In functie de modul in care dorim sa prezentam sau sa tiparim diaporama, avem la dispozitie mai multe formate care ne vin in ajutor. Iata o trecere in revista a celor mai importante dintre ele:
- On screen show (prezentare pe ecran). Acest tip de prezentare este cel mai uzual. Fisierul este salvat cu extensia .ppsx. Salvarea se face prin comanda Save As din cadrul filei File, selectand extensia .ppsx din cadrul casetei derulante Save As Type si apoi realizand salvarea efectiva.
Diferenta dintre un fisier .pptx si unul .ppsx consta in faptul ca, in timp ce primul se va deschide in cadrul programului PowerPoint, comanda de pornire a SlideShow-ului trebuie sa o dea utilizatorul (F5); in cazul lui .ppsx, acesta se va deschide direct in full screen, pornit direct in SlideShow, fara sa mai deschida si aplicatia PowerPoint (in fine, de fapt ea se deschide, insa ramane tot timpul in background, iar la terminarea prezentarii se produce automat iesirea).
- Prezentarile on-line – au fost tratate in cadrul capitolului precedent – vezi sectiunea Difuzare on-line – broadcasting.
- Prezentarile pe retroproiector – devenite deja desuete – in zilele noastre sunt din ce in ce mai rar utilizate, deoarece rolul anticului retroproiector a fost preluat de modernele proiectoare video ce se pot conecta la calculator. Retroproiectorul este un dispozitiv optic ce proiecteaza prin transparenta imaginea de pe o foaie pe un ecran. Ideea de baza in cazul acestora este urmatoarea: diapozitivele sunt tiparite pe niste foi speciale transparente.
In timpul prezentarii, aceste foi sunt cele care se pun pe retroproiector, fiind proiectate de acesta pe un ecran.
- Handout si Notes Pages. O prezentare profesionala prevede inclusiv elaborarea de materiale pentru auditoriu, mai precis, pentru ca acesta sa poata urmari mai usor informatiile, se pot tipari variante ale diapozitivelor in miniatura, care sa contina 2-6 diapozitive pe o pagina. Acestea se vor inmana publicului inaintea inceperii prezentarii. De asemenea, este posibil sa i se ofere publicului si un document imprimat cu notele de prezentator (Notes Pages).
Notele de prezentator sunt cele care se pot specifica pentru fiecare diapozitiv in sectiunea Notes (sub diapozitiv – vezi primul diapozitiv sub care am scris nota Informatii preluate de pe Wikipedia). Ele se pot dovedi utile in cadrul unei prezentari, oferind informatii suplimentare despre fiecare diapozitiv in parte.