Ministrul Educatiei a adaugat ca Guvernul analizeaza oportunitatea unei ordonante de urgenta care sa aiba ca obiect procedura de achizitie a manualelor scolare.
"A fost finalizata curricula pentru manualele de clasa a treia si ne vom concentra pe o abordare cat mai profesionista in construirea caietului de sarcini, sa fie extrem de clar ca sa nu suporte acuze de favorizare a vreunei parti implicate in acest proces. Deci profesionalismul elaborarii caietului de sarcini este ce poate face Ministerul Educatiei in momentul de fata. Mai putem face un alt lucru, dar este de durata.
Avand in vedere ca achizitia de manuale se desfasoara dupa Ordonanta 34, care este o ordonanta generala pentru toate bunurile si serviciile, netinand seama ca manualul scolar este un lucru de o specificitate deosebita, sa avem o initiativa legislativa, un fel de lege a manualului scolar care sa reglementeze acest proces de achizitie a manualului scolar. Altfel, riscul contestatiilor care se fac intr-o maniera legala si a consecintelor acestor contestari succesive ramane acela pe care nu si-l doreste nimeni, al intarzierii manualelor", a declarat ministrul Mihai Sorin Cimpeanu.
Acesta a adaugat ca pana la inceperea semestrului al doilea, toti elevii claselor intai vor avea Abecedare. Astfel, pana pe 28 ianuarie, profesorii opteaza pentru una din cele sase variante disponibile ale Abecedarului, urmand ca pe data de 29 ianuarie sa se centralizeze aceste date la nivel national de catre Consiliul National de Examinare si Evaluare.
Pe data de 30 urmeaza sa se semneze cele sase contracte subsecvente si se trece la tiparirea manualelor, dupa care se realizeaza distributia catre unitatile scolare. Mihai Sorin Cimpeanu a declarat ca Ministerul Educatiei si-a asumat continuarea procedurilor de tiparire a manualelor de clasa intai desi exista o contestatie in acest sens la Curtea de Apel Bucuresti.