Concursul national de competenta si performanta (COMPER) se sustine la doua discipline:
-Limba si literatura romana din aria curriculara Limba si comunicare - ComPer-Limba si literatura romana
-Matematica din aria curriculara Matematica si stiinte - ComPer-Matematica
Concursul COMPER se adreseaza atat elevilor de la clasa pregatitoare si clasele I-VIII din unitatile de invatamant preuniversitar de stat si private din tara, din mediul urban si rural si din alte tari in care se preda in limba romana, cat si tuturor cadrelor didactice din Invatamantul Preuniversitar.
La Concursurile COMPER nu se percep taxe de participare, iar datele statistice in timp real se pot vedea accesand https://www.concursurilecomper.ro/comunitatea-comper.
COMPER Calendar 2023
ETAPA 1 (materia predata la modulul 1 si 2)
ROMANA – 13 ianuarie 2023
MATEMATICA – 20 ianuarie 2023
ETAPA 2 (materia predata la modulul 3 si 4)
ROMANA – 21 aprilie 2023
MATEMATICA – 28 aprilie 2023
ETAPA NATIONALA
OLIMPIADA DIGITALA COMPER
(materia predata la modulurile 1-5)
ROMANA – 26 mai 2023
MATEMATICA – 30 mai 2023
Nota: In functie de datele olimpiadelor nationale, acest calendar ar putea suferi modificari.
Modele de Subiecte COMPER Matematica, Etapa a II-a
Modele de Subiecte COMPER Romana, Etapa a II-a
Regulament Comper 2023 - participare fizica
Pentru clasele CP- VIII
a) Subiecte de concurs si grilele de raspuns
Pentru Clasa Pregatitoare:
Concursul propune copiilor completarea unei fise de activitati integrate (inter- si transdisciplinare), cu 9 intrebari formulate in asa fel incat sa corespunda din punct de vedere al curriculumului clasei pregatitoare, precum si nivelului de programa corespunzator fiecarui semestru pana la data concursului.
La ora cand incepe concursul, mentorul va distribui fiecarui copil fisa de concurs completata cu numele copilului si, fara a depasi timpul de concurs indicat pe fisa, va citi intrebarile pe rand, asigurandu-se ca acestea au fost intelese, si va astepta copiii sa rezolve. Este recomandabil ca toti copiii sa termine testul. Fisele de concurs sunt color, cu un design placut, ilustratii semnificative si vizibile, cu indicatii clare pentru raspuns, astfel incat ajutorul mentorului va fi minimal.
Pentru Clasele I-VIII:
Subiectele de concurs pentru Etapa I si Etapa a II-a vor contine un numar de 18 intrebari formulate in asa fel incat sa corespunda nivelului de programa corespunzator fiecarui semestru pana la data concursului.
Continutul acestor teste va fi structurat pe doua niveluri de invatare diferentiata si progresiva: STANDARD (16 intrebari) – cu grad de dificultate mediu, conform standardelor prevazute de programele scolare si EXCELENTA (2 intrebari) – cu grad de dificultate specific olimpiadelor scolare, atat pentru sectiunea COMPER-MATEMATICA, cat si pentru sectiunea COMPERLIMBA SI LITERATURA ROMANA.
Subiectul de concurs pentru Etapa nationala va contine 18 intrebari si va fi structurat pe doua niveluri de invatare diferentiata si progresiva: STANDARD (16 intrebari) – cu grad de dificultate mediu, conform standardelor prevazute de programele scolare si EXCELENTA (2 intrebari) – cu grad de dificultate specific olimpiadelor scolare, atat pentru sectiunea COMPER-MATEMATICA, cat si pentru sectiunea COMPER-LIMBA SI LITERATURA ROMANA.
b) Cine elaboreaza modelele de subiecte de concurs?
Subiectele de concurs pentru toate etapele concursului vor fi alcatuite de catre cadre didactice de la clasele CP-VIII cu experienta recunoscuta.
c) Cum aflam subiectele de concurs propriu-zise?
