Ministerul Educatiei Nationale a realizat o analiza privind atractivitatea pentru elevii de clasa IX-a din invatamantul profesional a diferitelor domenii versus cerintele angajatorilor din acele domenii.
Din analiza ponderii absolventilor clasei a IX-a care au optat pentru un anumit domeniu de pregatire, fata de cerinta angajatorilor, exprimata in oferta educationala pentru clasa a X-a (invatamant profesional de doi ani), s-a ajuns la concluzia ca, intr-un singur domeniu, al turismului si alimentatiei, optiunile elevilor (12,2 la suta) si cerintele angajatorilor (12,1 la suta) sunt aproximativ aceleasi.
Cerere mare din partea angajatorilor, dar interes redus al elevilor se intalnesc in domeniile: constructii, instalatii si lucrari publice (8,3 la suta - nevoile angajatorilor, fata de 7,2 la suta - optiunile elevilor), electric (3,6 la suta, fata de 2,2 la suta), industrie textila si pielarie (8,6 la suta, fata de 7,3 la suta).
In schimb, domeniul mecanica este mai atractiv pentru elevi (50,4 la suta), fata de cerintele angajatorilor (43,9 la suta).
In invatamantul profesional cu durata de doi ani, care, incepand din toamna acestui an va fi inlocuit cu cel de trei ani, pregatirea este organizata atat in scoala, cat si la angajator. Orarul este flexibil, fiind stabilit de scoala impreuna cu angajatorul unde se organizeaza stagiul de practica.
In primul an, pregatirea practica realizata in atelierele scolii si la agentul economic reprezinta 60 la suta din timpul total alocat programului. In al doilea an, 75 la suta din timp este alocat pregatirii practice.