In timpul cutremurelor oamenii pot actiona involuntar, recurgand la actiuni care le pot pune viata in pericol. Specialistii spun ca este important sa nu ne panicam, sa nu iesim pe scara blocului si sa nu incercam sa folosim lifturile sau scarile pentru a evacua cladirea.
Pentru a se asigura ca elevii si cadrele didactice stapanesc instructiunile de baza pe care trebuie sa le efectueze in cazul unui seism, Ministerul Educatiei Nationale a propus desfasurarea unui program de pregatire in toate scolile din tara.
Primele exercitii au inceput deja in toate unitatile scolare din judetul Suceava. In prima zi, luni, s-a efectuat o etapa de pregatire teoretica, timp de o ora, pentru recapitularea notiunilor de baza despre cutremure si a modului de comportare a elevilor, personalului didactic si auxiliar, in cazul producerii unor seisme majore.
A doua etapa cuprinde desfasurarea exercitiilor practice de simulare. In cadrul acestei etape, soneria scolii suna timp de 30 de secunde, moment in care incepe simularea comportamentului in caz de seism, cadrele didactice aplicand masurile de evacuare in siguranta a elevilor.
Dupa finalizarea etapelor de pregatire, fiecare unitate de invatamant va trimite Inspectoratului Scolar Suceava un raport de informare si evaluare a modului in care s-au desfasurat activitatile.