Datorita apartenentei la programul "Claca in folosul copiilor nostri", unitatile de invatamant fara autorizatie sanitara beneficiaza de lucrari urgente de renovare si reabilitare, spun reprezentantii Consiliului Judetean Harghita
Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, spune ca au beneficiat de ajutor financiar un numar de 47 de unitati scolare si s-au efectuat deja lucrari la 13 dintre ele. In ultimele trei sedinte ordinare, Consiliul Judetean Harghita a alocat, in total, suma de 882.200 lei, pentru programul "Claca in folosul copiilor nostri".
"Noi am avut initiativa, am indemnat localnicii sa realizam impreuna lucrarile, din bani putini, prin efort comun. Noi am alocat fondurile, iar organizarea clacilor depinde de localnici, primarii sau de conducerea scolilor", a explicat presedintele Consiliului Judetean.
Acesta a precizat ca a adus in discutie necesitatea finantarii europene pentru activitatile comunitare si la intalnirea dintre Comitetul Regiunilor si Congresul Autoritatilor Locale si Regionale, la care a participat, in data de 9 decembrie, la Paris.
"In discursul meu, am afirmat ca, in activitatile comunitare, cum ar fi spre exemplu investitiile realizate prin intermediul clacilor in Harghita, finantarile europene sunt oportune, avand in vedere situatia economica critica in care se afla autoritatile locale si faptul ca, pentru realizarea acestor investitii, este nevoie de un efort sustinut din partea comunitatii locale. Acesta este motivul pentru care trebuie incurajate finantarile din bani europeni. Consider ca eforturile comunitatilor locale contribuie in mare parte la o dezvoltare inteligenta si sustenabila a regiunii, fapt care este si unul dintre scopurile principale ale strategiei Uniuni Europene 2020", a declarat Borboly Csaba.
Ideea lansarii programului "Claca in folosul copiilor nostri", de catre Consiliul Judetean Harghita, a venit in septembrie, imediat dupa inceperea scolii, cand s-a constatat ca foarte multe scoli si gradinite au nevoie de lucrari de reabilitare, care nu necesita fonduri foarte mari, pentru a putea obtine autorizatiile sanitare de functionare. Prin acest demers, comunitatile sunt ajutate financiar sa achizitioneze acele materiale pe care nu le pot procura pe plan local, dupa care se organizeaza munca voluntara pentru efectuarea de reparatii la unitatile scolare.