Cum se rezolvau subiectele la Romana la BAC 2022
BAREM DE EVALUARE ÅžI DE NOTARE la Istorie
• Se punctează orice modalitate de rezolvare corecta a cerintelor.
• Nu se acordă punctaje intermediare, altele decât cele precizate explicit în barem. Nu se acorda fractiuni de punct.
• Se acordă zece puncte din oficiu. Nota finală se calculează prin împărÅ£irea la zece a punctajului total acordat pentru lucrare.
SUBIECTUL I (30 de puncte)
1. 2 puncte pentru oricare dintre răspunsurile: guvern, guvern de coaliÈ›ie, guvern de uniune naÈ›ională, Ministerul de Interne, Ministerul JustiÈ›iei, Ministerul Agriculturii Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menÈ›ionare sau în enunÈ›).
2. 2 puncte pentru oricare dintre răspunsurile: Stalin a refuzat oferta de ajutor a americanilor, care urma să dea un impuls reconstrucÈ›iei Europei, Stalin afirmă impunerea dominaÈ›iei Uniunii Sovietice în Europa de Est etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin citat din sursă/menÈ›ionare sau în enunÈ›).
3. câte 3 puncte pentru fiecare răspuns: Stalin, Uniunea Sovietică/Europa/Europa de Est. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menÈ›ionare sau în enunÈ›). (3px2=6p)
4. 3 puncte pentru scrierea literei A
5. 7 puncte pentru scrierea oricărei relaÈ›ii cauză-efect stabilite între două informaÈ›ii selectate din sursa B, precizând rolul fiecăreia dintre aceste informaÅ£ii (cauză, respectiv efect)
Exemple: Cauză: fiindcă ambele țări fuseseră în război împotriva Uniunii Sovietice È™i efect: IntervenÈ›ia sovietică a fost mai puternică în Bulgaria È™i România
SAU Cauză: pentru că poziÈ›ia geografică le sortea inevitabil dominaÈ›iei sovietice în Europa È™i efect: IntervenÈ›ia sovietică a fost mai puternică în Bulgaria È™i România etc.
6. câte 1 punct pentru menÈ›ionarea oricăror două fapte istorice din politica internă a României, desfășurate în perioada 1948-1962 (1px2=2p)
Exemple: adoptarea ConstituÈ›iei din 1948/1952, colectivizarea agriculturii etc. câte 2 puncte pentru prezentarea fiecărui fapt istoric menÈ›ionat - o scurtă expunere în care sunt precizate două informaÈ›ii referitoare la faptul istoric (2px2=4p)
7. 4 puncte pentru menÈ›ionarea oricărei asemănări între două practici politice utilizate în perioada naÈ›ional-comunismului, în România Exemple: au contribuit la consolidarea regimului politic, au încălcat drepturile cetățeneÈ™ti etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menÈ›ionare sau în enunÈ›).
SUBIECTUL al II – lea (30 de puncte)
1. 2 puncte pentru răspunsul: Moldova Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menÈ›ionare sau în enunÈ›).
2. 2 puncte pentru răspunsul: al XVIII-lea Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menÈ›ionare sau în enunÈ›).
3. 3 puncte pentru răspunsul: Nicolae Mavrocordat
- 3 puncte pentru menÈ›ionarea oricărei caracteristici a domniei în „veacul fanariot‟, la care se referă sursa dată
Exemple: degradarea statutului domniei față de secolele anterioare, domniile au fost scurte, de unul sau cel mult doi ani etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin citat din sursă/menÈ›ionare sau în enunÈ›).
4. câte 3 puncte pentru menÅ£ionarea, din sursa dată, a oricăror două informaÈ›ii referitoare la politica internă din timpul domniei lui Dimitrie Cantemir (3px2=6p)
Exemple: a încercat să pună capăt luptelor dintre grupările boiereÈ™ti; a înnoit Sfatul Domnesc, în care a introdus persoane care-i împărtășeau opiniile; deciziile luate în Sfatul Domnesc erau favorabile micii boierimi etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin citat din sursă/menÈ›ionare sau în enunÈ›).
