Cele mai frecvente cazuri de abandon se intalnesc in mediul rural, acolo unde mai multe scoli au fost comasate, iar unele familii au decis sa nu isi mai trimita copiii sa invete in alte localitati. La orase, abandonul scolar se inregistreaza la liceele tehnologice.
Principalul motiv pentru care copiii renunta la scoala este distanta mare fata de casa, pe care de multe ori trebuie sa o parcurga pe jos, prin frig, ninsoara, ploaie sau canicula.
Un alt motiv care a dus la cresterea abandonului scolar este starea materiala foarte scazuta, care ii determina pe parinti sa isi puna copiii la treaba in loc sa ii trimita la scoala.
Este pentru prima oara cand Inspectoratul Scolar centralizeaza datele din toate unitatile scolare din Timis. Abandonul scolar este declarat dupa doi ani in care elevul nu mai frecventeaza cursurile scolii. In unitatile de invatamant din Timis invata peste 9.000 de elevi.
Consiliul Judetean Timis a primit in ultima perioada mai multe interpelari din partea consilierilor judeteni, pe tema abandonului scolar care se pare ca ia proportii.
"Multi dintre copii nu reusesc sa termine noua ani de scoala, iar altii nu se inscriu deloc. Obligatia apartine in primul rand parintilor, dar acolo unde nu exista parinti responsabili, obligatia revine autoritatilor care trebuie sa intervina pentru limitarea acestui fenomen. Cei care nu merg la scoala sau care abandoneaza scoala mult prea devreme ajung analfabeti, infractori, asistati social si asa mai departe", explica autoritatile locale.