In plus, presedintele Romaniei atrage atentia ca numarul studentilor din Romania continua sa scada, din motive care tin de demografie, dar si de capacitatea universitatilor de a atrage potentiali studenti valorosi din medii socio-economice defavorizate sau din afara tarii, prin strategii de internationalizare a invatamantului superior.
Klaus Iohannis subliniaza si faptul ca invatamantul centrat pe student, atractivitatea profesiei didactice si calitatea procesului de predare sunt cele care dau calitate procesului educational din universitatile romanesti.
"Exista, din pacate, programe de licenta si masterat in cadrul carora profesorii inca dicteaza dupa capitole din carti, in loc sa stimuleze creativitatea studentilor si spiritul critic. Nu pierdem potential doar prin abandon scolar sau nepromovarea evaluarii nationale sau a Bacalaureatului, ci si prin lipsa accesului la programe de invatamant superior de calitate, care sa dea studentilor capacitatea de a-si genera propria formare pe tot parcursul vietii. Numarul studentilor din Romania continua sa scada, din motive care tin de demografie, dar si de capacitatea universitatilor de a atrage potentiali studenti valorosi din medii socio-economice defavorizate sau din afara tarii, prin strategii de internationalizare a invatamantului superior.
Este nevoie ca universitatile sa isi defineasca mai bine misiunea si contextul economico-social caruia ii raspund. De aceea, cred ca realizarea unei clasificari a universitatilor care sa oglindeasca diversitatea fireasca a misiunilor asumate ar trebui sa stea la baza oricarei reforme viitoare", a declarat acesta.
Presedintele mai adauga ca sustine alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educatie si cercetare.
"Un invatamant de calitate reprezinta cheia pentru o Romanie competitiva, o Romanie care ofera cetatenilor sai oportunitati reale in propria tara, exportand inovatie. Avem datoria de a gasi solutii pentru a le oferi tuturor, prin educatie, sansa la un viitor mai bun. Lipsa banilor nu ar trebui sa mai reprezinte automat si lipsa sanselor de acces si de finalizare a studiilor in invatamantul superior. Costul lipsei de investitie in educatia de calitate este mult mai mare decat poate Romania sa isi permita... Faptul ca educatia si cercetarea din Romania au fost subfinantate in mod constant si supuse unei asa-numite "reformite cronice", stim cu totii", considera acesta.