In toate judetele din regiunea de Nord-Vest a tarii au fost infiintate 10 centre de educare in care au fost organizate, timp de un an si jumatate, activitati de tipul "scoala dupa scoala" sau "scoala de duminica".
"Activitatile educationale pe care le-am derulat in acest proiect au vizat doua grupuri - copii cu varste de pana la 17 ani, deci in clasa a X-a, aflati in pericolul de a abandona scoala si pe care noi am incercat astfel sa ii sustinem sa mearga in continuare la cursuri si tineri cu varste intre 18 si 24 de ani aflati la "sansa a doua". Activitatile au vizat si o educare non-formala, prin care ei au deprins notiuni legate de protectia mediului, de antreprenoriat, au invatat despre nediscriminare si au primit consiliere pentru alegerea unui drum in viitor.
In proiect au fost implicati si parintii, care au participat la unele cursuri alaturi de copii', a explicat, miercuri, preotul Constantin Naclad, care este managerul proiectului. In plus, copiii au fost inclusi si in activitati de creatie - pictura, desen, literatura sau altele, pentru ei fiind organizate si tabere sau diferite concursuri cu premii.
Proiectul a inceput in primavara anului 2014 si se va finaliza in decembrie anul acesta, insa Constantin Naclad a subliniat ca activitatea derulata in cele zece centre este permanentizata deja si ca ea va continua si in viitor. El a explicat ca spatiile in care au loc cursurile apartin bisericilor din localitate si ca activitatea educationala continua, sub supravegherea preotilor.
Preotul a subliniat ca aceste activitati au fost foarte bine primite de comunitati, fiind inregistrat, in unele locuri, un numar de cereri si de patru ori mai mari decat capacitatea centrului. Tot pentru sustinerea acestui tip de activitate a fost realizat si un studiu, de catre profesori de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul UBB, care arata ca activitatile de tipul "scoala dupa scoala" au un impact pozitiv asupra copiilor, carora le imbunatatesc perceptia asupra educatiei, precum si gradul de motivare pentru a termina cursurile.
Studiul a fost realizat pe parcursul a patru ani. Proiectul 'Alege Scoala' a vizat de fapt trei regiuni de dezvoltare din Romania, respectiv Nord-Vest, Vest si Sud-Vest Oltenia. Actiuni asemanatoare celor derulate in Transilvania au avut loc si in celelalte doua regiuni, in total fiind vizati 1 325 de copii si tineri expusi riscului de abandon scolar, precum si dezvoltarea unor actiuni, prin care 318 persoane sa-si poata relua studiile.
Proiectul a fost sustinut financiar printr-un proiect POSDRU, precum si cu suportul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.