Rezolvarea subiectelor la Istorie la Bacalaureat 2022

De Ana Ghiarasim
la 21 Iun. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rezolvarea subiectelor la Istorie la Bacalaureat 202221Iun.2022

Ministerul Educatiei a publicat rezolvarea subiectelor primite de absolventii de liceu la proba de Istorie a examenului de Bacalaureat 2022.

Subiectele la Istorie de la BAC 2022 au inclus, la subiectul al III-lea, un eseu despre evolutia spatiului romanesc in a doua jumatate a secolului XIX-lea si in primele decenii ale secolului XX-lea.

..vezi aici Subiectele la Istorie la Bacalaureat 2022
 

Cum se rezolvau subiectele la Romana la BAC 2022

BAREM DE EVALUARE ŞI DE NOTARE la Istorie
 

• Se punctează orice modalitate de rezolvare corecta a cerintelor. 
• Nu se acordă punctaje intermediare, altele decât cele precizate explicit în barem. Nu se acorda fractiuni de punct. 
• Se acordă zece puncte din oficiu. Nota finală se calculează prin împărţirea la zece a punctajului total acordat pentru lucrare. 
 
SUBIECTUL I (30 de puncte) 
 
1. 2 puncte pentru oricare dintre răspunsurile: guvern, guvern de coaliție, guvern de uniune națională, Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Agriculturii Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menționare sau în enunț).
2. 2 puncte pentru oricare dintre răspunsurile: Stalin a refuzat oferta de ajutor a americanilor, care urma să dea un impuls reconstrucției Europei, Stalin afirmă impunerea dominației Uniunii Sovietice în Europa de Est etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin citat din sursă/menționare sau în enunț).
3. câte 3 puncte pentru fiecare răspuns: Stalin, Uniunea Sovietică/Europa/Europa de Est. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menționare sau în enunț). (3px2=6p)
4. 3 puncte pentru scrierea literei A
5. 7 puncte pentru scrierea oricărei relații cauză-efect stabilite între două informații selectate din sursa B, precizând rolul fiecăreia dintre aceste informaţii (cauză, respectiv efect)
 
Exemple: Cauză: fiindcă ambele țări fuseseră în război împotriva Uniunii Sovietice și efect: Intervenția sovietică a fost mai puternică în Bulgaria și România 
 
SAU Cauză: pentru că poziția geografică le sortea inevitabil dominației sovietice în Europa și efect: Intervenția sovietică a fost mai puternică în Bulgaria și România etc. 
6. câte 1 punct pentru menționarea oricăror două fapte istorice din politica internă a României, desfășurate în perioada 1948-1962 (1px2=2p)
Exemple: adoptarea Constituției din 1948/1952, colectivizarea agriculturii etc. câte 2 puncte pentru prezentarea fiecărui fapt istoric menționat - o scurtă expunere în care sunt precizate două informații referitoare la faptul istoric (2px2=4p)
7. 4 puncte pentru menționarea oricărei asemănări între două practici politice utilizate în perioada național-comunismului, în România Exemple: au contribuit la consolidarea regimului politic, au încălcat drepturile cetățenești etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menționare sau în enunț). 
 
SUBIECTUL al II – lea (30 de puncte) 
 
1. 2 puncte pentru răspunsul: Moldova Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menționare sau în enunț).
2. 2 puncte pentru răspunsul: al XVIII-lea Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menționare sau în enunț).
3. 3 puncte pentru răspunsul: Nicolae Mavrocordat
- 3 puncte pentru menționarea oricărei caracteristici a domniei în „veacul fanariot‟, la care se referă sursa dată
Exemple: degradarea statutului domniei față de secolele anterioare, domniile au fost scurte, de unul sau cel mult doi ani etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin citat din sursă/menționare sau în enunț). 
4. câte 3 puncte pentru menţionarea, din sursa dată, a oricăror două informații referitoare la politica internă din timpul domniei lui Dimitrie Cantemir (3px2=6p)
Exemple: a încercat să pună capăt luptelor dintre grupările boierești; a înnoit Sfatul Domnesc, în care a introdus persoane care-i împărtășeau opiniile; deciziile luate în Sfatul Domnesc erau favorabile micii boierimi etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin citat  din sursă/menționare sau în enunț).
5. 4 puncte pentru formularea, pe baza sursei date, a oricărui punct de vedere referitor la prevederile Tratatului de la Luțk
- câte 3 puncte pentru selectarea, din sursa dată, a oricăror două informaţii care susțin punctul  de vedere formulat (3px2=6p)
Exemple: Prevederile Tratatului de la Luțk vizează instituția politică centrală. Informațiile care susțin punctul de vedere sunt: Prevederile acestuia, cuprinse în 16 articole, reglementau viitorul statut al țării față de Rusia și pe acela al domnului față de boieri și domnia urmând a deveni ereditară în familia Cantemireștilor 
 
