In contextul elaborarii proiectului de buget pentru anul 2016 pana la 15 noiembrie, organizatia semnatara solicita celor doua ministere includerea in proiect a Programului Scoala dupa Scoala, precum si modalitatea propusa de finantare si indicatorii de rezultat pentru program in conformitate cu modelul de anexa la bugetul ordonatorului de credite.
"Peste 400.000 de elevi din Romania traiesc in saracie, cei mai multi dintre ei fiind din mediul rural. Toti sunt expusi riscului major de abandon scolar: aproximativ 12.000 de elevi din invatamantul primar si peste 28.000 de elevi din gimnaziu renunta deja la scoala in fiecare an. Cel putin trei strategii guvernamentale prevad Programul Scoala dupa Scoala ca solutie compensatorie la nevoile elevilor din comunitati dezavantajate.
Strategia pentru reducerea parasirii timpurii a scolii arata ca grupurile care sunt supuse celui mai mare risc de a parasi timpuriu scoala sunt: copii si tineri cu varste intre 11-17 ani, copii si tineri din familii cu statut socio-economic scazut, copii si tineri din zonele rurale, romi si alte grupuri marginalizate", se arata intr-un comunicat de presa remis marti.
In opinia asociatiei, o modificare legislativa ar duce la perpetuarea si adancirea si mai mare a "discrepantelor" educationale si sociale deja existente intre rural - urban, intre saraci si bogati, beneficiarii principali ai aprobarii Pl-x nr. 472/ 2015 fiind de fapt patronii din "industria after school".
"Semnalam faptul ca propunerea legislativa Pl-x nr. 472/2015 pentru modificarea articolului 58 alin. 4 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 (tichete individuale pentru SdS in valoare de 200/ luna) nu este o solutie pentru copiii din medii dezavantajate, ci are efect doar asupra elevilor din familii care isi permit sa plateasca servicii 'after school'.
Adresata acestei categorii de elevi, masura nu ar avea impact in planul diminuarii absenteismului si abandonului scolar, deoarece studiile ne arata clar ca cei expusi acestor riscuri sunt elevii carora familiile nu si-ar permite sa le plateasca 'after school', si anume: copii si tineri din familii cu statut socio-economic scazut, copii si tineri din zonele rurale, romi si alte grupuri marginalizate", sustin semnatarii scrisorii deschise.