Subiectele de concurs propriu-zise (cate unul pentru fiecare disciplina de concurs) vor fi postate pentru descarcare pe site-ul www.concursurilecomper.ro in seara dinaintea concursului, la ora 20.00, si ele pot fi vizualizate si descarcate numai de catre mentor. Mentorul are obligatia sa faca cunoscut subiectul de concurs la ora fixata pentru concurs. Subiectele vor deveni publice (prin afisare pe site) numai dupa sustinerea etapei de concurs.
d) Cum descarcam si printam (listam) subiectul de concurs?
Pentru a descarca subiectul de concurs parcurgeti urmatorii pasi, dupa logarea in cont:
1) accesati disciplina de concurs dorita;
2) accesati sectiunea "Cont mentor -> Subiecte concurs";
3) faceti click pe subiectul pe care doriti sa il descarcati;
NOTA: pentru a viziona si descarca subiectul dorit trebuie sa aveti instalat in calculator Adobe Reader. In cazul in care nu il aveti instalat, puteti sa il descarcati gratuit de la adresa http://get.adobe.com/reader/;
4) salvati fisierul cu subiectul selectat sau deschideti-l automat cu Adobe Reader;
NOTA: pe unele calculatoare care au deja instalat Adobe Reader fisierul va fi deschis automat intr-o alta pagina a browserului;
5) dupa ce subiectul a fost descarcat si deschis cu Adobe Reader, faceti click pe iconita ce reprezinta o imprimanta sau apasati simultan tastele "CTRL" si "P";
6) selectati imprimanta la care doriti sa listati subiectul si apasati butonul "OK".
e) Cum descarcam de pe site grilele de raspunsuri?
Grilele de raspunsuri pentru fiecare elev (clasele I-VIII) si disciplina sunt disponibile in conturile mentorilor. Mentorii au posibilitatea de a lista pentru elevii participanti toate grilele de raspunsuri pentru fiecare disciplina, logandu-se in contul de mentor si accesand sectiunea "Cont Mentor -> Grile de raspuns".
f) Care sunt obligatiile elevilor participanti la etapele semestriale?
La concurs, fiecare elev participant din clasa pregatitoare va avea asupra sa: fisa de concurs, pix cu pasta albastra, creioane colorate, carioci. Fiecare elev participant din clasele I-VIII va avea asupra sa: foaia cu subiectul de concurs extras de pe site, grila de raspunsuri, pix cu pasta neagra sau albastra. Participantul la concurs va bifa pe grila de concurs cu pix cu pasta neagra sau albastra varianta de raspuns considerata corecta.
Bifarea a doua sau mai multe raspunsuri la o singura intrebare va duce la punctarea cu 0 puncte a itemului respectiv.
De asemenea, participantul la concurs va completa in grila de concurs caseta "Date elev".
g) Care este timpul de lucru?
Pentru etapele semestriale:
- la clasa pregatitoare: 50 de minute;
- la clasele I-VIII: 90 de minute.
- pentru etapa nationala: 120 de minute.
h) Cum se evalueaza rezultatele la etapele semestriale?
PENTRU CLASA PREGATITOARE
Evaluarea performantelor obtinute de elevii clasei pregatitoare la concursul COMPER se realizeaza in functie de standardele de programa specifice clasei pregatitoare. Baremul de corectare (grila oarba) va fi postat pentru descarcare pe site-ul www.concursurilecomper.ro a doua zi dupa desfasurarea concursului si dupa sigilarea grilelor cu raspunsuri, la ora 7. Baremul poate fi vizualizat si descarcat numai de catre mentor. Baremul devine public, prin afisare pe site-ul concursului, la 3 zile dupa desfasurarea concursului.
Punctajul maxim care se poate obtine va fi specificat pe fisa de concurs, pentru fiecare subiect in parte, numarul total de puncte care se pot obtine fiind de 100 puncte, corespunzator notei 10/calificativului FB, astfel:
Premiul 1 pentru 91-100 puncte,
Premiul 2 pentru 81-90 puncte,
Premiul 3 pentru 71-80 puncte,
Mentiune pentru 61-70 puncte.
