Pericolul din ingredientele folosite
Meniurile de la McDonald’s contin diferite ingrediente, folosite mai ales pentru a prelungi valabilitatea sau pentru a da un gust mai bun. Multe dintre acestea sunt neindicate pentru consum in cazul copiilor.
Ulei siliconic
Acesta este folosit pentru nuggets. Este, de asemenea, frecvent utilizat pentru fabricarea lentilelor de contact si produse medicale din plastic.
Sulfat de amoniu
Sulfatul de amoniu este folosit pentru fabricarea chiflelor. De asemenea, fertilizeaza solul si ucide gandacii.
Cisteina-L
Painea sau chifla din restaurantele de tip fast-food poate avea un gust foarte bun, pentru ca are un aditiv numit cisteina-L. Acest aminoacid este cel mai frecvent gasit in parul uman si penele de rata.
TBHQ
Gasit in 18 dintre cele mai renumite alimente din vanzarea McDonald’s, TBHQ este o substanta care prelungeste valabilitatea si poate fi periculoasa pentru sanatate. Aceasta este o substanta chimica provenita din petrol si ulei de soia hidrogenat, care este o forma de grasime trans.
Cu toate acestea Administrarea de Medicamente si Alimente il considera ca pe un aditiv.
Dimethylpolysiloxane
Acest compus este folosit pentru chit, cosmetice, pentru lustruit sau sampoane.
Acidul carminic
Folosit ca un colorant alimentar folosit pentru pastrarea culorii rosiatice a carnii.
Celuloza
Desi este un compus organic, celuloza este un produs din pasta de lemn, gasit in aproape fiecare element din meniu.
Dioxid de siliciu
Acest compus se gaseste in nisipurile industriale.
Zaharul, unul dintre marii inamici
Studiile au aratat ca maximum 5% din caloriile pe care le consumam zilnic ar trebui sa fie din zaharul procesat. Tot conform studiilor, copiii consuma de trei ori mai mult zahar adaugat zilnic.
De exemplu, cantitatea recomandata pe zi unui copil de 7-10 ani este de 24 grame de zahar, cam sase lingurite. Conform, site-ului
myfitnesspal, un Happy Meal cu nuggets are 32 de grame de zahar, depasind deja cantitatea recomandata unui copil pentru intreaga zi. O cantitate mare de zahar consumata dauneaza dintilor si poate conduce la crestere rapida in greutate.
Problema supraponderalitatii sau obezitatii infantile nu este de neglijat. Deja in diferite tari au fost lansate strategii destinate combaterii obezitatii infantile si a fost introdusa taxa pe zahar. Marea Britanie, Belgia, Franta, Ungaria si Mexicul au introdus, sub o forma sau alta, o taxa pe bauturile racoritoare care contin zahar. Tarile scandinave au introdus si ele de mai multi taxe similare.
Pe langa zahar, produsele McDonald’s contin si cantitati prea mari de sare sau de grasimi saturate si insumeaza multe calorii. Un Happy Meal, de exemplu, cu cheeseburger, portie mica de cartofi prajiti si o bautura racoritoare mica are 585 de calorii. Necesarul zilnic de calorii pentru un copil de 4-8 ani este de 1400-1600, prin urmare meniul reprezinta 40% din necesarul de calorii al copilului pentru toata ziua.
Desigur, reducerea zaharului din alimentatia copilului sau reducerea numarului de calorii nu este suficienta. Este necesar ca parintii sa ii incurajeze sa manance gustari sanatoase, sa bea sucuri naturale fara adaos de zahar si sa manance mai multe fructe si legume, precum si cereale integrale. De asemenea, un factor esential pentru sanatatea celor mici este miscarea, fiind indicat ca parintii sa ii incurajeze sa practice diferite sporturi si activitati fizice.