Elevii Liceului Matei Basarab din Strehaia, judetul Mehedinti, stau la ore imbracati cu geci, caciuli si manusi, temperatura din salile de curs fiind de aproximativ zero grade Celsius.
Desi unitatea scolara are in dotare o centrala moderna, reprezentantii scolii au decis sa faca focul doar cateva ore pe zi, din lipsa banilor pentru combustibil.
Liceului Matei Basarab din Strehaia are centrala proprie, moderna, care functioneaza pe baza de combustibil lichid usor. Bugetul pentru combustibil pentru intreaga iarna a fost in valoare de 100.000 de lei, din care s-au cumparat 20 de tone de materie prima. Tocmai pentru a ajunge pentru intreaga iarna, conducerea unitatii de invatamant a decis ca focul pentru centrala termica sa fie pornit doar in intervalul 5:00-10:00, potrivit administratorulului liceului.
"Noi am putea sa mergem cu centrala non-stop, ea este modernizata, este facuta sa mearga, dar trebuie sa ne incadram in cheltuielile pe care le avem. Am incercat si de la Primarie sa obtinem bani, nu au nici ei pentru ca orasul este mic, suntem intr-o zona in care saracia este la ea acasa. La ora 5.00 pornim centrala si la 10.00 oprim focul", a declarat administratorul Liceului ”Matei Basarab” din Strehaia.
Multi elevi s-au imbolnavit, iar parintii nu ii mai lasa sa mearga la scoala in aceste conditii, iar cei prezenti abia daca se pot concentra pe activitatea scolara din cauza frigului din sala de curs.
"E frig, ne chinuim. Nu ne dam gecile jos pentru ca nu putem, este foarte frig", spune unul dintre elevi.
"Este foarte frig, ne trebuie manusi, stam cu paltoane pe noi. Avem cea mai friguroasa clasa din scoala", spune un alt elev.
De asemenea, cadrele didactice isi arata revoltarea fata de conditiile in care sunt nevoiti sa isi desfoasoare activitatea.
”Este foarte greu, este greu si pentru copii, este greu si pentru noi. Eu sunt profesoara de matematica si trebuie sa scriu pe tabla si stau cu haina pe mine, asa scriu. Asta e situatia. Este o diferenta mica intre temperatura de afara si cea din clasa. Am inteles ca nu sunt bani de combustibil, asa ni s-a spus, dar mai multe nu stiu”, spune o profesoara, potrivit
Gandul.