Evaluarea raspunsurilor conform baremului de corectare se va face in a doua zi dupa concurs de catre o Comisie de Evaluare formata din mentor, un coleg de catedra, directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant si un reprezentant al parintilor desemnat de comitetul de parinti (cu rol de supraveghere a procesului de evaluare). In urma evaluarii se va incheia un Proces-verbal in care vor fi specificate urmatoarele: concursul (Comper-Comunicare / Comper-Matematica), numele membrilor comisiei de evaluare, numarul de fise evaluate la fiecare clasa. Procesul-verbal se va pastra in scoala. (model pe site)
Rezultatele obtinute in urma evaluarii vor fi comunicate fiecarui elev in parte si totodata i se va inmana fiecarui elev participant fisa de concurs individuala pe care acesta o va prezenta parintilor/tutorilor. Rezultatele vor fi afisate la avizierul scolii, a doua zi dupa concurs. Eventualele contestatii se vor rezolva in cadrul Comisiei de Evaluare care a efectuat corectarea grilelor de raspunsuri, in termen de 3 zile de la comunicarea rezultatelor. Dupa incheierea fiecarei etape de concurs, subiectele de concurs si grila de raspunsuri vor constitui parte a portofoliului elevului.
DE RETINUT! Dupa incheierea etapei de concurs, fiecare mentor va intra pe site-ul concursului www.concursurilecomper.ro in contul propriu, unde va putea introduce rezultatele obtinute de elevi, accesand pagina Adaugare punctaje elevi corespunzatoare concursului sustinut, editiei si etapei curente. Fiecare mentor trebuie sa introduca rezultatele elevilor de la clasa pregatitoare in termen de maximum 14 zile de la data desfasurarii concursului. Rezultatele elevilor se vor afisa pe site-ul concursului pe masura introducerii lor de catre mentori si vor putea fi vizualizate in pagina Rezultate elevi din meniul principal al mentorului.
PENTRU CLASELE I-VIII
Punctajele se vor inscrie pe grila de concurs pentru fiecare intrebare in parte, numarul total de puncte fiind de 100, astfel: Primele 16 intrebari (standard) sunt evaluate cu cate 5 puncte, iar ultimele doua intrebari (excelenta) sunt evaluate cu cate 10 puncte. Performantele concurentilor obtinute dupa fiecare etapa vor fi postate pe site-ul www.concursurilecomper.ro. Baremul de corectare (grila oarba) va fi postat pentru descarcare pe site-ul www.concursurilecomper.ro a doua zi dupa desfasurarea concursului si dupa sigilarea grilelor cu raspunsuri, la ora 7. Baremul poate fi vizualizat si descarcat numai de catre mentor. Baremul devine public, prin afisare pe site-ul concursului, la 3 zile dupa desfasurarea concursului.
Punctajul maxim care se poate obtine va fi specificat pe fisa de concurs, pentru fiecare subiect in parte, numarul total de puncte care se pot obtine fiind de 100 puncte, astfel:
- Premiul I pentru 95-100 puncte;
- Premiul II pentru 85-94 puncte;
- Premiul III pentru 75-84 puncte;
- Mentiune pentru 65-74 puncte.
Evaluarea raspunsurilor conform baremului de corectare se va face in a doua zi dupa concurs de catre o Comisie de Evaluare formata din mentor, un coleg de catedra, directorul / directorul adjunct al unitatii de invatamant si un reprezentant al parintilor desemnat de Comitetul de parinti (cu rol de supraveghere a procesului de evaluare).
In urma evaluarii se va incheia un Proces-verbal in care vor fi specificate urmatoarele: concursul (Comper-Comunicare/Limba si literatura romana sau Comper-Matematica), numele membrilor comisiei de evaluare, numarul de fise evaluate la fiecare clasa. Procesul-verbal se va pastra in scoala. (model pe site)
Rezultatele obtinute in urma evaluarii vor fi comunicate fiecarui elev in parte si totodata i se va inmana fiecarui elev participant fisa de concurs individuala pe care acesta o va prezenta parintilor/tutorilor. Rezultatele vor fi afisate la avizierul scolii, incepand cu a doua zi dupa concurs, cu acordul parintilor. Eventualele contestatii se vor rezolva in cadrul Comisiei de evaluare care a efectuat corectarea grilelor de raspunsuri, in termen de 3 zile de la comunicarea rezultatelor.
