Vorbim, in prezent, inclusiv de stiluri de parenting si care, desi existau si in trecut, nu aveau neaparat un nume, nefiind caracterizate ca in prezent de specialisti precum sunt psihoterapeutii si prin literatura de specialitate. Parentingul toxic e definit de un model de comportament care poate avea un impact negativ asupra copiilor, afectand dezvoltarea emotionala si psihologica a acestora.
Prin cele ce urmeaza, vom urmari impreuna ce semne apar cand avem de-a face cu un parenting toxic, cum arata unele exemple concrete in aceasta privinta si ce putem face pentru a avea un mediu sigur si hranitor cand vorbim de propria familie.
Ce este parentingul toxic?
Parentingul toxic are mai multe aspecte si se poate regasi in orice stil de parenting, insa in principal presupune acele comportamente care pun in pericol bunastarea copiilor. Multe dintre aceste comportamente se refera critici constante, control excesiv, lipsa afectivitatii si multe altele. Chiar daca este esential sa intelegem ca niciun parinte nu este perfect, dar anumite modele de comportament pot deveni daunatoare pe termen lung.
Exemple de Parenting Toxic
Sa urmarim, astfel, cateva dintre exemplele concrete de parenting toxic pentru a le identifica mai usor si, totodata, pentru a le putea combate pe viitor sau diminua.
Critica constanta este un factor care, fara indoiala, are un efect negativ asupra stimei de sine a copilului si poate crea un mediu in care acesta se simte mereu neinsemnat. Un exemplu palpabil este atunci cand un parinte comenteaza constant asupra greselilor copilului, fara a aprecia sau recunoaste realizarile sale si fara a-l incuraja in aceasta privinta.
Trebuie sa amintim tot ca exemplu negativ si controlul excesiv, un alt comportament care reprezinta un model de parenting toxic. Ori de cate ori un parinte nu permite copilului sa ia decizii sau sa invete din propriile greseli, acesta poate sa se simta ingradit si nesigur in propriile capacitati. Cand acest control este total, vorbim de un comportament toxic.
Lipsa afectivitatii este un alt exemplu de comportament toxic din partea parintilor, mai ales dat fiind faptul ca afectivitatea joaca un rol vital pentru dezvoltarea emotionala sanatoasa a copilului. Lipsa de expresie a afectiunii fizice sau emotionale poate crea un gol in relatia parinte-copil. Un exemplu poate fi un parinte care nu ofera imbratisari sau cuvinte de incurajare.
Parentingul toxic poate avea consecinte semnificative asupra copiilor, inclusiv probleme de sanatate mentala, relatii dificile si dificultati in adaptarea la viata de adult. Copiii crescuti in astfel de medii pot dezvolta anxietate, depresie si stima de sine redusa.
Rezolvari pentru comportamentele de parenting toxic
Constientizarea propriului comportament si autoevaluarea sunt primele doua cai pentru o rezolvare reala a parentingului toxic. Parintii trebuie sa fie deschisi spre schimbare, capabili de invatare si dornici sa ceara ajutorul in situatiile in care simt ca nu pot schimba singuri anumite tipare de comportament sau reactii toxice in relatia cu copilul.
Comunicarea deschisa intre parinti si copii este un ingredient-cheie pentru o relatie sanatoasa si fericita. Parintii sunt primii care ar trebui sa incurajeze discutiile deschise, sa asculte cu atentie si sa isi exprime dragostea si sprijinul in mod neconditionat pentru copilul lor.
Parintii trebuie sa invete cum sa fie parinti, sa exerseze si sa deprinda abilitati parentale, sa se educe in acest sens si astazi acestia au acces la educatie parentala si ateliere care dezvolta o serie de abilitati pozitive de parenting. Acest lucru ii ajuta sa dezvolte strategii eficiente de gestionare a comportamentului si de stimulare a dezvoltarii sanatoase a copilului. Mai mult, acestia pot apela si la sprijinul unui psihoterapeut atestat care sa ii ajute sa schimbe la propria persoana comportamentele negative.
Totodata, daca este cazul si comportamentul toxic este accentuat, se poate apela oricand la consilierea familiala. In aceasta situatie, un profesionist in domeniul sanatatii mentale poate oferi suport si ghidare pentru a depasi problemele existente.
Cand vorbim de parenting vorbim adeseori despre greseli facute zilnic, despre dorinta de a face mai bine a doua zi si despre a o lua de la capat cu speranta ca suntem parinti suficient de buni pentru copiii nostri. Provocarile sunt diverse, insa tine de noi sa constientizam impactul major pe care actiunile si comportamentele noastre il au asupra copilului. Obiectivul nostru principal este sa cream un mediu familial sigur, sanatos si infloritor. Comunicarea, educarea si rezolvarea problemelor care tin de parentingul toxic sunt caramizile esentiale pe care le punem la tot ceea ce inseamna buna crestere a unui copil.