5. 4 puncte pentru formularea, pe baza sursei date, a oricărui punct de vedere referitor la prevederile Tratatului de la Luțk
- câte 3 puncte pentru selectarea, din sursa dată, a oricăror două informaÅ£ii care susÈ›in punctul de vedere formulat (3px2=6p)
Exemple: Prevederile Tratatului de la LuÈ›k vizează instituÈ›ia politică centrală. InformaÈ›iile care susÈ›in punctul de vedere sunt: Prevederile acestuia, cuprinse în 16 articole, reglementau viitorul statut al țării față de Rusia È™i pe acela al domnului față de boieri È™i domnia urmând a deveni ereditară în familia CantemireÈ™tilor
SAU Prevederile Tratatul de la LuÈ›k reflectă relaÈ›iile politice dintre Moldova È™i Rusia. InformaÈ›iile care susÈ›in punctul de vedere sunt: în oraÈ™ele È™i cetățile moldovene urmau să fie instalate trupe ruseÈ™ti È™i È›ara era pusă sub protecÈ›ia È›arului etc. Punctajul total (10 puncte) sau cel parÈ›ial (7 puncte) se acordă răspunsului care cuprinde atât punctul de vedere, cât È™i informaÈ›iile/informaÈ›ia. Nu se punctează doar punctul de vedere sau doar informaÈ›iile/informaÈ›ia.
6. 4 puncte pentru argumentarea afirmaÅ£iei date - prezentarea oricărui fapt istoric relevant (de exemplu: atacul de la TârgoviÈ™te, bătălia de la Giurgiu etc.) prin precizarea a două informaÈ›ii referitoare la acest fapt È™i prin utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea (deoarece, pentru că etc.) ÅŸi concluzia (aÅŸadar, astfel etc.)
SUBIECTUL al III – lea (30 de puncte)
InformaÅ£ia istorică – 24 de puncte distribuite astfel:
- 2 puncte pentru precizarea oricărui fapt istoric desfășurat de români în perioada 1851-1859 (de exemplu: elaborarea RezoluÈ›iilor din Adunările ad-hoc, dubla alegere a lui Al. I. Cuza etc.)
- câte 3 puncte pentru menÈ›ionarea oricăror două aspecte referitoare la faptul istoric precizat (de exemplu: prevăd unirea Moldovei cu Èšara Românească, solicită statutul de neutralitate, au fost prezentate marilor puteri garante etc.; se realizează în cadrul adunărilor elective organizate la IaÈ™i È™i la BucureÈ™ti, este recunoscută în plan internaÈ›ional, a contribuit la constituirea statului român modern etc.) (3px2=6p)
- câte 3 puncte pentru menÅ£ionarea oricăror două măsuri adoptate de statul român în plan intern, între anii 1862-1870 (de exemplu: adoptarea Legii rurale/Legii instrucÈ›iunii publice, adoptarea ConstituÈ›iei din 1866 etc.) (3px2=6p)
- 2 puncte pentru menÅ£ionarea oricărui fapt istoric desfășurat de România în contextul „crizei orientale‟ din a doua jumătate a secolului al XIX-lea (de exemplu: proclamarea independenÈ›ei României, participarea la războiul ruso-otoman etc.)
- 3 puncte pentru prezentarea faptului istoric menÈ›ionat - o scurtă expunere în care sunt precizate două informaÈ›ii referitoare la faptul istoric È™i se utilizează relaÈ›ia cauză-efect. 1 punct pentru precizarea doar a unei informaÈ›ii referitoare la faptul istoric
- 1 punct pentru formularea oricărui punct de vedere referitor la implicarea statului român în relaÈ›iile internaÈ›ionale din primele două decenii ale secolului al XX-lea (de exemplu: Statul român se implică în relaÈ›iile internaÈ›ionale din primele două decenii ale secolului al XX-lea prin acÈ›iuni diplomatice.; Implicarea statului român în relaÈ›iile internaÈ›ionale din primele două decenii ale secolului al XX-lea are consecinÈ›e favorabile pentru România. etc.)
- 4 puncte pentru susÈ›inerea punctului de vedere formulat printr-un argument istoric – prezentarea oricărui fapt istoric relevant, prin precizarea a două informaÈ›ii referitoare la acest fapt È™i utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea (deoarece, pentru că etc.) ÅŸi concluzia (aÈ™adar,
astfel etc.)
Ordonarea ÅŸi exprimarea ideilor menÅ£ionate – 6 puncte distribuite astfel:
- 2 puncte pentru utilizarea limbajului istoric adecvat/ 1 punct pentru utilizarea parţială a limbajului istoric adecvat
- 1 punct pentru structurarea eseului (introducere - cuprins - concluzie)
- 2 puncte pentru respectarea succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice/ 1 punct pentru respectarea parţială a succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice
- 1 punct pentru respectarea limitei de spaţiu.