Dupa incheierea fiecarei etape de concurs, mentorul va inmana fiecarui elev participant subiectele de concurs si grila de raspunsuri care vor constitui parte a portofoliului elevului.
DE RETINUT!
Dupa incheierea etapei de concurs, fiecare mentor va intra pe site-ul www.concursurilecomper.ro in contul propriu, unde va putea introduce rezultatele obtinute de elevi, accesand pagina Adaugare punctaje elevi corespunzatoare concursului sustinut, editiei si etapei curente. Fiecare mentor trebuie sa introduca rezultatele elevilor de la clasa pregatitoare in termen de maximum 14 zile de la data desfasurarii concursului. Rezultatele elevilor se vor afisa pe site-ul concursului pe masura introducerii lor de catre mentori si vor putea fi vizualizate in pagina Rezultate elevi din meniul principal al mentorului.
Regulament Comper 2023 - participare online
Pentru clasele CP- VIII
Participarea elevilor din clasa pregatitoare la Concursul COMPER ONLINE este facultativa, depinzand de decizia cadrului didactic si a parintelui.
Ora de desfasurare in cadrul zilei de concurs este aleasa de mentor in functie de orarul scolii.
Toate cele 3 etape ale Concursului scolar national de competenta si performanta COMPER in varianta ONLINE se vor desfasura astfel:
PASUL 1
Mentorul primeste LINKUL DE ACCES pe site-ul concursului cu o seara inainte de concurs
PASUL 2
Mentorul trimite elevului participant LINKUL DE ACCES pe site-ul concursului catre subiectul online de concurs, in functie de disciplina de concurs si clasa.
PASUL 3
Elevul participant acceseaza linkul si se va deschide pe ecran subiectul (testul) de concurs. La fiecare subiect (test), din momentul deschiderii se deruleaza timpul de lucru care va fi afisat in functie de clasa si etapa. RETINE: Dupa expirarea timpului de lucru, fisierul cu testul (subiectul) respectiv se va bloca – adica nu se va mai putea completa nimic.
PASUL 4
Elevul participant va trebui sa completeze cerintele din partea de sus a subiectului (testului): nume; prenume; clasa; scoala; disciplina de concurs; codul C.I.C. (codul de identificare comper) al elevului; codul C.I.C. (codul de identificare comper) al profesorului mentor.
PASUL 5
Elevul participant va bifa pentru fiecare intrebare raspunsul considerat corect.
RETINE:
Programul nu permite bifarea a doua casute.
La expirarea timpului de lucru, elevul participant nu mai are posibilitatea de a continua subiectul (testul) daca nu l-a terminat si nici nu poate modifica raspunsuri. Dupa expirarea timpului de lucru, rezultatul testului se afiseaza automat putand fi astfel cunoscut de elev, profesor si parinte.
DUPA TERMINAREA FIECAREI ETAPE DE CONCURS:
DE RETINUT! Elevii au obligatia sa faca o fotografie a ecranului sau O CAPTURA A ECRANULUI CU PAGINILE REZOLVATE ONLINE si sa o trimita profesorului. Punctajul se incarca automat pe un suport suplimentar si va fi cunoscut in cel mult 14 zile, in cont mentor, la butonul „Adauga rezultate” dupa ce se introduc toate rezultatele de la toti mentorii indiferent de varianta de concurs.
Organizatorul va afisa pe site, intr-un tabel general pe judete, scoli, clase, discipline, rezultatele elevilor participanti in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute.
Pentru confidentialitate, elevii participanti vor fi afisati cu Codul de Identificare Comper (C.I.C.), nu cu numele real.