Noul program de livrare a laptelui si fructelor in scoli a fost lansat sub sloganul "Mananca bine, simte-te bine!", si isi propune sa educe modul in care se hranesc copiii, prin promovarea unor alimente de baza cu valori nutritive.
Programul va intra in vigoare din anul 2015 si are o valabilitate de cinci ani, beneficiind de un buget mai mare decat precedentele.
Uniunea Europeana va aloca 230 milioane de euro anual in perioada 2015-2020 pentru cele 28 de state membre, fata de 197 milioane Euro, in anii precedenti. In fiecare an, Comisia va aloca fonduri in valoare de 150 milioane de euro pentru fructe si 80 milioane de euro pentru lapte.
"Prin modificarile propuse astazi, dorim sa dezvoltam programele existente, sa inversam tendinta de scadere a interesului fata de aceste produse si sa crestem interesul copiilor fata de beneficile lor. Este o masura importanta pentru schimbarea obiceiurile alimentare nocive ale copiilor. Sper sa fie si o oportunitate reala pentru a intari legaturile dintre comunitatile de agricultori si copii, parintii lor, dar si profesori, in special in zonele urbane", a declarat Dacian Ciolos.
In anul scolar 2012-2013, Romania s-a situat pe locul trei intre statele membre care au beneficiat de cele mai mari alocari financiare, cu aproape 9,8 milioane de euro. Rata de absorbtie este de 14,3%, contrastand puternic cu Italia – 97,3%, Germania- 76% si Polonia 97,8% (aflata pe locul patru in privinta fondurilor alocate).
Elevii din Romania au beneficiat pana acum de programul "Cornul si Laptele", care insa nu a avut un grad ridicat de eficienta.