Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C) va avea loc intre 17 si 19 august, urmand ca ultima proba orala - evaluarea competentelor digitale (proba D) - sa se deruleze in zilele de 18 si 19 august.
Pentru sustinerea examenului in a doua sesiune s-au inscris 42.261 de absolventi de liceu. Dintre acestia, 27.848 de candidati provin din promotia curenta, iar 14.413 candidati provin din seriile anterioare. In functie de forma de invatamant absolvita, cei 42.261 de elevi inscrisi (toate promotiile) sunt distribuiti astfel: 39.815 - zi, 1.027 - seral si 1.419 - frecventa redusa. Precizam ca in prima sesiune au fost declarati respinsi 41.037 de candidati (toate promotiile).
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare si cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, cu un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national: experimentat, avansat si mediu. Candidatul care refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale se considera ca nu a sustinut proba.
Reamintim faptul ca pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:
a) sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale
b) sustinerea tuturor probele scrise si nota 5 la fiecare dintre acestea;
c) obtinerea mediei 6 cel putin, la probele scrise.
Nu este permis accesul candidatilor in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.
Reprezentantii institutiilor mass-media au acces in unitatile de invatamant liceal care organizeaza probe de evaluare a competentelor lingvistice si digitale sau in centrele de examen numai cu avizul presedintelui comisiei si insotiti de un membru al comisiei, exclusiv inainte de inceperea sau dupa incheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice (inregistrari/fotografii/preluari de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar in materialele respective.
Examinarile scrise din a doua sesiune incep luni, 22 august, cu proba la Limba si literatura romana - proba E)a), si continua marti 23 august cu proba E)b) - Limba si literatura materna, respectiv miercuri, 24 august, cu proba E)c) – proba obligatorie a profilului. Testele scrise se incheie vineri, 26 august, cu proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d). Afisarea primelor rezultate (pana la ora 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00) au loc in data de 29 august, iar afisarea rezultatelor finale este programata pentru data de 1 septembrie.
Sursa:
edu.ro