a) — proba scrisa
22 mai 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisa
23 mai 2024 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E)d — proba scrisa
24 mai 2024 Limba si literatura materna — proba E)b) — proba scrisa
27 mai 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
28 mai 2024 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
29 mai 2024 Evaluarea competentelor digitale — proba D
30 mai 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
31 mai 2024 Afisarea rezultatelor pana la ora 12.00 Depunerea contestatiilor (intre orele 12.00 si 14.00)
31 mai—3 iunie 2024 Rezolvarea contestatiilor
4 iunie 2024 Afisarea rezultatelor finale
Calendar Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie
Inscrierea elevilor la Bacalaureat 2024, sesiunea din vara, se desfasoara in perioada 3-7 iunie 2024. Examenul de Bacalaureat 2024 incepe pe 17 iunie 2024 cu probele de evaluare a competentelor, urmand ca pe 1 iulie elevii de clasa a XII-a sa sustina prima proba scrisa a examenului: proba la Limba si literatura romana.
Primele rezultate ale examenului de Bac 2024 vor fi afisate pe 8 iulie, urmand ca rezultatele finale la Bacalaureat sa fie anuntate pe 12 iulie 2024.
3 – 7 iunie 2024: Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
7 iunie 2024: Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competentelor digitale – proba D
25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
1 iulie 2024: Limba si literatura romana – proba E.a) – proba scrisa
2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisa
4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E.d) – proba scrisa
5 iulie 2024: Limba si literatura materna – proba E.b) – proba scrisa
8 iulie 2024: Afisarea rezultatelor la probele scrise pana la ora 12.00 +depunerea contestatiilor in intervalul orar 12.00 – 18.00
9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestatiilor
12 iulie 2024: Afisarea rezultatelor finale