SAU Prevederile Tratatul de la Luțk reflectă relațiile politice dintre Moldova și Rusia. Informațiile care susțin punctul de vedere sunt: în orașele și cetățile moldovene urmau să fie instalate trupe rusești și țara era pusă sub protecția țarului etc. Punctajul total (10 puncte) sau cel parțial (7 puncte) se acordă răspunsului care cuprinde atât punctul de vedere, cât și informațiile/informația. Nu se punctează doar punctul de vedere sau doar informațiile/informația. 
6. 4 puncte pentru argumentarea afirmaţiei date - prezentarea oricărui fapt istoric relevant (de exemplu: atacul de la Târgoviște, bătălia de la Giurgiu etc.) prin precizarea a două informații referitoare la acest fapt și prin utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea (deoarece, pentru că etc.) şi concluzia (aşadar, astfel etc.)
 
SUBIECTUL al III – lea (30 de puncte)
 
Informaţia istorică – 24 de puncte distribuite astfel: 
- 2 puncte pentru precizarea oricărui fapt istoric desfășurat de români în perioada 1851-1859 (de exemplu: elaborarea Rezoluțiilor din Adunările ad-hoc, dubla alegere a lui Al. I. Cuza etc.)
 
- câte 3 puncte pentru menționarea oricăror două aspecte referitoare la faptul istoric precizat (de exemplu: prevăd unirea Moldovei cu Țara Românească, solicită statutul de neutralitate, au fost prezentate marilor puteri garante etc.; se realizează în cadrul adunărilor elective organizate la Iași și la București, este recunoscută în plan internațional, a contribuit la constituirea statului român modern etc.) (3px2=6p)
- câte 3 puncte pentru menţionarea oricăror două măsuri adoptate de statul român în plan intern, între anii 1862-1870 (de exemplu: adoptarea Legii rurale/Legii instrucțiunii publice, adoptarea Constituției din 1866 etc.) (3px2=6p)
- 2 puncte pentru menţionarea oricărui fapt istoric desfășurat de România în contextul „crizei orientale‟ din a doua jumătate a secolului al XIX-lea (de exemplu: proclamarea independenței României, participarea la războiul ruso-otoman etc.) 
- 3 puncte pentru prezentarea faptului istoric menționat - o scurtă expunere în care sunt precizate două informații referitoare la faptul istoric și se utilizează relația cauză-efect. 1 punct pentru precizarea doar a unei informații referitoare la faptul istoric 
- 1 punct pentru formularea oricărui punct de vedere referitor la implicarea statului român în  relațiile internaționale din primele două decenii ale secolului al XX-lea (de exemplu: Statul român se implică în relațiile internaționale din primele două decenii ale secolului al XX-lea prin  acțiuni diplomatice.; Implicarea statului român în relațiile internaționale din primele două decenii ale secolului al XX-lea are consecințe favorabile pentru România. etc.) 
- 4 puncte pentru susținerea punctului de vedere formulat printr-un argument istoric – prezentarea oricărui fapt istoric relevant, prin precizarea a două informații referitoare la acest fapt și utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea (deoarece, pentru că etc.) şi concluzia (așadar, 
astfel etc.)  
 
Ordonarea şi exprimarea ideilor menţionate – 6 puncte distribuite astfel: 
- 2 puncte pentru utilizarea limbajului istoric adecvat/ 1 punct pentru utilizarea parţială a limbajului istoric adecvat 
- 1 punct pentru structurarea eseului (introducere - cuprins - concluzie) 
- 2 puncte pentru respectarea succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice/ 1 punct pentru respectarea parţială a succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice 
- 1 punct pentru respectarea limitei de spaţiu.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt la Examenul de Bacalaureat - proba scrisa


Programa pentru Bacalaureat s-a modificat! Mare atentie la noile Teste Rezolvate la Limba Romana, care contin explicatiile detaliate. Testele Rezolvate sunt alcatuite dupa modelul celor date la examen si contin toate cele 3 tipuri de subiecte aflate pe foaia de examen:
  • un text cu cerinte la prima vedere;
  • un text de tip argumentativ;
  • un eseu din materia studiata.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

bacalaureat 2022subiecte istorie bacalaureatsubiecte bac istoriesubiecte bacalaureat 2022


x

Lasa un raspuns




Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//